Quantcast
Channel: Dei Energy News
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10775

Ποιά λύση εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ στην ΡΑΕ για τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας

$
0
0
Γιώργος Φιντικάκης



Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η πρόταση για το μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίαςπου εξετάζει η ΡΑΕ, και η λήψη της απόφασης θεωρείται θέμα ημερών. Σε συνέχεια μιας σειρά διαβουλεύσεων (και με την Κομισιόν), η Αρχή ζήτησε και έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ μια συμπληρωματική αξιολόγησησχετικά με τις τεχνικές δυνατότητεςλειτουργίας των δύο προτεινόμενων προϊόντωντου προσωρινού μηχανισμού ευελιξίας. Των δύο δηλαδή προϊόντων που σύμφωνα με το βασικό σενάριοθα μπορούσαν να διατεθούν σε δημοπρασία, και τα οποία αφορούν :
  • Ενα με προειδοποίηση 3 ωρώνγια το οποίο απαιτούνται περίπου 1.600 MW.
  • Και ένα με προειδοποίηση 1 ώραςγια το οποίο απαιτούνται περίπου 2.500 - 2.600 MW.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ δεν απορρίπτει ωςαδύνατη την
περίπτωση και των δυο προϊόντων, εκφράζει ωστόσο την προτίμησήτου στο προϊόν των 3 ωρών, ως πιο εύκολα εφαρμόσιμο και πιο λειτουργικό.
Τώρα η ΡΑΕ καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διαβούλευση με την αγοράή αν θα εκδώσει κατευθείαν απόφαση, την οποία και θα υποβάλει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εφόσον επιλέξει το δεύτερο, το ερώτημα είναι αν αυτή η απόφαση θα αφορά το ένα μόνο προϊόν όπως παλιά ή και τα δύο.
Σε κάθε περίπτωση η κοινοποίηση του μεταβατικού μηχανισμού στην Κομισιόνπρέπει να γίνει το Σεπτέμβριο, όπως και η προκοινοποίηση του σχεδίου για τον μόνιμο μηχανισμό.
Από την πλευρά τους στελέχη της αγοράς, ακριβώς επειδή βλέπουν να καθυστερεί η όλη υπόθεση, δίχως στο μεταξύ να πληρώνονται ΑΔΙ οι μονάδες, θεωρούν ότι η απλούστερη λύση, είναι η συνέχιση του παλαιού μοντέλουαλλά με ανταγωνιστικές διαδικασίες (δηλαδή διαγωνισμούς). Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για ένα μεταβατικό μηχανισμό.
Σύμφωνα πάντως με κάποιες πηγές, δεν αποκλείεται οι αποφάσεις να ληφθούν ακόμη και εντός εβδομάδας. Στην πράξη αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι το κατά πόσον "βγαίνει"τεχνικά η συγκεκριμένη λύση, ποιες μονάδες θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα γίνονται για τα δύο προϊόντα, με ποιά σειρά θα μπαίνουν, με τι δυνατότητες κάλυψης κάθε προϊόντος κ.ό.κ.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία για τον καθορισμό του ύψους της αμοιβής των μονάδων για την ευελιξία που θα παρέχουν στο σύστημα (τα νέα προσωρινά ΑΔΙ) θα είναι ανταγωνιστική. Θα γίνεται μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού με αρχικό ανώτατο πλαφόνπου θα έχει καθοριστεί εξαρχής. Εφόσον επιλεγούν και τα δύο προϊόντα, το πλαφόν θα είναι διαφορετικό. Πιο ψηλό για το προϊόν της 1 ώρας και χαμηλότερο για εκείνο των 3 ωρών.
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος μηχανισμός έχει λήξει από τον Απρίλιοκαι έκτοτε οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν αμείβονται με ΑΔΙ.

 https://energypress.gr/news/poia-lysi-eisigeitai-o-admie-stin-rae-gia-ton-metavatiko-mihanismo-eyelixias

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10775

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>