Αλήθεια πόσα δισεκατομμύρια ευρώ, άδειες, γραφειοκρατία, εργασία, τεχνολογία, καινοτομίες και χρόνο θα ήθελε κάποιος ιδιώτης ζάπλουτος που θα είχε την διάθεση να δημιουργήσει μία ακόμη ισάξια ΔΕΗ. Δεν γίνεται εύκολα. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε σιγά σιγά πολλά χρόνια, με πολύ εργασία, κρατικά κεφάλαια, κοινοτικά, δάνεια κλπ. Τι γίνεται σήμερα λοιπόν; Απλά τα γνωστά λόμπι των ανταγωνιστών του κυβερνούν την ΕΕ και φυσικά και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών (και μέσω εκβιαστικών μνημονίων όπως την Ελλάδα), βγάζουν νόμους – για χάρη της ελεύθερης αγοράς και των ανταγωνιστικών τιμών (εάν είδατε κάτι τέτοιο το συζητάμε), οι οποίοι όλοι κατατείνουν πως θα δώσουμε τζάμπα τα μερίδα της ΔΕΗ στους άλλους ανταγωνιστές. Με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, επιχειρεί να κάνει τη ΔΕΗ – άκουσον – άκουσον – πιο ελκυστική, για να πουληθεί και έτσι να επιτευχθεί η περιλάλητη απελευθέρωση της αγοράς, που κυριαρχεί στην πολιτική της ΕΕ των μονοπωλίων.
Στην τελευταία «Μηνιαία Έκθεση Διείσδυσης και Μεριδίων Χονδρικής και Λιανικής» για τον Αύγουστο του 2019 που δημοσιεύει το Χρηματιστήριο Ενέργειας συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία με την μηνιαία εικόνα των μεριδίων λιανικής και χονδρικής για το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2019 και τα οποία παραθέτουμε παρακάτω. Στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνονται τα μερίδια των Προμηθευτών εντός του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου και για τα τρία επίπεδα τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή). Ως εικόνα των μεριδίων στη Λιανική Αγορά θεωρούμε τα αντίστοιχα με τον ΗΕΠ μερίδια ανά επίπεδο τάσης βάσει των Μετρήσεων (όπου αυτές υπάρχουν) και Εκτιμήσεων (όπου δεν υφίστανται Μετρήσεις). Να σημειωθεί ότι στο διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2019, το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου, από 79,71% στο 74,17%, γεγονός που αποκαλύπτει δυσκολίες τόσο ως προς το ύψος της μείωσης αλλά και τον ρυθμό της μείωσης, όταν υποτίθεται μέχρι το 2020 θα πρέπει να βρεθεί στο 50%. Ακόμη και μια αλλαγή του στόχου μείωσης, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση από τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, ο ρυθμός μείωσης σίγουρα συνιστά σημείο προβληματισμού τόσο για την αγορά ηλεκτρισμού όσο και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Ιανουάριο 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Φεβρουάριο 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Μάρτιο 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Απρίλιος 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Μάιος 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Ιούνιο 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Ιούλιο 2019Μερίδια προμηθευτών (%) ανά επίπεδο τάσης (HV-MV-LV) στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα βάσει των Δηλώσεων Φορτίου στον ΗΕΠ για τον μήνα Αύγουστο 2019
H νέα μονάδα του Μυτιληναίου που τον καθιστά βασικό παίκτη
Η νέα μονάδα φυσικού αερίου στο ενεργειακό κέντρο Αγ. Νικολάου, δίπλα από το ιστορικό συγκρότημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, κυριολεκτικά ανοίγει τον δρόμο για κοσμογονικές εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της βαλκανικής χερσονήσου. Ποια είναι τα δεδομένα, σήμερα, στην ελληνική αγορά ενέργειας:
Η Ελλάδα, σήμερα, λειτουργεί με το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με μεγάλη απόσταση κόστους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. H μέση χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Βουλγαρίας και κατά 14,5 ευρώ υψηλότερα από της Ιταλίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2028 θα μηδενίσει τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας.
Το κόστος παραγωγής ενέργειας δεν υπολογίζεται μόνο βάσει της τιμής του καυσίμου, αλλά και με συνυπολογισμό των τιμών εκπομπής ρύπων αερίου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Οι νέοι στόχοι της Ενωμένης Ευρώπης προβλέπουν για το 2030 τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 32% και την αύξηση του ποσοστού αποτελεσματικότητας της ενέργειας κατά 32,5%.
Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει η νέα επένδυση της Mytilineos:
«Σας υπόσχομαι, ότι μέχρι το τέλος του 2030, ο τομέας μεταλλουργίας της εταιρείας μας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό, θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».
«Ήδη, έχουμε ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να είμαστε έτοιμοι για αυτό το τόσο σημαντικό βήμα, και είμαι βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε. Αυτή είναι άλλωστε και η παγκόσμια τάση στον βιομηχανικό κλάδο. Η περιβαλλοντική στροφή για τη βιομηχανία είναι μονόδρομος».
«Αναλαμβάνω, παράλληλα, και την πρωτοβουλία, με την ιδιότητά μου ως αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, να ξεκινήσουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για όλα τα μέλη μας, αλλά και για την κοινή γνώμη. Η σύμπραξη είναι ουσιώδης –όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε».
«Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι “πράσινη”, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και την καινοτομία».
Το φυσικό αέριο έρχεται να λειτουργήσει ως «καύσιμο-γέφυρα» και θα κυριαρχήσει ως πηγή ενέργειας τουλάχιστον μέχρι το 2040, μέχρι δηλαδή την πλήρη απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος πανευρωπαϊκά και την πλήρη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξάλλου, οι τεχνολογίες μεγάλης κλίμακας στην αποθήκευση ενέργειας βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.
Λίγες εβδομάδες πριν την εκπόνηση του business plan της ΔΕΗ που αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους των λιγνιτικών μονάδων και την στροφή της εταιρίας στις ΑΠΕ, αλλά και λίγες μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που εκσυγχρονίζει την εταιρική διακυβέρνησή της, η διοίκηση της επιχείρησης προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πηγές του energypress, η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης με την επίκληση των ραγδαίων αλλαγών που δρομολογούνται με την απανθρακοποίηση καθώς και μετά την απόφαση της διατήρησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ως θυγατρικής εταιρίας προχωρά:
1. Στην κατάργηση των τριών Γενικών Διευθύνσεων Ορυχείων, Παραγωγής και Ανάπτυξης. Η πρώτη είχε ως σκοπό την εκμετάλλευση των ορυχείων των λιγνιτικών σταθμών καθώς και της
διαχείρισης των ποσοτήτων του καυσίμου. Η δεύτερη είχε αντικείμενο όλες τις μορφές της παραγωγής, όπως θερμοηλεκτρικές μονάδες, μονάδες βιομάζας, ΑΠΕ αλλά και τη διαχείριση των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών σταθμών. Η τρίτη είχε αρμοδιότητα την ανάπτυξη των ΑΠΕ- εκτός της γεωθερμίας και της βιομάζας – καθώς και των μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων.
2. Στη σύσταση δύο νέων Γενικών Διευθύνσεων Λιγνιτικής Παραγωγής και Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής Παραγωγής. Αυτές αντικαθιστούν τις τρεις προαναφερόμενες. Στην πρώτη βασική επιχειρησιακή μονάδα υπάγονται τα ορυχεία και οι λιγνιτικές μονάδες και στη δεύτερη όλες οι άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λοιπά καύσιμα καθώς και οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες.
Έτσι, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακτά όλο το αντικείμενό της που είχε μοιραστεί από την προηγούμενη διοίκηση στις προαναφερόμενες τρεις γενικές διευθύνσεις.
Πέραν, των αλλαγών του οργανογράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διοίκηση προτίθεται άμεσα να ορίσει και δεύτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο. Ο τελευταίος θα έχει την εποπτεία των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου, της γενικής διεύθυνσης Εμπορίας, το marketing αλλά και την τιμολογιακή πολιτική.
Ο έτερος αναπληρωτής CEO, που είναι ο Ιωάννης Κοπανάκης θα έχει υπό την εποπτεία του τις τρεις νέες γενικές διευθύνσεις.
Η ΔΕΗ ανακοινώνει την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Καρακούση στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης. Με την τοποθέτηση αυτή η ΔΕΗ κάνει ακόμα ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της Εμπορικής πολιτικής της, εντάσσοντας στο δυναμικό της ένα έμπειρο στέλεχος από την αγορά των τηλεπικοινωνιών, με ειδίκευση στην ανάπτυξη σύγχρονων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Ο κ. Καρακούσης θα αναλάβει την αναδιοργάνωση των Εμπορικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Πρόκειται για στέλεχος από τη διεθνή αγορά με σημαντική εμπειρία στη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών.
Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει με επιτυχία την εμπορική στρατηγική για μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το Ην. Βασίλειο και έχει ηγηθεί σημαντικών έργων εμπορικού μετασχηματισμού. Στη 15χρονη πορεία του εργάστηκε σε εμπορικές θέσεις αυξημένης ευθύνης.
Στη Forthnet ηγήθηκε του εμπορικού μετασχηματισμού και του σχεδιασμού των προϊόντων της εταιρείας, η οποία ήταν πρώτη σε μερίδιο αγοράς κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Στη Wind Hellas ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και το λανσάρισμα συνδυαστικών προϊόντων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και Internet, ενώ η εταιρεία ήταν πρώτη σε ρυθμούς ανάπτυξης στη σταθερή τηλεφωνία τη συγκεκριμένη περίοδο.
Στο Ην. Βασίλειο ανέλαβε τον πλήρη ανασχεδιασμό των προϊόντων της Talk Talk, τηλεπικοινωνιακού παρόχου με τέσσερα εκατομμύρια πελάτες, ενώ στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό British Telecoms (BT) ηγήθηκε του μεγαλύτερου έργου μετασχηματισμού υπηρεσιών για εννέα εκατομμύρια πελάτες.
Παρείχε, επιπλέον, συμβουλευτικές υπηρεσίες σχεδιασμού και προώθησης προϊόντων σε νεοφυείς (start-up) εταιρείες τεχνολογίας.
Κατέχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στο Imperial College του Λονδίνου και MBA από το ALBA Graduate Business School.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καλωσορίζω στο στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΗ τον Γιώργο Καρακούση και χαίρομαι που μαζί θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του εμπορικού προσώπου της επιχείρησης, μετατρέποντας τη ΔΕΗ σε μια εταιρεία πιο φιλική προς τον καταναλωτή, μοντέρνα στη λειτουργία της και με σύγχρονα προϊόντα. Αυτή η πορεία μετασχηματισμού θα πάρει βέβαια αρκετό καιρό, αλλά είμαι βέβαιος πως η εμπειρία που φέρνει ο Γιώργος από τόσο μεγάλες και σημαντικές αγορές θα είναι πολύτιμη και θα έχει σημαντική συμβολή προς όφελος τόσο της επιχείρησης, όσο και των πελατών της ΔΕΗ».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστήριξε ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ» - Ο πρόεδρος της επιχείρησης ανέφερε ότι η ΔΕΗ αλλάζει και η εταιρεία θα γίνει ξανά υγιής με το σχέδιο ανάταξης
Την διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων της ΔΕΗ αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι οποίες επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν την εταιρεία αναδεικνύει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης υπογράμμισε ότι προωθείται συνολικό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό της εταιρείας από τις αγκυλώσεις του Δημοσίου, ενώ από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος τηςΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υποστήριξε ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ». Παράλληλα, ζήτησε να διατηρηθεί η προνομιακή έκπτωση τιμολογίων ύψους 75% που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ προκειμένου να μην πάνε σε ανταγωνιστικές εταιρείες.
Επίσης, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι ο υπουργός ΕνέργειαςΚωστής Χατζηδάκης«στοχοποιεί» τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ποντάροντας στον «κοινωνικό αυτοματισμό». Ειδικότερα, ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας το μόνο που πραγματικά κάνει και αποδείχθηκε από τους φορείς είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενίσχυση περαιτέρω των ΑΠΕ. Για εκσυγχρονισμό ΔΕΗ φοβάμαι ότι αυτό που εμφανίζεται στο νομοσχέδιο είναι να επενδύουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και να οδηγούμε τους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Ένα άλλο που δεν τιμά το κοινοβούλιο και υπουργείο είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Λέει ότι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην εταιρεία δεν θα έχουν μονιμότητα λες και οι άλλοι έχουν. Από το 2012 έως σήμερα όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Αυτό που λέτε για την μονιμότητα δεν ισχύει. Η εταιρεία έχει οδηγήσει σε απόλυση από το 2012 έως σήμερα πάνω από 100 εργαζόμενους».
Κριτική άσκησε και για τις διατάξεις που αφορούν τις νέες προσλήψεις υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ. Αναφορικά με τον περιορισμό των προνομίων των εργαζόμενων είπε «συλλογική σύμβαση μονομερώς δεν έχει καταργήσει ούτε η χούντα. Λέτε ότι στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ πρέπει να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη, λες και δεν το έχουν κάνει έως τώρα. Καταργείτε την συλλογική σύμβαση που έδινε έκπτωση που ούτως ή άλλως φορολογούταν. Θα οδηγήσετε το σύνολο των εργαζόμενων και συνταξιούχων να αλλάξουν πάροχο για να δείξετε ότι με τον τρόπο αυτό χτυπάτε τα προνόμια των εργαζόμενων. Δεν είμαστε ενάντια στα συμφέροντα των ΑΠΕ αλλά είναι προσβλητικό να λέτε ότι οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να κλείσουν επειδή είναι ακριβές. Αν είναι έτσι να τις κλείσετε αύριο. Η παραγωγή από ΑΠΕ είναι φθηνή; Αν είναι έτσι καταργήστε το ΕΤΜΕΑΡ για να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι. Το ΕΤΜΕΑΡ έχει αυξηθεί 11.000% από 30 λεπτά σε 26 ευρώ . Δεν μπορεί να μην υπάρχει λιγνίτης το 2028. Πως θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια ; Με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο την Πτολεμαΐδα και την Αρκαδία». «Η ΔΕΗ αλλάζει» λέει ο πρόεδρος της επιχείρησης Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗΓιώργος Στάσσηςτόνισε ότι «η ΔΕΗ αλλάζει. Έχουμε θέσει σχέδιο ανάταξης της εταιρείας για να γίνει ξανά υγιής και να λειτουργεί με σύγχρονα κριτήρια και όχι με αγκυλώσεις του δημοσίου. Να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση και να μπει στις ΑΠΕ και να λειτουργήσει στον σύγχρονο ανταγωνισμό». Ο ίδιος είπε ότι το σχέδιο έχει 3 φάσεις: «εξασφάλιση βιωσιμότητας, λειτουργικός εκσυγχρονισμός, εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιαστεί σύντομα. Με την ενίσχυση ρευστότητας διασφαλίσαμε την βιωσιμότητα. Η μετοχή αυξάνει. Η κίτρινη κάρτα των ορκωτών λογιστών αναιρέθηκε και παράλληλα αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα. Αυτό ήταν το πρώτο αναγκαίο βήμα. Με το νομοσχέδιο γίνεται το 2ο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας που έως τώρα λειτουργούσε με όρους παλαιού δημοσίου». Συμφωνούν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ Να σημειωθεί ότι στην επιτροπή έχουν τοποθετηθεί εκπρόσωποι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φωτοβολταϊκών οι οποίοι υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της που ζήτησαν να εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα από την ιδιωτικοποίηση.
Ενδεικτικά ο κ. Γρηγόρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων φυσικού αερίου τόνισε ότι «τα δίκτυα είναι ασφαλέστατα όπως και οι εγκαταστάσεις του. Γι αυτό έχουν συμβάλει όλοι οι εργαζόμενοι. Δεν μπορεί να μην μετέχει το δημόσιο στο φυσικό αέριο και να επιβάλλει τους ορθούς κανόνες στον ιδιώτη. Να διασφαλίσει το δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας στο 35%. Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων και για 5 έτη να μην επιτρέπονται απολύσεις παρά μόνο για σπουδαίο λόγο.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανατροπές που έρχονται για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και είπε πως μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν όπου γέμιζε η πλατεία Κλαυθμώνος από εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σημείωσε ότι η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου προωθεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστήριξε ότι υλοποιείται σχέδιο «καθαρής και βρώμικης ΔΕΗ» Αναφέρθηκε σε ένα τραγούδι που έχει ερμηνεύσει η Χαρούλα Αλεξίου, λέγοντας πως «αλλά να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει». Για να επισημάνει “εμείς δεν έχουμε προνόμια” και να αναφερθεί στους νεκρούς που υπήρξαν στο παρελθόν για να ηλεκτροδοτηθεί η χώρα. Παράλληλα άσκησε κριτική στη μείωση της έκπτωσης στα τιμολόγια που θα υποστούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ (30% έναντι 75% που ισχύει έως σήμερα), λέγοντας πως θα οδηγηθούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε άλλες εταιρίες. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας το μόνο που πραγματικά κάνει και αποδείχθηκε από τους φορείς είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενίσχυση περαιτέρω των ΑΠΕ. Για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ φοβάμαι ότι αυτό που εμφανίζεται στο νομοσχέδιο είναι να επενδύουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό και να οδηγούμε τους εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Ένα άλλο που δεν τιμά το κοινοβούλιο και υπουργείο είναι η προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Λέει ότι οι εργαζόμενοι που θα έρθουν στην εταιρεία δεν θα έχουν μονιμότητα λες και οι άλλοι έχουν. Από το 2012 έως σήμερα όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου και διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν. Αυτό που λέτε για την μονιμότητα δεν ισχύει». Αναφορικά με τον περιορισμό των προνομίων των εργαζόμενων είπε «συλλογική σύμβαση μονομερώς δεν έχει καταργήσει ούτε η χούντα. Λέτε ότι στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η ΔΕΗ πρέπει να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη, λες και δεν το έχουν κάνει έως τώρα. Καταργείτε την συλλογική σύμβαση που έδινε έκπτωση που ούτως ή άλλως φορολογούταν. Θα οδηγήσετε το σύνολο των εργαζόμενων και συνταξιούχων να αλλάξουν πάροχο για να δείξετε ότι με τον τρόπο αυτό χτυπάτε τα προνόμια των εργαζόμενων. Δεν είμαστε ενάντια στα συμφέροντα των ΑΠΕ αλλά είναι προσβλητικό να λέτε ότι οι λιγνιτικές μονάδες πρέπει να κλείσουν επειδή είναι ακριβές. Αν είναι έτσι να τις κλείσετε αύριο. Η παραγωγή από ΑΠΕ είναι φθηνή; Αν είναι έτσι καταργήστε το ΕΤΜΕΑΡ για να δούμε πόσο ανταγωνιστικές είναι. Το ΕΤΜΕΑΡ έχει αυξηθεί 11.000% από 30 λεπτά σε 26 ευρώ . Δεν μπορεί να μην υπάρχει λιγνίτης το 2028. Πως θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια ; Με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο την Πτολεμαΐδα και την Αρκαδία».
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αναστέλλεται η δεύτερη, από τις προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες, 48ωρη απεργία με ώρα έναρξης τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 20/11 (00:01) έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 21/11 (23:59).
Η νέα αναστολή αποφασίστηκε εξαιτίας της μη εισαγωγής του σ/ν «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» στην Ολομέλεια.
Στο 60% ή και ακόμη πιο κάτω, εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ έως τον Ιούνιο του 2020, απόρροια της σταδιακής παράδοσης τους επόμενους μήνες στους ιδιώτες προμηθευτές, των ποσοτήτων φθηνού ρεύματος που είχαν κερδίσει σε παλαιότερες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, προτού αυτές καταργηθούν.
Σε εκτιμήσεις σαν κι αυτήν για την πορεία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην λιανική, θα καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες και το Business Plan της επιχείρησης που πρόκειται να ανακοινωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, μαζί με πληθώρα παραδοχών και προβλέψεων για τη θέση της έναντι του ανταγωνισμού.
Τα στοιχεία του θα δείχνουν μια σταθερά συνεχιζόμενη πτώση του ποσοστού της, λόγω των ποσοτήτων ρεύματος που έχουν πωληθεί μέσω των ΝΟΜΕ, και οι οποίες θα παραδίδονται μήνα-μήνα στην αγορά έως και τον προσεχή Ιούνιο.
Την εικόνα, αυτή, που όμως είναι η μία όψη του νομίσματος, περιέγραψαν χθες από το βήμα της Βουλής, τόσο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γ.Θωμάς, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης.
Η άλλη όψη του νομίσματος, βρίσκεται στην διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τον αυριανό ρόλο της επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρισμού. Και το 60% μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως διαπραγματευτικό όπλο σε αυτή την συζήτηση.
Εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της κουβέντας με τους κοινοτικούς για την θέση της ΔΕΗ στο νέο τοπίο, η ελληνική πλευρά έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση μείωσης του μεριδίου της επιχείρησης σε ποσοστό της τάξης του 65%,στόχος που φαντάζει πιο λογικός να επιτευχθεί, αφού σήμερα αυτό βρίσκεται ακόμα πάνω από το 70%, (71,77% το Σεπτέμβριο).
Οι επαφές με τις Βρυξέλλες και τα αυξημένα τιμολόγια
Στην ίδια ακριβώς λογική, οι παραδοχές του Business Plan της ΔΕΗ, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι απέναντι στον ανέφικτο στόχο να μειωθεί το μερίδιό της στο 50% που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, παρατίθεται ένα ρεαλιστικότερο επιχείρημα, να πέσει στα επίπεδα του 60-65%.
Παλαιότερα μάλιστα, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το ποσοστό κάτω από το οποίο, παύει πλέον να θεωρείται ότι ο δεσπόζων παίκτης, δημιουργεί στρέβλωση σε μια αγορά, είναι το 60%.
Σύμφωνα λοιπόν με μία ερμηνεία, τα νέα αυξημένα από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, τιμολόγια της ΔΕΗ, δίνουν ένα περιθώριο χρόνου μερικών μηνών στην αγορά να της αποσπάσει σημαντικά μερίδια, γεγονός που με την σειρά του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια επιπλέον επιχειρηματολογία στις διαπραγματεύσεις που έπονται με τους θεσμούς.
Ενισχυτικό των παραπάνω είναι και το γεγονός ότι η έναρξη της νέας επιθετικής εμπορικής πολιτικής της ΔΕΗ, υπό την καθοδήγηση του άρτι αφιχθέντος Γ.Καρακούση, δεν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτό πρόκειται να γίνει κάπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, και σε κάθε περίπτωση, αφού πρώτα θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, προκειμένου η επιχείρηση να μην κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να “κλείσει” την αγορά.
Εμπορική πολιτική χωρίς προσκόμματα
Σύμφωνα πάντα με την παραπάνω ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ΔΕΗ, θέλει μια ώρα αρχύτερα να φτάσει εκεί, στα μέσα του 2020, ώστε να ξεκινήσει την νέα της εμπορική πολιτική χωρίς δεσμεύσεις, προσκόμματα, και τυχόν παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες και τον ανταγωνισμό.
Το κλειδί βρίσκεται στα προϊόντα των δημοπρασιών.Επειδή έχουν φυσική παράδοση, αυτή γίνεται σταδιακά, δηλαδή ο αγοραστής τα παραλαμβάνει μήνα -μήνα, άρα έχει λαμβάνειν φθηνό ρεύμα για κάποιο ακόμη διάστημα. Εως τότε, οι προμηθευτές δεν θα αγοράζουν ρεύμα από την Οριακή Τιμή, αφού θα διαθέτουν τα ΝΟΜΕ που είχαν "κλειδώσει". Βέβαια, οι ποσότητες που παραδίδονται μήνα-μήνα, δεν αντικαθίστανται με άλλες, άρα το φθηνό ρεύμα των προμηθευτών σταδιακά τελειώνει, έως ότου να μηδενιστεί τον Ιούνιο του 2020.
Σημειωτέον ότι η τελευταία μεγάλη δημοπρασία της χρονιάς που καταργήθηκε, εκείνη της 16ης Οκτωβρίου, και μάλιστα με ποσότητες «μαμούθ» 1029 MW, θα παρέδιδε ενέργεια που θα φαίνονταν στην αγορά από τον Ιούλιο του 2020 και μετά.
Όλα τα παραπάνω συμπίπτουν χρονικά και με την επιδιωκόμενη έναρξη λειτουργίας το καλοκαίρι του 2020, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.Για το μεσοδιάστημα, εκείνο δηλαδή που μεσολαβεί μεταξύ της κατάργησης των ΝΟΜΕ μέχρι την έναρξη του Target Model, είχε πέσει προ μηνών στο τραπέζι από το ΥΠΕΝ η ιδέα, της διάθεσης από τον επόμενο Φεβρουάριο, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Προϊόντων που θα διατίθενται από τη ΔΕΗ, ωστόσο δεν θα προβλέπουν φυσική παράδοση, απλώς θα δίνουν την δυνατότητα στους προμηθευτές να "χετζάρουν", αντισταθμίζοντας τον κίνδυνο πιθανής αύξησης των τιμών στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.
Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο business plan της ΔΕΗ, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα από την επιχείρηση. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, δίνοντας παράλληλα ένα πρώτο στίγμα των κατευθύνσεων που θα έχει ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα μετά τα μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας που ελήφθησαν το Σεπτέμβριο αλλά και τις αλλαγές για το λειτουργικό εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, που επιχειρείται με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου (άρση μονιμότητας για νεοπροσλαμβανόμενους, πλάνο εθελούσιας εξόδου, μείωση της γραφειοκρατίας στις διαδικασίες προμηθειών, διευκόλυνση των νέων προσλήψεων, δυνατότητα άντλησης στελεχών από την αγορά) ακολουθεί το τρίτο και πιο καθοριστικό βήμα: η εκπόνηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στη βουλή ο κ. Στάσσης, το νέο business plan θα ξεκινά με την απολιγνιτοποίηση που είναι απαραίτητο να γίνει, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ το 2018 η λιγνιτική παραγωγή είχε αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 200 εκατ. ευρώ ενώ φέτος οι ζημιές από το λιγνίτη θα κλιμακωθούν περαιτέρω στα 300 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απολιγνιτοποίηση θα είναι σταδιακή και θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των τοπικών κοινωνιών ενώ θα υπάρξει μέριμνα και για τους εργαζόμενους στις μονάδες που κλείνουν. Σημειώνεται ότι κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον κάποιοι εργαζόμενοι των μονάδων που κλείνουν το επιθυμούν, να μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νέου νόμου για μετάταξη στο δημόσιο.
Ταυτόχρονα εκτός από την απολιγνιτοποίηση, το νέο business plan θα προβλέπει την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ. "Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στις ΑΠΕ. Θα ανακοινώσουμε στο αμέσως κοντινό μέλλον κάποια νούμερα” ανέφερε ο κ. Στάσσης. Σημειώνεται ότι στον τομέα των ΑΠΕ η ΔΕΗ αναμένεται να δώσει έμφαση στις συνεργασίες με άλλους παίκτες προκειμένου να μεγαλώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα το χαρτοφυλάκιο των έργων της.
Ο τρίτος βασικός πυλώνας του νέου business plan της ΔΕΗ θα αφορά στον εκσυγχρονισμό της εμπορίας. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ενός έμπειρου στελέχους από την αγορά του Γ. Καρακούση, ο οποίος αναλαμβάνει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, που θα αναλάβει την αναδιοργάνωση των εμπορικών υπηρεσιών της επιχείρησης. Ο κ. Καρακούσης στο παρελθόν έχει θητεία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στη forthnet, τη Wind, αλλά και τις βρετανικές BT και Talk Talk έχοντας μεταξύ άλλων υλοποιήσει προγράμματα εμπορικού μετασχηματισμού, μετασχηματισμού υπηρεσιών, σχεδιασμού νέων προϊόντων και συνδυαστικών πακέτων.
Τέλος ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι θα υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ένα από αυτά τα προγράμματα θα αφορά στους εργαζόμενους σε λιγνιτικές μονάδες που θα αποφασιστεί να κλείσουν.
Την ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ με στελεχιακό δυναμικό, αλλά και να του δοθεί η δυνατότητα να αναθέτει την αξιολόγηση των φακέλων και σε εξωτερικούς συνεργάτες, πρότεινε χθες στη Βουλή, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει σημειωθεί, με τα αιτήματα για όρους σύνδεσης να σωρεύονται στο Διαχειριστή.
Όπως ανέφερε ο κ. Λουμάκης:
«Με τον υφιστάμενο ρυθμό εξέτασης αιτημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πληθυσμός των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στα γραφεία του θα χρειαστεί χρόνια για να εξεταστεί.
Η Πολιτεία έχει θεσπίσει ρητή προθεσμία 4 μηνών για την ανταπόκριση των Διαχειριστών (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στα αιτήματα έκδοσης Προσφορών Σύνδεσης.
Δυστυχώς διαχρονικά οι προθεσμίες τηρούνται μόνο όταν δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε διαφορετική περίπτωση, ιδίως από τον ΔΕΔΔΗΕ οι επενδυτές πραγματικά δεν γνωρίζουν το πότε θα λάβουν απάντηση στα αιτήματα τους.
Νομίζουμε η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπό το φως αυτό προτείνουμε αφενός την ενίσχυση του ΔΕΔΔΗΕ με στελεχιακό δυναμικό και αφετέρου να δοθεί/αξιοποιηθεί η δυνατότητα ο Διαχειριστής να αναθέτει την αξιολόγηση των φακέλων και σε εξωτερικούς συνεργάτες, όπως για παράδειγμα κατά κόρον συμβαίνει με την κατασκευή των δικτύων.
Όλο αυτό μάλιστα το πλαίσιο θα πρέπει να συνάδει και με τους στόχους αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στην χώρας μας στα πλαίσια του ΕΣΕΚ, άρα αλυσιτελώς και των υποδομών δικτύων, ώστε να μην μετατραπεί ο Διαχειριστής σε εκδότη κατά συρροή απορριπτικών αποφάσεων επί των αιτημάτων των επενδυτών.
Ο Σύνδεσμος μας διαχρονικά έχει υποστηρίξει την καταβολή οικονομικών εγγυήσεων (κατάθεση εγγυητικών επιστολών για αποδοχή Όρων Σύνδεσης) από πλευράς επενδυτών για την αδειοδότηση των επενδύσεων τους, με γνώμονα να μην προσελκύει ο χώρος των ΑΠΕ φορείς που δεν έχουν σκοπό εν τέλει να υλοποιήσουν επενδύσεις παρά μόνο να εμπορευτούν άδειες, φορτώνοντας έτσι το σύστημα με πλασματικό επενδυτικό ενδιαφέρον που κατασπαταλά τον χρόνο της Διοίκησης.
Είναι όμως πλέον η ώρα να υπάρξουν και για την Διοίκηση μοχλοί ουσιαστικής πίεσης για την επιτάχυνση της ανταπόκρισης της.
Παράλληλα λοιπόν με τα ανωτέρω ίσως να έπρεπε να θεσπιστεί και κατάλληλος Κώδικας ποινολόγησης της τυχόν υποαπόδοσης επιμέρους Περιφερειών του ΔΕΔΔΗΕ στην αξιολόγηση αιτημάτων επενδυτών για Όρους Σύνδεσης».
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας. Συνδιοργανωτές, είναι η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τα σωματεία μέλη της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, όπως και τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα και οι Κοινωνικοί Φορείς του λεκανοπεδίου. Το σύνθημα του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας είναι: «Όχι στα σχέδια διάλυσης της ΔΕΗ». «Όχι στον ξαφνικό θάνατο της ΔΕΗ».
Η Κομισιόν δεν θεωρεί επαρκή τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρισμού (ταχεία απολιγνιτοποίηση, ανασυγκρότηση ΔΕΗ, πώληση ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.), καθώς εκτιμά ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι μακροπρόθεσμα, και ζητάει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε άμεσο χρόνο. Αυτό προκύπτει από την έκθεσή ενισχυμένης εποπτείας (βλέπε το σύνολο του κειμένου εδώ) που συνοδεύει το πράσινο φως που έδωσε σήμερα για τη δόση ύψους 767 εκατ. ευρώ προς την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνοντας ουσιώδεις επισημάνσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη ΔΕΗ, το άνοιγμα της αγοράς, τη ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ. Το κυριότερο είναι ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει και έχουν λάβει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο εναλλακτικά μέτρα για την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και την αποκλειστική πρόσβασή της στο λιγνίτη. Μέτρα τα οποία προφανώς είναι επιπλέον της δεδηλωμένης πρόθεσης της κυβέρνησης να φέρει πολύ πιο μπροστά το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τα οποία θα ισχύουν μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση. Παρότι αξιολογούν θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι Βρυξέλλες θέτουν εννέα προαπαιτούμενα που πρέπει να επιτευχθούν πολύ σύντομα και συγκεκριμένα έως το τέλος Δεκεμβρίου με βάση τη συμφωνία του 2018. Σε αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στην αγοράς ενέργειας και ειδικά στην ηλεκτρική αγορά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση, τα στοιχεία για τα μερίδια στην αγορά ηλεκτρισμού δείχνουν ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ εισέρχονται στην αγορά λιανικής και χονδρικής, αλλά η κυρίαρχη θέση της επιχείρησης και η αποκλειστική πρόσβασή της στο λιγνίτη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «διαρκείς στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά υπέρ της ΔΕΗ λόγω της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος με λιγνίτη». Οι ελληνικές αρχές, αναφέρεται στην έκθεση, κατόπιν τούτων «ετοιμάζουν εναλλακτικά αντιμονοπωλιακά μέτρα για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στη λιγνιτική παραγωγή. Η εφαρμογή τους αφορά όλη τη διάρκεια της διατήρησης της λιγνιτικής παραγωγής, μέχρι δηλαδή την πλήρη απολιγνιτοποίηση». ΥΠΕΝ: Πολύ θετική εξέλιξη Παρόλα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, η έκθεση συνιστά "πολύ θετική εξέλιξη". Και τούτο διότι, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη, αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και αποδέχεται ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή θα έχει εγκριθεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Από το ΥΠΕΝ δηλώνουν ότι "η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εξασφαλίσει μια συνολική συμφωνία για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος". Ευθύνες για την αποεπένδυση Η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει στις πρώτες παραγράφους της για την ενέργεια, πως «αναφορικά με την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας η Ελλάδα επί του παρόντος παραβιάζει τη δέσμευσή της». Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη ΔΕΗ για το γεγονός ότι δεν τελεσφόρησε ο διαγωνισμός αποεπένδυσης λιγνιτικών μονάδων. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις καθυστερήσεις και την άγονη έκβαση των διαγωνιστικών διαδικασιών πώλησης των λιγνιτικών μονάδων (Μελίτη και Μεγαλόπολη), τις οποίες είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε συμμόρφωση της καταδικαστικής απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν όλο το ιστορικό από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Ιούλιο του 2019, οπότε και (τελικά) κανείς από τους ενδιαφερόμενους παίκτες δεν υπέβαλε προσφορά. Με δεδομένη την αποτυχία, η Κομισιόν ουσιαστικά ζητάει μέτρα για να καλυφθεί το "κενό"που, όπως λέει, αποτελεί παραβίαση της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης της χώρας. «Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έναντι νομικής αβεβαιότητας και έλλειψης διαφάνειας, δεν κατατέθηκαν προσφορές στο διαγωνισμό της αποεπένδυσης. Η αποτυχία της είχε ως αποτέλεσμα παραβίαση της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης, άρα χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις. Οι αρχές επικοινώνησαν επισήμως την πρόθεσή τους να παρουσιάσουν εναλλακτικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2020» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Δημοπρασίες NOME Όπως αναφέρεται επίσης στην έκθεση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME. Φαίνεται όμως από το κείμενο, ότι η Κομισιόν δεν έχει πειστεί με την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (παρότι τονίζεται μεταξύ άλλων ότι στην τελευταία δημοπρασία δεν εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας). Όπως σημειώνει η έκθεση, ως μέτρο αντικατάστασης των δημοπρασιών η ελληνική πλευρά πρότεινε την έναρξη δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων τον Φεβρουάριο ωστόσο, οι Βρυξέλλες δείχνουν να αποδέχτηκαν με επιφύλαξη το μέτρο αυτό ζητώντας «να καθιερωθεί ένα σύστημα παρακολούθησης, ώστε η ΡΑΕ να είναι σε θέση για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης». Προσθέτουν δε πως απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προσφερόμενα προθεσμιακά προϊόντα. Target model Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, "οι αρχές έχουν αναλάβει δράση για να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά της ΔΕΗ και έχουν ανακοινώσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά οι οποίες θα επηρεάσουν την εφαρμογή του target model. Τα αποφασιστικά βήματα των αρχών για τα οικονομικά της ΔΕΗ αντανακλώνται στην έκθεση για τα αποτελέσματα της εταιρείας και ήταν σημαντικό μήνυμα για τις αγορές. Οι αρχές αναπτύσσουν τώρα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις των οφειλών και των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ που τέθηκε ως μεταβατικό μέτρο ενώ οι μεταρρυθμίσεις λάμβαναν χώρα για το άνοιγμα της αγοράς. Μια τέτοια μεταρρύθμιση ήταν η εφαρμογή του target model. Είναι καθ'οδόν για παράδοση στη νέα προθεσμία του Ιουνίου του 2020. Θα πρέπει να ακολουθήσει η σύζευξη με τις περιφερειακές αγορές. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση της προθεσμιακής αγοράς είναι ευπρόσδεκτες. Οι αρχές πρότειναν ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη μεταμόρφωση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα και επικοινώνησαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αναθεωρημένες λύσεις για τον ανταγωνισμό τον Ιανουάριο του 2020. Στον πυρήνα της ενεργειακής στρατηγικής βρίσκεται το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών ως το 2028 με σημαντικό μερίδιό τους νωρίτερα. Απελευθέρωση της αγοράς Η κυβέρνηση επίσης λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς. Αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν πλήρως, θα μπορούσαν να φανούν ήδη από το 2020 μεγάλες εξελίξεις με μια ανοικτή αγορά στο target model που θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και θα είναι ανοικτή σε περισσότερες ΑΠΕ. Παρόλο που η μακροπρόθεσμη στρατηγική είναι ευπρόσδεκτη, κι άλλα βήματα χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κυρίαρχης θέσης της ΔΕΗ, όπως η συνεχιζόμενη αντιμονοπωλιακή διαδικασία. Τα στοιχεία για τα μερίδια δείχνουν ότι οι ανταγωνιστές εισέρχονται στην αγορά λιανικής και χονδρικής, αλλά η κυρίαρχη θέση της και η αποκλειστική πρόσβαση στο λιγνίτη συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έναντι νομικής αβεβαιότητας και έλλειψης διαφάνειας, δεν ελήφθησαν προσφορές στο διαγωνισμό της αποεπένδυσης. Η αποτυχία της είχε ως αποτέλεσμα παραβίαση της αντιμονοπωλιακής δέσμευσης, άρα χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις. Οι αρχές επικοινώνησαν επισήμως την πρόθεσή τους να αναζητήσουν εναλλακτικές τον Ιανουάριο του 2020. Αγορά αερίου Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου παραμένει μικρή, αλλά αναπτύσσεται. Η ολοκληρωμένη πώληση του ΔΕΣΦΑ, καθώς και η τωρινή πώληση της ΔΕΠΑ θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοιγμα και εγχώριες επενδύσεις, ενώ η πρόοδος σε έργα όπως ο IGB και οι αυξανόμενες εισαγωγές LNG δείχνουν το δυναμικό της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Οι αρχές επανεξετάζουν την σχεδιαζόμενη πώληση της ΔΕΠΑ και το αναθεωρημένο σχέδιο είναι ενθαρρυντικό και περιλαμβάνει την πώληση υψηλότερου μεριδίου για να εξασφαλιστεί πλήρης αποδέσμευση". Ιδιωτικοποιήσεις Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τονίζεται ότι πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2019 οι κινήσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. ΑΠΕ Όσον αφορά τις ΑΠΕ, στην έκθεση καταγράφονται οι ανησυχίες ότι ο ΕΛΑΠΕ θα επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ των προμηθευτών, δίχως εναλλακτικές. Επιπλέον, τονίζεται ότι διοικητικά θέματα όπως οι χρεώσεις για τις άδειες παραγωγής που πρέπει να πληρώνουν οι εταιρείες για καθυστερήσεις για τις οποίες δεν ευθύνονται, κάνουν ζημιά στις επενδύσεις ΑΠΕ. Η αναθεώρηση του χωροταξικού και οι βελτιώσεις στην αδειοδότηση θα είναι κρίσιμες για τη μεγιστοποίηση των επενδύσεων, όπως εκτιμά η Κομισιόν. Υψηλή Χονδρική Η έκθεση αναφέρεται ακόμα στο γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (65,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 43,3 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ), εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα οι τιμές λιανικής είναι κοντά στο μέσο όρο. Ενεργειακός κόμβος Κάνει, τέλος, αναφορά στην πρόοδο για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB) και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης. Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και ώρα 13:00 , θα γίνει συγκέντρωση – ενημέρωση από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη , στο Πνευματικό Κέντρο Πολύβιος.
Γιατί η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Φ.Α. ετοιμάζεται να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες το 2023.
Δηλαδή, αύριο το πρωί. Η μόνη μονάδα που ίσως λειτουργήσει μετά το 2023 (αφού πρώτα ολοκληρωθεί η κατασκευή της) είναι η μονάδα Πτολεμαΐδα V και αυτή ως το 2028!!
Γιατί με αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα συρρικνώσει ακόμα πιο πολύ την επιχείρηση του ελληνικού λαού.
Αφού πρώτα την έκανε φιλιππινέζα των ιδιωτών, τώρα την κάνει νάνο. Ήδη από τις απαράδεκτες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (εκτός όλων των άλλων) η ΔΕΗ εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναγκαστεί (εκτοπίστηκε) να χάσει πάνω από το 50% της παραγωγής. Δηλαδή, της κάλυψης της ζήτησης.
Μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων, που όλες θα αντικατασταθούν με μονάδες Φ.Α. των ιδιωτών, η ΔΕΗ θα κοντύνει ακόμα πιο πολύ. Θα γίνει νάνος.
Συνάδελφοι αυτό επειδή οι περισσότεροι από εμάς φεύγουμε ή κοντεύουμε στη σύνταξη όλοι εμείς που τόσα χρόνια έχουμε φάει ψωμί από αυτή την επιχείρηση θα το επιτρέψουμε;
Θα πούμε δεν μας νοιάζει;
Γιατί με αυτά που ετοιμάζουν θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και συναδέλφων μας στη ΔΕΗ και συναδέλφων μας στους εργολάβους.
Ειδικότερα για όσους εργαζόμαστε στη ΔΕΗ και έχουμε αρκετά χρόνια για συνταξιοδότηση με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πάει για ψήφιση) να βρεθούμε εργαζόμενοι όχι μόνο σε άλλο τόπο αλλά και σε άλλο Νομικό Πρόσωπο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Γιατί με όσα σχεδιάζουν δεν αφήνουν καθόλου χρόνο στις πολύπαθες περιοχές των Ν. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.
Με όσα ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ, την επόμενη μέρα (που υποτίθεται θα δίνονταν ένας εύλογος χρόνος για να έρθει φυσιολογικά) τη φέρνει τώρα. Όλοι οι καταναλωτές και ιδιαίτερα εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε να συμπεριφερθούν στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο, στη Μεγαλόπολη σαν στημένη λεμονόκουπα.
Γιατί με το νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει φτιάχνουν εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Γιατί με το νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει με άλλοθι να προσελκύσουν στελέχη από την αγορά, εκτός από εργαζομένους δύο ταχυτήτων φτιάχνουν και στελέχη διαφόρων ταχυτήτων καταστρατηγώντας περιεχόμενο ΣΣΕ φέρνοντας τεράστια αναστάτωση και δημιουργώντας μεγάλες ανισότητες.
Γιατί πρέπει να απαντήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα τους που με το πρόσχημα ότι δήθεν είμαστε μόνιμοι (ενώ ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει) επιχειρούν να μας εμφανίσουν ως τεμπέληδες, ανεύθυνους και ασυνείδητους που σαν “μόνιμοι” συμπεριφερόμαστε σαν αυτούς που έχουν δέσει το γάιδαρο παίρνοντας τον μισθό μας τζάμπα σε βάρος της κοινωνίας.
Στη βάση αυτή της δόλιας προπαγάνδας που μας ρίχνει βορά στα πιο συντηρητικά κομμάτια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας γεννιούνται οι απαξιωτικές και προσβλητικές αντιλήψεις: «Εγώ σε πληρώνω ρε» λες και δεν είμαστε εμείς που κάθε μέρα διασφαλίζουμε την ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση των καταναλωτών.
Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι «Όχι, δεν είμαστε μόνιμοι».
Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι οι ΣΣΕ μας και ο Κανονισμός Κατάστασης Προσωπικού δεν προστατεύουν κανέναν ανεύθυνο, κανένα τεμπέλη, κανέναν αργόσχολο.
Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι δεν πάμε και δεν φεύγουμε στη δουλειά ότι ώρα γουστάρουμε.
Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί ότι δεκάδες συνάδελφοι που δεν σέβονταν το ψωμί που έτρωγαν, απολύθηκαν.
Γιατί πρέπει να φωνάξουμε και να αντισταθούμε στην επίσης βρώμικη προπαγάνδα της στοχοποίησης και του κοινωνικού αυτοματισμού που λέει ότι εκτός από το ότι έχουμε βολευτεί και… αράξει από τη μονιμότητα έχοντας μειωμένο τιμολόγιο είμαστε και προνομιούχοι, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι το μειωμένο τιμολόγιο εδώ και 74 χρόνια είχε δοθεί έναντι αύξησης.
Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι αυτή τους η απόφαση είναι ευθεία μείωση μισθού.
Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε «Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ».
Γιατί πρέπει να φωνάξουμε «Υποκριτές, που είναι ο σεβασμός σας στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις; Που είναι ο σεβασμός σας στους αγώνες του εργατικού κινήματος;».
Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι ο μισθός δεν είναι προνόμιο.
Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι είναι ντροπή τους να παρουσιάζουν το πετσόκομμα του μειωμένου τιμολογίου μέσα στα 10 μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν την επιχείρηση!!
Γιατί στην πρόκλησή τους αυτή πρέπει να τους πούμε: «Δόλιοι συκοφάντες, αυτό είναι που θα εκσυγχρονίσει την επιχείρηση;;;»
Γιατί πρέπει να τους φωνάξουμε ότι έχουμε καταλάβει γιατί γίνεται όλη αυτή η σπέκουλα περί μόνιμων προνομιούχων και μια σειρά άλλα και αυτό που έχουμε καταλάβει εμείς κυρίως να φωνάξουμε για να το καταλάβει ο κάθε καταναλωτής.
Ότι δηλαδή όλα αυτά λέγονται για να περάσει στο υποσυνείδητο της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών ότι υπεύθυνοι για το κατάντημα της ΔΕΗ είναι οι προνομιούχοι εργαζόμενοι και έτσι να κρυφτούν οι πραγματικοί λόγοι και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το κατάντημα της ΔΕΗ.
Αλήθεια συνάδελφοι, ποιος ή πόσοι από τα εκατομμύρια των καταναλωτών ξέρουν τι είναι ο ΜΑΜΚ; Τα ΑΔΙ; Πόσο τιμολογούνταν η ΑτΕ;
Πόσοι ξέρουν ότι ήταν οι κυβερνήσεις που για χατίρι των ιδιωτών πέταξαν εντελώς έξω από τις ΑΠΕ τη ΔΕΗ;
Πόσοι ξέρουν ότι τη βάζουν και πληρώνει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ των ανείσπρακτων λογαριασμών για να οικονομάμε οι κύριοι με τα αιολικά και φωτοβολταικά;
Πόσοι ξέρουν ότι οι κυβερνήσεις δεν τις δίνουν αυτά που δαπάνησε για να παράσχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας;
Πόσοι ξέρουν ότι το κορόιδο που λέγεται ΔΕΗ αφού έδωσε ο θεός και κατάφερε να φτιάξει μια σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη 811 MW στη συνέχεια το υποχρέωσαν να μη δουλεύει τη μονάδα του στο σύνολο της ισχύος της αλλά μόνο 500 MW για να είναι σίγουροι οι ιδιώτες ότι θα δουλεύουν οι δικές τους μονάδες;
Δυστυχώς λίγοι, πολλοί λίγοι.
Όλοι όμως οι καταναλωτές ξέρουν για τους… τεμπέληδες της ΔΕΗ.
Όλοι οι καταναλωτές ξέρουν ότι είμαστε μόνιμοι.
Όλοι οι καταναλωτές ξέρουν ότι έχουμε μειωμένο τιμολόγιο.
Αυτά παίζουν τα κανάλια τους.
Αυτά γράφουν οι εφημερίδες τους.
Έτσι γεννήθηκε και η αντίληψη που την έχουν βιώσει πολλοί συνάδελφοι μας στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης (όπως έγραψα και πιο πριν) του… «Εγώ σε πληρώνω ρε…».
Αντί όλοι οι καταναλωτές αυτό το «εγώ σε πληρώνω ρε…» να το απευθύνουν σε αυτούς που όντως τους πληρώνουν με συνεχόμενες αυξήσεις αντί να το απευθύνουν σε αυτούς που για το χατίρι τους τους έχουν γδάρει… δυστυχώς το απευθύνουν σε εμάς.
Αυτό πάει να πει… να έχουν πάρει Doctorat στη συκοφάντηση και διαστρέβλωση της αλήθειας.
Γι’ αυτό συνάδελφοι πρέπει να φωνάξουμε και να ακουστεί:
ΟΧΙ δεν ήταν ούτε οι μισθοί μας, ούτε το μειωμένο τιμολόγιο, ούτε το ότι είμαστε “μόνιμοι” που η ΔΕΗ έφτασε ως εδώ.
Ήταν τα εκατοντάδες σκάνδαλα (σκάνδαλα δις €) που πρώτη η κυβέρνηση της ΝΔ (χωρίς να είναι άμοιρα ευθυνών και τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν) όχι μόνο επέτρεψε αλλά σχεδίασε και εκτέλεσε σε βάρος της ΔΕΗ.
Γιατί στην προσπάθεια τους να μας διαχωρίσουν από τους άλλους εργαζόμενους πρέπει να τους φωνάξουμε και να ακουστεί ότι οι προνομιούχοι δεν είναι στις γραμμές των εργαζομένων.
Σε όλους όσους χρόνια τώρα μας στοχοποιούν σαν βολεμένους και ρετιρέ (για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τις βάρβαρες αντεργατικές ταξικές πολιτικές τους, από το ότι ξεπουλάνε ότι έφτιαξε ο ελληνικός λαός με το υστέρημά του και κυρίως από τα δεκάδες σκάνδαλα τους) πρέπει να τους φωνάξουμε «δόλιοι και αδίστακτοι συκοφάντες, ο μοναδικός διαχωρισμός που μπορείτε να κάνετε ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι από τη μια μεριά να βάλετε τους φτωχούς εργαζόμενους και συνταξιούχους και από την άλλη τους λιγότερο φτωχούς».
«Δόλιοι συκοφάντες, οι πραγματικοί προνομιούχοι δεν είναι στις γραμμές των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο άδικο, βάρβαρο και ταξικό σύστημά σας πάντα φτωχοί θα είναι.
Οι πραγματικοί προνομιούχοι είναι αυτοί που υπερασπίζεσθε εσείς και που με τις πολιτικές σας τους κάνετε ακόμα πιο χρυσούς.
Οι πραγματικοί προνομιούχοι είναι αυτοί που κατέχουν περιουσία όσοι δεν κατέχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μαζί και ανήκουν στις γραμμές σας».
Συναδέλφισσες, -φοι,
Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά γιατί πρέπει να απεργήσουμε, αλλά θα περιοριστώ σε ακόμα ένα.
Όμως πριν το κάνω, θέλω να σταθώ (πέρα από το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων) στο πιο σημαντικό (όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο) κατ’ εμέ… γιατί πρέπει να απεργήσουμε.
Για μένα, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό το γιατί είναι η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων.
Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η πιο δόλια, η πιο καταστροφική απόφαση.
Είναι απόφαση “δούρειος ίππος”.
Είναι απόφαση καθ’ υπόδειξη των ιδιωτών που ετοιμάζονται να αρπάξουν τη ΔΕΗ.
Είναι απόφαση παράδοσης των νέων εργαζομένων ως αλυσοδεμένους όμηρους χωρίς δικαιώματα, χωρίς κανένα κανονισμό. Χωρίς κενένα καθεστώς προστασίας από τις όποιες αυθαιρεσίες.
Το μόνο που θα ισχύει για τη νέα γενιά συναδέλφων μας θα είναι «σκάσε και κολύμπα».
Είναι απόφαση που θα διαλύσει τη συνοχή, την ενότητα, την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα.
Είναι απόφαση πουείναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ως πιλότος και για άλλες επιχειρήσεις.
Τέλος, είναι απόφαση που καταργεί αγώνες και αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος. Αγώνες δεκαετίων.
Η απόφαση αυτή στο υπόβαθρό της κρύβει, στέλνει ένα ακόμα συντηρητικό μήνυμα στον καθένα μας.
Δεν χρειάζεται να παλέψεις.
Δεν χρειάζεται να αγωνίζεσαι.
Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να βελτιώνεις τις συνθήκες εργασίας σου.
Εμείς σε μια στιγμή μπορούμε να σου τα πάρουμε όλα…
Με λίγα λόγια:
Δεν έχει κανένα νόημα να συνδικαλίζεσαι.
Δεν χρειάζεται συνδικαλισμός.
Συναδέλφισσες, -φοι,
Οι περισσότεροι από εμάς σε λίγα χρόνια δεν θα είμαστε εδώ.
Θα έχουμε φύγει.
Όμως θα είναι ντροπή για εμάς, επειδή δεν μας αφορά, να γυρίσουμε την πλάτη στα παιδιά μας, στους νέους συναδέλφους μας.
Εμείς (οι περισσότεροι από εμάς) βρήκαμε έτοιμες μια σειρά συμβάσεις και έναν κανονισμό που δεν έπεσε από τον ουρανό.
Με αγώνες φτιάχτηκε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Για να μην μπορεί να σε αδικήσει κανείς.
Με αγώνες φτιάχτηκε το Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Κρίσης, το Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Κρίσης. Για να μην μπορεί να σε αδικήσει κανείς.
Αυτά έχουμε χρέος να τα σεβαστούμε και να τα διαφυλάξουμε.
Τι θα κάνουμε λοιπόν;
Θα σκύψουμε το κεφάλι;
Θα πάρουμε τα όποια χρήματα της εθελούσιας εξόδου και, ως μοιραία ανθρωπάκια, χωρίς να σεβαστούμε το ψωμί που φάγαμε όλα αυτά τα χρόνια θα λακίσουμε χωρίς να μας νοιάζει τι θα γίνει η επιχείρηση και τι θα αφήσουμε πίσω;
Θα παραδώσουμε τους νέους συναδέλφους, τα παιδιά μας ομήρους;
Εάν θέλουμε να λεγόμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι δεν έχουμε δικαίωμα να τους το κάνουμε αυτό.
Συναδέλφισσες, -φοι,
Δεν ζω σε κενό οξυγόνου.
Κάθε μέρα μιλώ με πολλούς, πάρα πολλούς από εσάς από διάφορα μέρη της χώρας.
Ξέρω ότι πολλοί είστε απογοητευμένοι.
Ξέρω ότι πολλοί είστε θυμωμένοι μαζί μας.
Όμως η απεργία δεν γίνεται για κανένα συνδικαλιστή. Είτε είναι σωστός, είτε όχι.
Η απεργία γίνεται για να απαντήσουμε και να σταματήσουμε στα όσα καταστροφικά σχεδιάζουν.
Τέλος, ξέρω ότι οι περισσότεροι για μια σειρά λόγους και αιτίες πιστεύετε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε.
Πάνω σ’ αυτό εκείνο που έχω να πω είναι ότι ναι, συμφωνώ.
Αν δεν κάνουμε τίποτα, αν μείνουμε απαθείς, αν δεν αντισταθούμε τίποτα δεν θα σταματήσουμε, τίποτα δεν θα αποτρέψουμε. Τίποτα δεν θα πετύχουμε.
Αν όμως (ξαναλέω, αν) αφήσουμε στην άκρη τις δικαιολογίες και τις πικρίες μας και αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αντισταθούμε, τα πάντα μπορούμε να καταφέρουμε.
Ναι! Μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό.
Ναι! Μπορούμε να κάνουμε το ακατόρθωτο κατορθωτό.
Γιατί οι δυνατοί είμαστε εμείς.
Και είμαστε δυνατοί γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί.
Η δύναμή μας όμως φαίνεται και φέρνει αποτέλεσμα όταν κινούμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Αλλά ακόμα και αν ήμασταν σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε και πάλι έχουμε χρέος, να μείνουμε όρθιοι, αγέρωχοι στη γραμμή του καθήκοντος και του χρέους.
Για τη τιμή, για την αξιοπρέπεια μας αλλά και για τη δική μας μικρή ή μεγάλη ιστορία – διαδρομή.
Συνάδελφοι,
Δεν υπάρχουν χαμένοι αγώνες.
Χαμένοι αγώνες και μάχες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ.
Με τους αγώνες σμιλεύονται συνειδήσεις.
Με τους αγώνες γράφεις την ιστορία σου.
Με τους αγώνες σου μπορείς να λες «ήμουν και εγώ εκεί».
Με τη συμμετοχή σου μπορείς να λες δεν κρύφτηκα πίσω από δικαιολογίες και όταν μου παίρνανε τις ΣΣΕ και τον ΚΚΠ εγώ δεν έκανα πως δεν βλέπω και δεν τους χειροκροτούσα.
Με τη συμμετοχή σου μπορείς να λες ότι όταν αλυσόδεναν τους νέους συναδέλφους μου εγώ δεν συμφώνησα και δεν σιώπησα.
Με τον αγώνα και τη συμμετοχή παίρνονται νομοσχέδια πίσω, όπως πάρθηκαν εκατοντάδες και εκατοντάδες στα χρόνια που πέρασαν.
Με τον αγώνα και τη συμμετοχή μας μπορούμε να κοιτάμε τους νέους συναδέλφους μας, τη νέα γενιά στα μάτια.
Με τον αγώνα μας να μη διαλύσουν τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ τιμάμε το ψωμί που φάγαμε.
Κλείνω με το τελευταίο γιατί πρέπει να απεργήσουμε:
Γιατί, πέρα από το ότι μας αφορά σαν πολίτες αυτής της χώρας, πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ και γι’ αυτό χρόνια ολόκληρα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της ΓΣΕΕ για ζητήματα που αφορούσαν τους συναδέλφους μας και στον ιδιωτικό τομέα.
Εμείς την πλάτη δεν τη γυρίσαμε ποτέ σε κανένα κλάδο εργαζομένων.
Υ.Γ.1 Τις επόμενες μέρες θα σας στείλω (για όποιον δεν κουράζεται να διαβάζει) και θέλει να γνωρίζει το τι και γιατί γίνεται, νέα ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και πιο συγκεκριμένα ποιο κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι αίτημά μας για να μην μας ξαναβαφτίσουν εχθρούς των ΑΠΕ γιατί εμείς ποτέ δεν ήμασταν εχθρός των ΑΠΕ. Εχθρός των ΑΠΕ ήταν αυτοί που απαιτούσαν (και το πέτυχαν γδέρνοντας τους καταναλωτές) να πληρώνονται τη MWh μέχρι και 550 €!!!
Υ.Γ.2 Συνημμένα με την ανακοίνωση σας επισυνάπτω τον πίνακα του Υπουργείου όπου το πετσόκομμα του μειωμένου τιμολογίου εμφανίζεται ως ένα από τα δέκα μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν τη ΔΕΗ!!! Ντροπή…
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης του Προέδρου και αντιπροσωπείας της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή, παρουσία του Βουλευτή -υπεύθυνου για περιβαλλοντικά ζητήματα- Κρίτωνα Αρσένη, του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 Αλέξη Σμυρλή και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση για την ΔΕΗ με την οποία προωθείται η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση των ΑΠΕ και ο φερόμενος “εκσυγχρονισμός” της ΔΕΗ. Ένας “εκσυγχρονισμός” όπως τον εννοεί η Κυβέρνηση και εν γένει ο νεοφιλελευθερισμός με θύματα του πάντα τους εργαζόμενους και τα εργασιακά δικαιώματα τους. Η Κυβέρνηση προωθεί την εισαγωγή 3μελούς επιτροπής για τις προσλήψεις έναντι του ΑΣΕΠ, την απαγόρευση της ένταξης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των προσληφθέντων αυτών -με σύναψη μόνο ατομικών- και τα όσα γνωστά μνημονιακά έχουν ήδη εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται και στο πεδίο της επιχείρησης ηλεκτροδότησης (με τον κανόνα 10 απολύσεις 1 πρόσληψη και την καταφυγή σε 8μήνες σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, πρακτική που εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα συζητήθηκε η λεγόμενη “μονιμότητα”, η οποία έχει καταργηθεί προ πολλού από το 2ο κιόλας μνημόνιο το 2012 και η Κυβέρνηση με τα Μέσα της επικοινωνιακά το αναπαράγει για λόγους κοινωνικού αυτοματισμού. Καθώς και τα όσα έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις στελεχών, για τα οποία καταργείται το ανώτατο πλαφόν αμοιβών και επιτρέπεται πλέον σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η πρόσληψη όλων των διευθυντών από την αγορά (κατάργηση δηλαδή του ορίου του 15% που ισχύει σήμερα) και των βοηθών διευθυντών σε ποσοστό 20%. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ έθεσαν ακόμα: το ζήτημα του ειδικού τιμολογίου που ισχύει μέσω της συλλογικής σύμβασης για αυτούς και η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει, το ζήτημα της “τιτλοποίησης” των απαιτήσεων της ΔΕΗ που επίσης προωθεί η Κυβέρνηση και τέλος το αίτημα τους για τη “δίκαιη μετάβαση” αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τους διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα θα χαίρουν της πλήρης στήριξης του ΜέΡΑ25. Ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη κατάρτισης -και μάλιστα δεσμεύτηκε ως προς αυτό- ενός συνολικού σχεδίου ενεργειακής πολιτικής με πυλώνα της μια δημόσια ΔΕΗ, που δεν θα είναι εγκλωβισμένη στο λιγνίτη τη στιγμή που τα ιδιωτικά καρτέλ θα εκμεταλλεύονται όλες τις μελλοντικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με κοινωνικοποίηση και κοινοτικοποίηση (τοπικές κοινότητες) της ΔΕΗ και όχι απλά κρατικοποίηση της, γιατί ένα δίκτυο πια τόνισε, χρειάζεται και δημοκρατική νομιμοποίηση, ώστε να αγκαλιάζεται από την ίδια την κοινωνία, με δίκαιη και πράσινη μετάβαση και έναν σχεδιασμό επένδυσης ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και οι εργαζόμενοι του κλάδου να την επιζητήσουν».
Διέξοδο στο αδιέξοδο του ΔΕΔΔΗΕ με τη "θάλασσα"των αιτήσεων για αδειοδότηση ή/και όρους σύνδεσης για διάφορες κατηγορίες ΑΠΕ έρχεται να δώσει νέα τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο "ενεργειακό"νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ειδικότερα, η τροπολογία εισάγει το μέτρο της προτεραιότητας, σύμφωνα με την οποία θα εξετάζονται στο εξής οι αιτήσεις που υποβάλλονται αλλά και όσες θα βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης κατά την έναρξη ισχύος της προτεραιότητας. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του Υπουργείου, εντός διμήνου αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων σε ειδικές κατηγορίες σταθμών.
Άλλα μέτρα που εισάγονται με την προκείμενη τροπολογία είναι τα εξής:
Για την υλοποίηση των σταθμών ΑΠΕ αρκεί η αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης εν αντιθέσει με την υποχρεώτική εκ των προτέρων σύναψη σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ
Εξορθολογίζεται η καταβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού
Απλοποιείται η διαδικασία καθορισμού των εγγυήσεων
Εισάγεται η δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων για τους συμμετέχοντες στην αγορά που αφορούν τον ίδιο υπόχρεο/δικαιούχο
Ακολουθεί το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου για την τροπολογία
Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου «Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», ρυθμίζονται σειρά θεμάτων ενδιαφέροντος του τομέα Ενέργειας. Συγκεκριμένα:
Ø Εισάγεται το πλαίσιο για την προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων για προσφορά όρων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει προτεραιότητα στην εξέταση αιτημάτων αδειοδότησης ή/και προσφοράς σύνδεσης σε διάφορες κατηγορίες έργων ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα τις Ενεργειακές Κοινότητες, σε Στρατηγικές Επενδύσεις κλπ.). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων για αδειοδότηση ή/και όρους σύνδεσης που κατατίθενται στον ΔΕΔΔΗΕ έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή αδειοδοτική διαδικασία έργων που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, όπως –μεταξύ άλλων- έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού από αυτοπαραγωγούς ή Ενεργειακές Κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να οριστεί η προτεραιότητα με την οποία θα εξετάζονται οι αιτήσεις που υποβάλλονται αλλά και όσες θα βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης κατά την έναρξη ισχύος της προτεραιότητας. Προς τούτο δίνεται νομοθετική εξουσιοδότηση για έκδοση Υπουργικής Απόφασης εντός διμήνου για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων σε ειδικές κατηγορίες σταθμών, συνεκτιμώντας όλες τις σχετικές παραμέτρους.
Ø Προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση σταθμών ΑΠΕ, για τη σύναψη Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ δεν θα αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο η σύναψη σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ όπως ισχύει μέχρι τώρα, αλλά θα αρκεί η αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Και τούτο διότι έχει αποδειχθεί ότι η σύναψη των συμβάσεων σύνδεσης είναι χρονοβόρα και καθυστερεί αντίστοιχα και τη σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου από τον παραγωγό ΑΠΕ που έχει λάβει οριστική Προσφορά Σύνδεσης και έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή.
Ø Προστίθενται υποκατηγορίες σταθμών ΑΠΕ που προέκυψαν από την πρόσφατη νομοθεσία (ν. 4414/2016 και παρόν νομοσχέδιο) ως υπόχρεων για την καταβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (διακοψιμότητα), ώστε να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με κατάλληλα διαφοροποιημένους συντελεστές , ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε σταθμού και να είναι αναλογικές και δίκαιες οι χρεώσεις. Οι συντελεστές των νέων κατηγοριών τίθενται σε ισχύ από 1.1.2020.
Ø Απλοποιείται η διαδικασία καθορισμού των εγγυήσεων που χρειάζεται να καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, καθώς μένει μόνο το στάδιο της απόφασης του ΥΠΕΝ για το είδος, τον ύψος και τον τρόπο παροχής των εγγυήσεων και δεν απαιτείται πλέον η γνώμη της ΡΑΕ.
Ø Προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των συναλλαγών των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ) και με τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) δίνεται η δυνατότητα στους Διαχειριστές να συμψηφίζουν απαιτήσεις που αφορούν τον ίδιο υπόχρεο/δικαιούχο. Παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση απόφασης, με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο χρόνος συμψηφισμού των απαιτήσεων.
Την επισήμανση ότι η ευθύνη τοποθέτησης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, σε κυβερνητική θέση που έχει άμεση σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης του Ελληνικού, στην οποία εμπλέκεται ο πρώην εργοδότης του, Lamda Development, αφορά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε ο βουλευτής Επικρατείας και Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ». Είχε προηγηθεί η αντίδραση του υφυπουργού σε σχόλιο του Πάνου Σκουρλέτη, σχετικού με την οπτική του υφυπουργού αναφορικά με διατάξεις που θεσπίστηκαν για το Ελληνικό επί ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη: Κύριε υπουργέ νομίζω ότι δεν είναι ακριβές αυτό που είπατε πριν από λίγο, ξεκινώντας την τοποθέτησή σας σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους και το τι προβλεπόταν επί των ημερών μας για το θέμα της μη παράδοσης στους αρμόδιους δήμους. Δεν είναι αληθές έτσι όπως το προσεγγίσατε και νομίζω ότι, καμιά φορά, ακούγοντάς σας να μιλάτε για το Ελληνικό, νομίζω ότι μπερδεύετε λίγο τους ρόλους σας. Τον σημερινό με τον προηγούμενο. Θα περίμενε κανείς από τη σημερινή κυβέρνηση, μια και έχει περάσει κάποια χρόνια στην αντιπολίτευση, να έρθει με κάτι καινοτόμο, με κάτι καινούργιο. Παρόλα αυτά, αυτό το οποίο σήμερα εμφανίζει είναι μια επιστροφή σε πολύ γνωστές συνταγές του παρελθόντος, χωρίς καμια διάθεση εκσυγχρονισμού. Χωρίς να ενσωματώνει τη διεθνή εμπειρία. Αναφέρομαι σε αυτό που φαίνεται ότι είναι το μοναδικό που έχετε μάθει να κάνετε, που είναι ιδιωτικοποιήσεις και μόνο ιδιωτικοποιήσεις. Απέναντι σε οποιοδήποτε πρόβλημα, απέναντι στα ζητήματα της συγκυρίας της εποχής, εσείς μονότονα επαναλαμβάνετε αυτό που έλεγε ο χώρος σας και πριν από 30 χρόνια. Ιδιωτικοποιήσεις. Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση της ΔΕΗ. Θα σας θυμίσω ότι η στρατηγική σας από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, ήτανε: το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ», 17% σε στρατηγικό επενδυτή και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά όλα σε μία εποχή όπου προηγουμένως είχατε υπερχρεώσει με πέντε δισ. ευρώ τη ΔΕΗ. Τόσο την παραλάβαμε. Μειώσαμε κατά 1 δισ. ευρώ τα χρέη προς τις τράπεζες. Είχατε εγκαταλείψει τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με τα νησιά, πράγμα που επιβάρυνε πολλά εκατομμύρια ευρώ τα ΥΚΩ. Είχατε εγκαταλείψει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, προφανώς το κάνατε γιατί θέλατε να δώσετε προβάδισμα στις ιδιωτικές επενδύσεις, ήταν ο πιο κερδοφόρος τομέας στην ενέργεια, άρα θέλατε τα κέρδη να πάνε αλλού και όχι στη δημόσια επιχείρηση. Δεν είχατε ασχοληθεί καθόλου με τα συστήματα της προσαρμογής της εγχώριας ενεργειακής αγοράς με την Ευρωπαϊκή. Εμείς είμαστε αυτοί που βάλαμε τις βάσεις για το Target Model. Εμείς είμαστε αυτοί που φέραμε τα πρώτα νομοσχέδια για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμείς είμαστε που φέραμε τα θέματα της εξοικονόμησης σε μία νέα βάση. Επίσης, ακυρώσαμε και πολύ σωστά, το νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ». Προσέχτε το αυτό γιατί εδώ υπάρχει και μια υποκρισία. Είστε με το άνοιγμα της αγοράς, ναι ή όχι; Υποστηρίζετε ότι έπρεπε να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ, ναι ή όχι; Διότι αν το κάνετε, αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει ότι θα έχανε και μερίδιο. Άνοιγμα της αγοράς τι σημαίνει; Μικρότερο μερίδιο για τη δημόσια επιχείρηση και μεγαλύτερο για τους ιδιώτες. Αυτό θέλατε να κάνετε με τη «Μικρή ΔΕΗ». Και είχατε πει ακόμη, ότι στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, θα πιάνατε 1,5 δισεκατομμύριο.
Η αγορά υπολόγιζε ότι θα πιάνατε 500 εκατομμύρια πουλώντας υδροηλεκτρικά -το φιλέτο δηλαδή-, ατόφιο πελατολόγιο -αντισυνταγματικό ήταν, δεν μπορεί να αναγκάσεις κάποιον ιδιώτη να αλλάξει εταιρεία- και τα assets των λιγνιτικών. Αυτό δεν προχώρησε και καλώς δεν προχώρησε. Αντ’ αυτού, εμείς, με αμυντικό τρόπο υιοθετήσαμε τα ΝΟΜΕ, που ήταν το δεύτερο σκέλος που εσείς είχατε συμφωνήσει με τους δανειστές για το άνοιγμα της αγοράς. Εδώ πάλι λέτε ψέματα. Λέτε «έναντι μηδενικού τιμήματος εκχωρείται μερίδιο της αγοράς…», το οποίο θέλατε να μειωθεί. Γιατί είστε υπέρ του ανταγωνισμού και υπέρ της φιλελευθεροποίησης. Έρχεστε, λοιπόν, και βάζετε στην άκρη την πραγματικότητα που λέει ότι εμείς, χωρίς να πουλήσουμε τα assets της ΔΕΗ, εισπράξαμε 2,1 δισ. ευρώ, έχοντας πει ότι είναι για ένα μεταβατικό διάστημα. Και αποκρύψατε ότι ήταν η τελευταία δημοπρασία αυτή του Οκτωβρίου, που σωστά δεν έγινε, γιατί τελείωνε αυτό το μεταβατικό μέτρο. Το μεγαλύτερο έγκλημα που πάτε να κάνετε είναι αυτό που σχετίζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ. Θα σας έλεγα να το κάνετε όπως το κάναμε στον ΑΔΜΗΕ. Κρατήστε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων. Κρατήστε το 51%. Μην εκχωρείτε το μάνατζμεντ. Πρόκειται για ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνιστικό περιβάλλον. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί θέλετε, τελικά, να κάνετε κρατικοδίαιτες ιδιωτικοποιήσεις. Διότι περί αυτού πρόκειται. Είστε δογματικοί, εμμονικοί, που δουλεύετε για τα συμφέροντα των ολίγων. Περί αυτού πρόκειται. Σας είπε ο κύριος Τσίπρας πριν για μία ολόκληρη διεθνή εμπειρία, τι γίνεται στην Ευρώπη, όχι αλλού, στην Ευρώπη με τα δίκτυα. Τα αγνοείτε. Γιατί; Για ποιο λόγο; Και έρχεστε να διευκολύνετε αυτό το εγκληματικό, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σχέδιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Αυξάνετε πριν τα τιμολόγια στο όνομα της σωτηρίας της ΔΕΗ, η οποία ως δια μαγείας μέσα σε ένα μήνα έβγαλε «τη μύτη της» πάνω από το νερό, όπως λέει ο κύριος υπουργός ενώ, ταυτόχρονα, θέλετε να δημιουργήσετε και τους αντίστοιχους όρους του εργασιακού περιβάλλοντος, αδιαφορώντας αν κάνετε βήματα ολοταχώς για να γυρίσουν οι εργασιακές σχέσεις το 19ο αιώνα. Ό,τι δεν μπορέσατε να περάσετε με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και εμείς το ανακόψαμε στο τρίτο μνημόνιο και αντιστρέψαμε την τάση διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, το φέρατε στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο. Αν είναι δυνατόν, όμως, η ανάπτυξη σήμερα να στηρίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Και μιλάτε με αντισυνταγματική λογική. Τώρα και στη ΔΕΗ, βάζετε στην άκρη τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και προωθείτε τις ατομικές συμβάσεις και το κάνετε αυτό εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος της δημόσιας περιουσίας ανοίγοντας τον δρόμο να γίνει κάτι αντίστοιχο και στους υπόλοιπους εργασιακούς τομείς και στον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν πρόκειται για έναν, χωρίς προηγούμενο, αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό τι άλλο είναι κύριοι συνάδελφοι; Έχετε μία ευκαιρία να μπορέσετε να πιάσετε το νήμα από εκεί που το βρήκατε. Να ακολουθήσετε, επαναλαμβάνω, το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που γίνεται στην Ευρώπη, Αττική – Κρήτη. Μας ρώταγαν, όταν πηγαίναμε στην Ευρώπη, πως το κάνατε; Μην υπονομεύετε το Εθνικό συμφέρον στον τομέα της ενέργειας, ακολουθήστε αυτό το παράδειγμα.
Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ.Αναστάσιο Μάνο επισκέφθηκε το Προεδρείο της ΕΤΕ/ΟΜΙΛΟΥ-ΔΕΗ, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Κ. Μανιάτη, τον Γ. Γραμμ. Στ. Κουνούκλα,τον Οργαν. Γραμματέα Φ. Παναγόπουλο και τον ταμία Κ. Τσίγαλο. Σε μία εποικοδομητική συνάντηση και σε θετικό κλίμα συζητήθηκαν μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τυς εργαζόμενους όπως η έλλειψη προσωπικού, τα εργασιακά (ΥΒΑΕ, εθελουσία, επιδόματα, άδειες εργατικά ατυχήματα), ελλείψεις υλικών και εφοδίων,ρευματοκλοπές, το μειωμένο τιμολόγιο, καθώς και άλλα καίρια θέματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ. Τέλος στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Αγαθάκης (Γενικός Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών) και ο Γεώργιος Δαμάσκος (Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης).
Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να επιταχύνει τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.
Το σχέδιο νόμου πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΠΑ και προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα στα «αρπακτικά» που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων επιδοκίμασαν το νομοσχέδιο, ενώ αντίθετα οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων το επέκριναν.
«Αυτό κάτι λέει, αυτό επιβεβαιώνει» τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με αφορμή τις τοποθετήσεις των φορέων.
Βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό
Ο Ν. Καραθανασόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέπειες που είχε όλα αυτά τα χρόνια για τους εργαζόμενους του κλάδου η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, καθώς ήδη πάνω από το 1/3 απασχολούνται σε εργολάβους. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, αφού οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ δεν θα καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας και τη μονιμότητα.
Ένα άλλο ζήτημα που ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι ότι θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας για να στηριχθούν οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ, γεγονός που θα ενισχύσει τις δυσκολίες για τις λαϊκές οικογένειες. Παράλληλα, θα εκτοξευτεί η τιμή για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη, μέσω της διαδικασίας του εμπορίου ρύπων.
Ειδικά για την «απολιγνιτοποίηση» υπογράμμισε πως συνιστά ένα έγκλημα το οποίο αναδεικνύει τον ανορθολογισμό του καπιταλισμού. Έτσι αφ’ ενός θα αυξηθεί τεχνητά η τιμή λόγω του εμπορίου ρύπων και αφ’ ετέρου η ευστάθεια και η ασφάλεια του ενεργειακού μείγματος θα εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, δηλαδή ένα εισαγόμενο καύσιμο που συνδέεται με την όξυνση των ανταγωνισμών. Ενδεικτικό αυτού του ανορθολογισμού στη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο του καπιταλισμού είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν ως κίνητρα στα «αρπακτικά» των ΑΠΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενσωματωθεί στον λιγνίτη η νέα τεχνολογία που περιορίζει τις συνέπειες στο περιβάλλον από τη χρήση του, όπως σημείωσε.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ», καλεί όλους τους εργαζόμενους – συνταξιούχους – τοπική κοινωνία στο Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, 25 Νοεμβρίου 5μ.μ., για να αποτρέψουμε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, να αποτρέψουμε την ερημοποίηση της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Λέμε όχι στην ψήφιση του νομοσχεδίου, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό.
Όλοι μαζί μπορούμε να το αποτρέψουμε.
Όλοι μαζί αποφασίζουμε για το μέλλον της περιοχής μας.
Σε ανάρτηση προχώρησε το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης, στο facebook, για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη Κομισιόν: “Η Κομισιόν θα μας τρελάνει!! Θεωρεί λίγα και μη επαρκή!!! tα μέτρα της κυβέρνησης, για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και απαιτεί ΑΜΕΣΑ, την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη !! Ναι καλά ακούσατε. Την πρόσβαση στον λιγνίτη – των ιδιωτών, που δεν ήθελαν έως χθες να επενδύσουν στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση τις παρέδιδε χωρίς κατώτατο τιμήμα. – Των ιδιωτών που απαιτούσαν το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, επειδή είναι βρώμικες, για να δουλευουν οι δικές τους μονάδες Φυσικού αερίου. – Των ιδιωτών που τώρα ανησυχούν από το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικων, όπως το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. – Των ιδιωτών που ενόψει της διαμόρφωσης του νέου Ε.Σ.Ε.Κ., ενεργοποιούν την υπάλληλο τους Κομισιόν, για να επαναφέρουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στον βρώμικο λιγνίτη. Προφανώς έχουν βάλει στόχο, μετά την κατάργηση των προνομιακών ΝΟΜΕ, να υποκλέψουν για καμιά δεκαριά χρόνια και τις υπεραξίες από τα ΑΔΙ, που πρέπει να παραχωρηθούν σε λιγνιτικές της ΔΕΗ, για να διασφαλισθεί η επάρκεια της τροφοδοσίας. Βλέπετε όλοι γνωρίζουν καλά, χωρίς λιγνίτη τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Τελικά όταν δουλεύει η ΔΕΗ τις λιγνιτικές μονάδες, αυτές είναι ακριβές και βρώμικες, αλλά όταν τις θέλουν οι ιδιώτες είναι φθηνές και καθαρές. Οι χαρτογιακάδες των Βρυξελλών θα μας τρελάνουν!!”