Quantcast
Channel: Dei Energy News
Viewing all 10764 articles
Browse latest View live

Στο Δ.Σ. της Eurelectric ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

$
0
0
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurelectric εκλέχθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. 
Η Eurelectric είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας έχοντας πάνω από 34 πλήρη μέλη και εκπροσωπώντας πάνω από 3500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας του ηλεκτρισμού.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Στάσσης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Δ.Σ. της Eurelectric με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδας (ΣΕΗΕ), θέση στην οποία εξελέγη στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. 
Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurelectric, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. 
Ο κ. Στάσσης εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Δ.Σ. της Eurelecrtric με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδας (ΣΕΗΕ), θέση στην οποία εξελέγη στις 17 Σεπτεμβρίου 2019.
Η Eurelectric είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας έχοντας πάνω από 34 πλήρη μέλη και εκπροσωπώντας πάνω από 3500 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά μήκος όλης της αλυσίδας αξίας του ηλεκτρισμού. Η Eurelectric είναι σημαντικός συνομιλητής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και πράσινης ανάπτυξης.
Με αφορμή την εκλογή του στο Δ.Σ. της Eurelectric, ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:
«Η νέα διοικητική δομή της Eurelectric έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την αύξηση του ρυθμού του εξηλεκτρισμού στις μεταφορές, στη θέρμανση και στη βιομηχανία ως κλειδί για τη μετάβαση της Ευρώπης προς ένα μέλλον δίχως ορυκτά καύσιμα. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που η ευρωπαϊκή στόχευση για καθαρό ηλεκτρισμό, περαιτέρω επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην αποδοτική διανομή ηλεκτρισμού συμπίπτει χρονικά με τη στρατηγική μετάβαση της ΔΕΗ στην πλήρη απεξάρτησή της από το λιγνίτη και την επίσπευση της δυναμικής στροφής της στην παραγωγή από ΑΠΕ, την οποία θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα».

Σε τρία «κύματα» η απολιγνιτοποίηση με σβήσιμο 3,2 GW έως το 2025 - Αύξηση κατά 1,7 GW για το φυσικό αέριο

$
0
0
EΣΕΚ: Σε τρία «κύματα» η απολιγνιτοποίηση με σβήσιμο 3,2 GW έως το 2025 - Αύξηση κατά 1,7 GW για το φυσικό αέριο
Τη διετία 2020-2022 θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1 GW, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη μεγάλη φάση απόσυρσης τη διετία 2022-2025, με το «σβήσιμο» επιπλέον 2,2 GW

Με τρία χρονικά ορόσημα θα γίνει το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  
Συγκεκριμένα τη διετία 2020-2022, προγραμματίζεται το πρώτο μεγάλο κύμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 1 GW ενώ θα ακολουθήσει το δεύτερο μεγάλο κύμα τη διετία 2022-2025 με το σβήσιμο επιπλέον 2,2 GW.


Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ αρχής γενομένης από τα 3,9 GW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σήμερα, το 2022 θα μειωθεί στα 2,9 GW, και το 2025 μόλις στα 0,7 GW που θα διατηρηθούν οπωσδήποτε έως και το 2027, ενώ το 2030 προβλέπεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς σε μονάδες παραγωγής από λιγνίτη θα είναι μηδενική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 700 MW που προβλέπεται να έχουν απομείνει σε λειτουργία από το 2025 έως και το 2027 στην πραγματικότητα αντιστοιχούν στην υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW.

Αύξηση στα 6,9 GW για τις μονάδες φυσικού αερίου

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες σύμφωνα με το ΕΣΕΚ θα λειτουργήσουν για τη στήριξη της μετάβασης στις ΑΠΕ προβλέπεται ότι από 5,2 GW το 2020 θα αυξηθούν σε 6 GW το 2022 και 6,9 GW το 2025, ενώ θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο έως και το 2027 για να αυξηθούν σε μόλις 7 GW το 2030.
Το φυσικό αέριο εμφανίζει μείωση στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 20% το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 2020. Γενικά, η εκτίμηση είναι ότι κατά την περίοδο 2020-2025 η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο θα εμφανίσει τις υψηλότερες απόλυτες τιμές ηλεκτροπαραγωγής και αντίστοιχα μερίδια συμμετοχής στο σύνολο της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής.
Η διατήρηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε σχετικά σημαντικά μερίδια μέχρι και το έτος 2030 (>30%) οφείλεται και στον ενισχυμένο του ρόλο ως τεχνολογία κατανεμόμενης παραγωγής, μετά την ολική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Αύξηση κατά 38% για τις ΑΠΕ την περίοδο 2017-2030

Η διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα της ακαθάριστης εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής το έτος 2030 αναμένεται να ανέλθει ως μερίδιο συμμετοχής σχεδόν στο 66%, από το 32,6% για το έτος 2020, κάτι που οφείλεται αφενός στην αναμενόμενη περαιτέρω μείωση του κόστους των τεχνολογιών ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή, ιδιαίτερα φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών, αφετέρου στην απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, την παραγωγή των οποίων καλούνται να αντικαταστήσουν.
Συγκεκριμένα, το έτος 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς για ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται στα 26 GW, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 38% σε σχέση με το έτος 2017, κυρίως λόγω της μεγάλης διείσδυσης σταθμών μεταβλητών ΑΠΕ, οι οποίες έχουν χαμηλότερο συντελεστή χρησιμοποίησης σε σχέση με τις συμβατικές θερμικές μονάδες.
Για το έτος 2030 δεν λαμβάνεται υπόψη εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών σταθμών προς ηλεκτροπαραγωγή, καθώς το τελευταίο έτος με λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι το έτος 2028, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των πετρελαϊκών μονάδων αναμένεται να παρουσιάσει μείωση κατά 85% το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 2017, φτάνοντας τα 0,3 GW.
Αναλυτικά για τη συνεισφορά των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, οι μεταβλητές ΑΠΕ (αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί) για το έτος 2020 εκτιμάται ότι αυξάνονται στα επίπεδα του 6,5 GW, ενώ για το έτος 2030 στα 14,7 GW.
Ουσιαστικά αποτυπώνεται η εκτίμηση ότι θα πρέπει να εγκαθίστανται κατά μέσο όρο ετησίως περίπου 800 MW σωρευτικής νέας ισχύος από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η εγκατεστημένη ισχύς των υδροηλεκτρικών (Υ/Η) σταθμών αυξάνεται κατά περίπου 350 MW σε σχέση με το έτος 2017, λόγω νέων μικρών υδροηλεκτρικών έργων και της λειτουργίας ώριμων κατασκευαστικά μεγάλων υδροηλεκτρικών, της βιοενέργειας αντίστοιχα πάνω από 220 MW σε σχέση με το 2017, ενώ μικρή διείσδυση εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν και οι ηλιοθερμικοί σταθμοί και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Κατακόρυφη μείωση των πετρελαιοειδών στην ηλεκτροπαραγωγή

Συγκεκριμένα, το έτος 2030 δε θα υπάρχει καθόλου μερίδιο στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή από στερεά καύσιμα, ενώ αντίστοιχα για το έτος 2020 εκτιμάται ότι περίπου το 14% της ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από σταθμούς παραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη.
Αντίστοιχα, το μερίδιο των πετρελαιοειδών στην ηλεκτροπαραγωγή μειώνεται αισθητά έως το έτος 2030 κατά 77% σε σχέση με το έτος 2020, κυρίως λόγω της απόσυρσης πετρελαϊκών σταθμών που είναι σήμερα εγκατεστημένοι σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, έπειτα από την επικείμενη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα.
Μια μικρή παραγωγή από πετρελαϊκά προϊόντα της τάξης του 1% της συνολικής καθαρής παραγωγής, που εξακολουθεί να παρατηρείται το 2030, αφορά σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτροπαραγωγή στα διυλιστήρια.
Η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από Υ/Η κυμαίνεται στο 17% το έτος 2030 σε σχέση με το έτος 2020, ενώ για την εκτίμησή της έχει ληφθεί υπόψη μια μέση εγχώρια υδραυλικότητα βάσει ιστορικών στοιχείων ανά υδάτινο γεωγραφικό πόρο.
Συνδυαστικά οι πλήρως κατανεμόμενες μονάδες ΑΠΕ το έτος 2030, μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς θα συμμετέχουν με μερίδιο 15% στη συνολική εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή και με μερίδιο 20% στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr

Εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

$
0
0
Εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και παράλληλα οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ
Στόχος να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποίησης και να προσελκυθούν έτσι σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια
Ταυτόχρονα και μάλιστα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ηλεκτρικών δικτύων, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και τη διάθεση περεταίρω μεριδίου από το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα θετικό σοκ στην αγορά, που θα καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποίησης ακόμη και του 100% των μεγάλων ενεργειακών εταιριών και να προσελκυθούν έτσι, σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Άλλωστε στις αρχές του 2020 αναμένεται να βγουν στον αέρα και οι δυο διαγωνισμοί ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών.  


ΑΔΜΗΕ: Αναζητείται φόρμουλα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά δίκτυα ο στόχος της προκήρυξης διαγωνισμών εντός του πρώτου εξαμήνου δεν είναι εύκολος.
Πάντως ειδικά για τον ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσληψη  της Goldman Sacks κα της Eurobank ως συμβούλους ιδιωτικοποίησης, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ αναζητείται φόρμουλα καθώς το δημόσιο, ελέγχει μεν άμεσα και έμμεσα το 51%, αλλά υπάρχει ήδη στρατηγικός εταίρος, η κινεζική State Grid με μερίδιο 24% και ρήτρα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση πώλησης επιπλέον μεριδίου του δημοσίου.
Μάλιστα οι Κινέζοι κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα δήλωσαν το ενδιαφέρον τους τόσο για αύξηση της συμμετοχής τους στον ΑΔΜΗΕ όσο και για συμμετοχή στην Αριάδνη τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ που τρέχει τη διασύνδεση Κρήτη – Αττική.
Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν «καλοβλέπει» την ισχυροποίηση της παρουσίας των Κινέζων στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και στο γεγονός ότι θα είναι δύσκολη τόσο η προσέλκυση τρίτου επενδυτή όσο και ενδεχόμενη συνύπαρξη με δεδομένη την παρουσία της State Grid με ποσοστό 24% στον ΑΔΜΗΕ.

Εμπόδια στην απόσχιση των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ

Για την περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα δεδομένου ότι η εταιρία ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, αλλά εδώ το ζήτημα σχετίζεται με την αξία της ίδιας της ΔΕΗ, αφού αυτή τη στιγμή έχει στην ιδιοκτησία της τα δίκτυα τα οποία θα πρέπει να αποσχισθούν.
Έτσι η Goldman Sacks κα η Eurobank θα πρέπει κατ΄αρχήν να προχωρήσουν στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ μητρικής και θυγατρικής, μία όχι και τόσο απλή υπόθεση.
Για αρκετά από τα πάγια, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι θα εκδηλωθούν πολλές διεκδικήσεις και ενστάσεις εκατέρωθεν και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει θέσει ως χρονικό ορόσημο το τέλος του 2020 για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης μειοψηφικού μεριδίου, όπως τουλάχιστον έχει δηλώσει.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης, καθώς ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι τόσο η πρόταση για τη διάθεση ενός μειοψηφικού μεριδίου στον ενιαίο ΔΕΔΔΗΕ, όοο και το «σπάσιμο» του Διαχειριστή στα δύο ( ή και σε περισσότερες μονάδες ) ανά γεωγραφική περιοχή και την πώληση μεριδίων σε κάθε μία από τις διαφορετικές επιχειρηματικές οντότητες.
Πρόκειται για μοντέλα ιδιωτικοποίησης διαχειριστών δικτύων διανομής που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι πάντα με επιτυχία, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που το δίκτυο επέστρεψε στον αρχικό ιδιοκτήτη ή  τελικώς κατέληξε σε τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές.  

Δέλεαρ τα 5G δίκτυα mobile internet

Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αφενός συμβάλλει στα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της μητρικής ΔΕΗ με ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως και αφετέρου βρίσκεται στο κατώφλι ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, άνω του 1 δις. ευρώ για την εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών ηλεκτρισμού.
Ταυτόχρονα τα δίκτυά του, συνολικού μήκους 239.236 χλμ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και στα νησιά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G.
Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε  στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ  για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)   στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, σε εκείνες δηλαδή που δεν έχουν εντάξει ακόμη στη στρατηγική τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, έδωσε το παρών ο ΔΕΔΔΗΕ.
Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών που να υποστηρίζονται από παροχή ρεύματος, δίνει  υπεραξία στο δίκτυο του Διαχειριστή, που θα πρέπει να αποτιμηθεί ανάλογα.

www.worldenergynews.gr

Ποιοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ συμμετέχουν στα 694 ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

$
0
0

από το www.newsit.gr

Ούτε ένα, ούτε δυο αλλά 694 ονόματα περιλαμβάνονται στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει πολύ άρωμα ΠΑΣΟΚ.

Κι αυτό γιατί μεταξύ αυτών είναι η πρώην διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και γραμματέας της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη και δεκάδες άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από την Ρεγγίνα Βάρτζελη ανάμεσα στα ονόματα που απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Θανάσης Γικόνογλου, ο Χρήστος Πιπεργιάς ο Θανάσης Οικονόμου, ο Κώστας Ασλάνης, η Χρύσα Μανωλιά, η Μαρία Θεοχάρη ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος.
Επίσης οι συνδικαλιστές από την ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, Γιώργος Αδαμίδης, Κώστας Μανιάτης και Αλέξανδρος Φλέγκας.

Ακόμα στην επιτροπή είναι ο δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης, ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Νίκος Μπιρμπιλάκης, ο πανεπιστημιακός Άρης Καζάκος και οι προερχόμενοι από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μαδεμλής, Άγης Τάτσης, Δημήτρης Νικολάου, Σοφία Πανδή και Ζωή
Κουρκούλια.
Στη λίστα είναι και ο πρώην δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Αθηναίων Δημήτρης Αγανίδης, ένα από τα στελέχη της «ΓΕΦΥΡΑΣ» Χρήστος Λώλας, το πρώην στέλεχος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Εμανουηλίδης καθώς και το πρώην στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Θεόδωρος Τσίκας.
Θα είναι επίσης ο Σταμάτης Κραουνάκης και πολλοί άλλοι.
Η Κεντρική Επιτροπή ανασυγκρότησης θα συνεδριάσει το Σάββατο στις 12:00, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη).

Όλα τα ονόματα της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

ABPAMIΔHΣ NIKOΣ
ΑΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΟΥΛΙΜΕΣΗ ΟΛΓΑ
ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΑΒΡΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
ΑΓΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΓΑΤΣΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΑΡΗΣ
ΑΓΤΖΙΔΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΘΑΝΙΤΗ ΟΛΓΑ
ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΜΠΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΜΠΛΑΣ ΘΕΜΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ)
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΙΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΗΛΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΥΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΡΙΣΣΗ ΡΟΥΛΑ
ΑΡΚΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΡΝΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΡΣΕΝΗ ΒΟΥΛΑ
ΑΡΣΕΝΗ ΤΖΕΝΗ
ΑΣΛΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΑΥΔΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΒΑΓΕΝΑ ΑΝΝΑ
ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ ΒΑΛΙΑ
ΒΑΘΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΑΛΝΤΕΝ  ΣΩΤΗΡΗΣ
ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΑΜΒΟΥΚΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΗΣ ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ
ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΑΡΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΡΤΖΕΛΗ ΡΕΓΓΙΝΑ
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΙΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΡΓΙΝΑΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΕΡΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ)
ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΒΕΤΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΛΑΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΜΑΝΟΣ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΟΥΖΑΣ ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΟΥΡΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΡΑΝΤΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΑΓΚΛΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΓΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΡΑ
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΓΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΑΤΣΙΟΣ ΣΑΚΗΣ
ΓΕΝΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΩΝΗ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΑΛΤΑΡΗ ΕΦΗ
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΤΣΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΚΑΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΓΚΙΒΑΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΓΚΙΚΑΣ ΙΩΣΗΦ
ΓΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΚΙΟΥΛΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΓΚΙΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΚΙΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΓΚΟΓΚΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΚΟΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΚΟΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΓΚΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΟΥΛΙΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΓΡΑΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΓΡΑΤΣΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΡΙΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΡΙΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΩΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΑΔΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΑΝΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ ΜΙΜΗΣ
ΔΕΔΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΕΔΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΕΔΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΗΜΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΗΣ ΣΠΗΛΙΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΔΟΥΖΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΟΥΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΔΟΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ)
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΡΟΣΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΡΜΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ
ΖΑΚΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΑΜΠΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΖΑΡΚΑΝΙΤΗ ΣΟΦΙΑ
ΖΑΡΚΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΕΪΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΪΝ
ΖΕΡΒΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΖΟΡΚΑΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΖΟΡΜΠΑ ΜΥΡΣΙΝΗ
ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΣΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΣΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΜΑΚΗΣ
ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΘΕΩΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΘΗΒΑΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΙΓΓΛΕΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΑΪΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΖΑΚΟΣ ΑΡΗΣ
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΘΑΛΕΙΑ
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ
ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΑΛΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΛΛΙΝΤΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΑ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΑΛΟΥΣΗ ΑΜΑΛΙΑ
ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ
ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
ΚΑΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
ΚΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΠΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΠΟΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΠΡΑΝΑΣ ΖΗΣΗΣ
ΚΑΡΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΑΙΧΑΝ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΤΑΝΙΑ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (ΦΡΟΣΩ)
ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΑΡΠΟΥΧΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ (ΝΙΝΑ)
ΚΑΣΣΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΣΤΟΡΗΣ ΑΣΤΕΡΗΣ
ΚΑΤΕΜΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ
ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΚΗΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΤΙΝΑ
ΚΕΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΕΣΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΚΕΤΟΓΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΙΣΚΗΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΚΛΑΔΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΛΑΠΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΚΛΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΒΑΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ – ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΚΟΚΕΛΙΔΗΣ ΡΟΥΛΗΣ
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΝΤΖΑΪ ΑΝΤΙΛΙΑΝ
ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΟΝΤΟΥΛΗ ΙΩΑΝΝΑ
ΚΟΡΜΑΣ ΤΑΚΗΣ
ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΥΡΤΩ
ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΛΕΝΑ
ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΚΟΥΡΣΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΚΡΕΤΣΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΚΡΙΤΣΑΣ ΑΚΗΣ
ΚΥΛΑΚΟΥ ΚΑΙΤΗ
ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΡΜΙΝΑ
ΚΥΡΑΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΗΛΙΑΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ
ΛΑΜΠΑΔΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΛΑΜΠΡΑΚΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
ΛΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΛΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΛΙΒΑΝΗΣ ΘΥΜΙΟΣ
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΖΩΗ
ΛΙΩΝΗΣ ΔΕΔΕΣ
ΛΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΥΜΠΕΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΑΔΕΜΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΖΩΗ
ΜΑΚΡΥΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΑΛΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)
ΜΑΜΩΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΑΝΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΑΝΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΝΤΕΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΧΑΡΗΣ
ΜΑΝΤΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ
ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ
ΜΑΡΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΑΣΤΟΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΕΛΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΕΛΦΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΙΧΕΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΟΒΣΕΣΙΑΝ ΧΑΡΗΣ
ΜΟΡΦΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΟΥΖΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΟΥΦΟΥΚ
ΜΟΥΤΑΦΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΟΥΧΑΜΜΑΝΤΙ ΓΙΟΝΟΥΣ
ΜΠΑΙΡΑΚΤΑΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
ΜΠΑΪΡΑΜΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΜΑΚΗΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΛΗΣ ΣΥΜΕΩΝ
ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΠΑΤΖΙΑ ΝΤΙΝΑ
ΜΠΓΙΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜΠΕΛΙΑ ΣΤΕΛΛΑ
ΜΠΕΛΩΝΗ ΓΙΩΤΑ
ΜΠΕΜΠΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ  ΝΙΚΟΣ
ΜΠΙΤΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΜΠΟΝΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΜΠΟΥΓΕΛΕΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΟΥΖΙΩΤΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΟΥΤΖΕΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΥΓΔΑΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΔΑΝΑΗ
ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ)
ΜΩΫΣΙΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΝΑΖΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΑΣΣΗ ΟΛΓΑ
ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΙΣΤΑΖΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΝΟΥΧΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΝΤΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣ
ΝΤΑΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΝΤΑΝΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΝΤΑΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΝΤΕΝΤΙΔΑΚΗ ΕΛΛΗ
ΝΤΖΙΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΞΕΝΟΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΞΥΝΟΓΑΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΓΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΠΑΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΔΗ ΣΟΦΙΑ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΑΚΗΣ
ΠΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ)
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΝΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΞΑΝΘΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΠΑΠΑΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΠΗ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΕΦΗ
ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ ΤΑΚΗΣ
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΑΠΑΡΟΥΝΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΡΑΓΥΙΟΥ ΑΝΝΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΑΣΣΑΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΤΛΑΚΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΗ ΝΑΤΑΣΑ
ΠΕΝΤΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΕΠΕΣ ΖΩΗΣ
ΠΕΡΚΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ (ΠΕΤΗ)
ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΕΤΡΙΤΗΣ ΑΚΗΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΙΛΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΠΙΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΟΛΙΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ (ΝΑΝΗ)
ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ (ΓΙΩΤΑ)
ΠΡΑΤΣΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΡΟΒΑΤΑΣ ΦΩΤΗΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΑΝΕΛΛΑ ΓΙΟΥΛΗ
ΡΕΒΙΘΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΡΕΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΕΛΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΡΕΝΤΙΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΡΕΠΟΥΣΗ  ΜΑΡΙΑ
ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΡΗΓΟΣ ΑΛΚΗΣ
ΡΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΡΟΓΔΑΚΗ ΑΝΝΑ
ΡΟΔΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΡΟΥΣΙΑΚΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΡΩΣΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΡΩΣΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΑΪΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΚΟΥΔΑΣ)
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΣΑΜΙΩΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΑΜΩΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΑΡΙΚΑ ΤΣΑΜΠΙΚΑ
ΣΑΡΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΣΑΡΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΣΒΕΡΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
ΣΕΒΑΣΛΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΕΛΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΕΡΓΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΙΑΝΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΣΙΔΕΡΗ ΙΣΙΔΩΡΑ
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΙΛΑΜΙΑΝΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΙΟΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΙΑΔΑ ΛΙΝΑ
ΣΚΟΠΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΥΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΚΟΥΦΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ)
ΣΟΥΛΤΑΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΠΑΘΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΣΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΠΕΓΓΟΣ ΑΡΗΣ
ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ ΜΑΚΗΣ
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΤΑΪΚΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ
ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΑΜΠΟΥΛΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΣΤΑΘΗΣ
ΣΤΑΥΡΑΚΗ ΦΡΟΣΩ
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ – ΚΕΡΕΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΠΗ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΣΤΟΥΚΟΓΕΩΡΓΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ (ΤΖΟΥΛΙΟ)
ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΧΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΧΙΖΑΣ ΑΚΗΣ
ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΣΟΝΑΣ
ΤΑΤΣΗΣ ΑΓΗΣ
ΤΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΑΦΛΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΤΖΑΓΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ
ΤΖΑΜΠΑΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΖΑΝΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
ΤΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΟΛΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΜΠΡΟΣ ΤΑΣΟΣ
ΤΟΠΑΛΙΑΝ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΟΣΚΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣ
ΤΡΑΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΤΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΤΣΑΜΑΝΤΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΣΕΦΑΛΑ ΒΙΚΥ
ΤΣΙΑΙΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΤΣΙΚΑΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΤΣΙΚΛΙΑΣ ΦΟΙΒΟΣ
ΤΣΙΚΝΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΛΙΓΚΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΤΣΙΠΡΑ ΖΑΝΕΤ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΣΙΤΣΟΒΙΤΣ ΤΟΝΙΑ
ΤΣΟΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΟΥΠΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΦΑΤΟΥΡΟΣ ΠΑΝΟΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΙΛΙΝΗ ΑΝΝΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ)
ΦΛΕΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΦΡΑΓΓΙΑΔΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ
ΦΡΑΓΚΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΦΤΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΦΩΘΙΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΦΩΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΧΑΪΛΑΤΖΙΔΟΥ ΓΝΩΣΟΥΛΑ
ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΜΠΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ)
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑ ΒΥΛΗ
ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
ΧΙΩΤΕΛΗ ΕΡΙΦΥΛΛΗ
ΧΟΛΕΒΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΧΟΝΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ ΕΛΕΝΑ
ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ
ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΜΑΡΙΝΑ
ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΨΑΛΤΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΨΩΜΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΔΕΗ: Περιορίστηκαν οι ζημιές το εννεάμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018

$
0
0

Μειωμένες σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018 ήταν οι ζημιές που κατέγραψε η ΔΕΗ το εννεάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, οι ζημίες μετά από φόρους του εννεαμήνου 2019 ανήλθαν σε 353,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 574,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2018. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε σε 3.608,1 εκατ. ευρώ έναντι 3.488,9 εκατ. ευρώ.

Η αρνητική εικόνα οφείλεται στη συνέχιση της επιβάρυνσης λόγω των αυξημένων τιμών CO2 αλλά και των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντιστροφή της τάσης τα επόμενα τρίμηνα ως αποτέλεσμα των μελετών που εληφθησαν από την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο (αύξηση τιμολογίων, επιστροφή ΥΚΩ κατάργηση ΝΟΜΕ) και του εκσυγχρονισμού της εταιρείας μέσω του νερού επιχειρησιακού της σχεδίου που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:



«Στα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2019 συνεχίστηκε η αρνητική επιβάρυνση από τις αυξημένες δαπάνες ενεργειακού ισοζυγίου τόσο λόγω της αύξησης των τιμών καυσίμων, Οριακής Τιμής Συστήματος και δικαιωμάτων CO2 όσο και λόγω των αυξημένων αναγκών για αγορές ενέργειας και παραγωγή από φυσικό αέριο στο γ'τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής. Επιπρόσθετα, συνεχίστηκε η αρνητική επίδραση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, καθώς παρά την κατάργησή τους, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη στην παράδοση μέχρι τον Αύγουστο του 2020 των σχετικών ποσοτήτων που έχουν δημοπρατηθεί στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η εικόνα αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η θετική επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας από τα μέτρα που αποφασίσαμε την 1.9.2019, ενώ ήδη νομοθετήθηκε η απόδοση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενισχύοντας περαιτέρω την ρευστότητα της Εταιρείας.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή ενισχύει τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.
Η ΔΕΗ πλέον αλλάζει


Σήμερα έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάταξης και εκσυγχρονισμού της εταιρείας ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις σύγχρονες προκλήσεις στο χώρο της ενέργειας. Να γίνει ξανά υγιής!

Στο νέο Business Plan, το οποίο καταρτίζεται και θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, η ΔΕΗ θα παρουσιάσει τις στρατηγικές της προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

- Η επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και η προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.

- Ο εκσυγχρονισμός της Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.

- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία.

Οι στρατηγικές αυτές προτεραιότητες εκτιμούμε ότι θα συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μία μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα εταιρεία, που θα λειτουργεί προς όφελος τόσο των μετόχων, όσο και των καταναλωτών».
Βασικά λειτουργικά μεγέθη


Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, το εννεάμηνο 2019 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,1% ενώ η αύξηση της συνολικής ζήτησης, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές, περιορίσθηκε σε 1,1% λόγω μείωσης των εξαγωγών των Τρίτων από το β'τρίμηνο του έτους και μετά. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε συνέχεια απόφασης της ΡΑΕ που έθεσε περιορισμούς ως προς την εξαγωγή προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, με αποτέλεσμα και οι ποσότητες ΝΟΜΕ που απορροφήθηκαν να περιοριστούν από το β'τρίμηνο και μετά, γεγονός που καταδεικνύει ότι σημαντικό μέρος των ποσοτήτων ΝΟΜΕ χρησιμοποιούνταν για εξαγωγές αντί για το άνοιγμα της εγχώριας λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 76,1% από 82,3% το εννεάμηνο του 2018 και αντίστοιχα οι πωλήσεις της ΔΕΗ σε GWh μειώθηκαν κατά 5,2%. Ειδικότερα, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίσθηκε σε 71,8% τον Σεπτέμβριο του 2019 από 79,4% τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 96,9% στην Υψηλή Τάση, 45,6% στη Μέση Τάση και 77% στη Χαμηλή Τάση, έναντι 97,9%, 60,5% και 83,6% τον Σεπτέμβριο του 2018 αντίστοιχα.

Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ κάλυψαν το 47,2% της συνολικής ζήτησης στη χώρα (43,4% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το εννεάμηνο του 2018 ήταν 54,3% (51,2% στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα).

Η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μειωμένη κατά 13,3% στις 20.364 GWh έναντι 23.482 GWh πέρυσι. Η μείωση αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη παραγωγή από λιγνιτικές μονάδες κατά 27,9% ή 3.081 GWh και από υδροηλεκτρικές μονάδες κατά 37,1% ή 1.585 GWh. Αντίθετα, η παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 35,5%, ή 1.544 GWh. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες (1.975 GWh) σημειώθηκε στο γ'τρίμηνο 2019 λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες ακόμα πιο ακριβές σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου.

Ο κύκλος εργασιών, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, αυξήθηκε το εννεάμηνο 2019 κατά 119,3 εκατ. ευρώ ή 3,4%, κυρίως λόγω:

- αύξησης της ζήτησης από το υφιστάμενο πελατολόγιο,

- αύξησης των εσόδων από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων στα μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και των εσόδων από τέλη χρήσης Δικτύου Διανομής που εισπράττονται από Τρίτους Προμηθευτές

- μερικής ανάκτησης των δαπανών CO2 από τα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης,

- μείωσης της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% με ισχύ από 1.4.2019 και σε 5% από 1.9.2019.

Οι λειτουργικές δαπάνες όμως επιδεινώθηκαν κατά 12,2% ή 381,5 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αυξημένων δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου κατά 547,2 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως :

- στην υψηλότερη δαπάνη για αγορές ενέργειας λόγω της αυξημένης Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 14,8% και στο μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας

- στην αύξηση της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω του υπερδιπλασιασμού της τιμής τους,

- στην αυξημένη δαπάνη για φυσικό αέριο λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων αλλά και αύξησης της τιμής κατά 6,4% και

- στην επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Αντίθετα, θετική επίδραση στις λειτουργικές δαπάνες είχε η μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας, των λοιπών δαπανών και των προβλέψεων για εκκρεμοδικίες.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) - προσαρμοσμένα για την επίπτωση του ΕΛΑΠΕ, την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού και την εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών-συρρικνώθηκαν κατά 73% σε 96,9 εκατ. Ευρώ έναντι 359,2εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα προ φόρων του εννεαμήνου 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημίες 451,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 215,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2018.

Οι συνολικές επενδύσεις το εννεάμηνο 2019 ανήλθαν σε 508,8 εκατ. ευρώ έναντι 528,6 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2018.

Το καθαρό χρέος στις 30.9.2019 ήταν 3.906,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 214,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31.12.2018. Η ΔΕΗ εξετάζει τις πιθανές εναλλακτικές σε σχέση με την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
 

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/dei-perioristikan-oi-zimies-enneamino-toy-2019

ΥΠΕΝ: Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε και πάλι ότι είναι το πιο παλιό και από το παλιό

$
0
0
Σε ανακοίνωσή του για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση του ενεργειακού νομοσχεδίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει τα εξής:
Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι καλύτερο: χθες στην Βουλή καταψήφισε ακόμα και το άρθρο 11 του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ που αφορούσε τον περιορισμό της μεγάλης έκπτωσης που είχαν οι εργαζόμενοι στα τιμολόγια της επιχείρησης!
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απολάμβαναν προνομιακή έκπτωση στα τιμολόγια της επιχείρησης - όχι μόνο στην τιμή του ρεύματος αλλά και για όσα πληρώνονται για ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΥΚΩ   που διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 75%. Αυτό ήταν ένα προνόμιο που ήταν δίκαιο να περιοριστεί, ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται σε τόσο δύσκολη κατάσταση και όλοι καλούνται να βάλουν πλάτη.

Η κυβέρνηση λοιπόν με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου εισηγήθηκε τον περιορισμό της έκπτωσης των εργαζομένων που πλέον δεν θα υπερβαίνει το 30%  και θα αφορά μόνο στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ό,τι δηλαδή εφαρμόζεται και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ενώ σιώπησε κουτοπόνηρα για το θέμα, όλον αυτόν τον καιρό τελικά χθες καταψήφισε το άρθρο 11. Για άλλη μία φορά δηλαδή, προτίμησε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα κάποιων λίγων αντί το συμφέρον των πολλών - των καταναλωτών, των φορολογούμενων και της ίδιας της ΔΕΗ.
Η στάση αυτή είναι ασφαλώς το επιστέγασμα της θλιβερής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στην όλη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ.
Δεν είναι μόνο οι «Πινόκιο» της πολιτικής ζωής. Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο παλιό και από το παλιό!


Τα μηνύματα αυτά είναι άγνωστο αν φτάνουν στη ΓΕΝΟΠ;;;

$
0
0

Γράφει ο Γ. Φιντικάκης

Κάποτε όταν η ΓΕΝΟΠ προκήρυσσε απεργία στη ΔΕΗ τα ποσοστά συμμετοχής του κόσμου έφταναν στο 80%-90%. Στην απεργία όμως αυτής της εβδομάδας οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ της γύρισαν την πλάτη περισσότερο παρά ποτέ.
Την Τετάρτη, παραμονές ψήφισης του ενεργειακού νομοσχεδίου στη Βουλή, λέγεται ότι απήργησε το 10% στην μητρική ΔΕΗ και μόλις το… 2,5% στη θυγατρική ΔΕΔΔΗΕ. Όσο για προχθές, Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, τα ποσοστά έπεσαν στο 6% για την ΔΕΗ και στο 1,5% για το ΔΕΔΔΗΕ.
Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι στους 5.969 εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ, την πρώτη ημέρα της απεργίας, συμμετείχαν σε αυτήν 151 άτομα και την δεύτερη… 90.
Την Τετάρτη στο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στο Σύνταγμα, οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 300.

Η ουσία του θέματος δεν είναι ότι η απήχηση του άλλοτε κραταιού συνδικάτου βρίσκεται στο ναδίρ μέσα στην ίδια τη ΔΕΗ, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό.
Η μία εξήγηση σχετίζεται με το γεγονός ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, παρά τις κατά καιρούς “κορώνες” εναντίον της τότε κυβέρνησης, κράτησε εξαιρετικά ήπια στάση απέναντί της. Στα μάτια των εργαζομένων, που έβλεπαν τις συριζαικές παλινωδίες σε βάρος της ΔΕΗ, αυτό απαξίωσε κι άλλο το συνδικάτο.
Ακόμη και κατά την προ ημερών συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επέλεξε να βγάλει από το κάδρο τον ΣΥΡΙΖΑ, και να επιρρίψει στους δανειστές τις ευθύνες για τα δεινά της επιχείρησης. Αναφερόμενος στις υποχρεωτικές δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ προς τον ανταγωνισμό, που εκτιμάται ότι της έχουν κοστίσει 600 εκατ. ευρώ, και στις οποίες είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ υποστήριξε ότι «οι ΝΟΜΕ ήταν προσωρινό μέτρο που επιβλήθηκε από τους δανειστές κατακτητές της χώρας για να καταστρέψουν την ΔΕΗ». Θυμίζουμε ότι ο ΠΑΣΟΚογενής Αδαμίδης επρόκειτο να κατέβει στις εκλογές του Ιουνίου υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, υποψηφιότητα όμως που σκόνταψε στις αντιδράσεις τοπικών στελεχών της περιοχής.
Τα παραπάνω είναι η μία εξήγηση για το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ έχει ξεμείνει από “ρεύμα”. Η άλλη, και μάλλον σημαντικότερη, είναι το γεγονός ότι τα επιχειρήματα του συνδικάτου περί “εργαζομένων δύο ταχυτήτων”, “κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων”, και “κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων”, δείχνουν να συγκινούν ολοένα και λιγότερους μέσα στη ΔΕΗ.
Οι περίπου 16.000 εργαζόμενοι του ομίλου, δεν ενδιαφέρονται για τις συμβάσεις με τις οποίες θα γίνουν οι νέες προσλήψεις και αν αυτές θα είναι με καθεστώς ιδιωτικού τομέα - ούτως ή άλλως οι δικές τους εργασιακές σχέσεις δεν μεταβάλλονται- παρά νοιάζονται για τις παροχές που θα περιλαμβάνουν τα πακέτα της εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα ανακοινώσει η ΔΕΗ στα τέλη του έτους ή μέσα στο 2020. 
Κυρίως όμως αντιλαμβάνονται ότι χωρίς ριζικές αλλαγές στην λειτουργία της ΔΕΗ, εκσυγχρονισμό, νέες ιδέες “έξω από το κουτί”,  ένας από τους τελευταίους «δεινοσαύρους» των ελληνικών ΔΕΚΟ, είναι καταδικασμένος στην καλύτερη περίπτωση να συνεχίσει να σέρνεται. Καταλαβαίνουν ότι δίχως τομές στη λειτουργία της, αυτή δεν πρόκειται να σταθεί στον ανταγωνισμό που λειτουργεί χωρίς μονιμότητα, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όχι ως “απολίθωμα” του παρελθόντος. Η αγωνία αυτή είναι διάχυστη σε κάθε βαθμίδα και ειδικότητα μέσα στη ΔΕΗ
Τα μηνύματα αυτά είναι άγνωστο αν φτάνουν στη ΓΕΝΟΠ ή και ακόμη και αν φτάνουν, κατά πόσο μπορεί να τα μετουσιώσει σε γόνιμες πολιτικές προτάσεις και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια αγορά ενέργειας βιώνει κοσμογονικές αλλαγές. Σίγουρα όμως, όσο θα πλησιάζει το επόμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, στις 29 Μαίου του 2020, το οποίο και θα κληθεί να εκλέξει νέα ηγεσία, αυτά όλα θα τεθούν.

(Liberal.gr)

Οι 7 προκλήσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία

$
0
0
Τα ζημιογόνα αποτελέσματα του εννεαμήνου, που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ, έρχονται να καταδείξουν για μία ακόμη φορά τον εγκλωβισμό της δημόσιας εταιρίας στο ίδιο της το μονοπώλιο καθώς και στις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της.
Αρκεί να αναφερθούν τα στοιχεία που δείχνουν την έκρηξη των δαπανών ενεργειακού ισοζυγίου κατά μισό δισεκατομμύριο (547 εκ.) ευρώ σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο και κυρίως ποιες είναι αυτές που φανερώνουν το αδιέξοδο του ομίλου. Πριν, από αυτό, όμως πρέπει να τονιστεί και ο δύσκολος δρόμος που έχει να διανύσει η δημόσια εταιρία, αφού η αύξηση των πωλήσεων της ήταν μικρή και δεν αρκούσε να καλύψει την υπερδιπλάσια αύξηση των δαπανών της. Στο εννιάμηνο ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 119,3 εκ. και οι λειτουργικές της δαπάνες επιβαρύνθηκαν κατά 381,5 εκ. ευρώ.

Τα προβλήματα, λοιπόν, που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ εξαιτίας του μονοπωλίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και των εσφαλμένων πολιτικών που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως εξής, αντικατοπτρίζονται στις επιπλέον κατά 547 εκ. ευρώ ενεργειακές δαπάνες.
Ο εγκλωβισμός
Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου αυξήθηκε η δαπάνη για αγορές ενέργειας ενώ απαιτήθηκαν και υψηλότεροι όγκοι ενέργειας, την ίδια στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος ανέβηκε κατά 14,8%. Πρόκειται για το γνωστό οξύμωρο και παράδοξο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δημόσια εταιρία. Το μερίδιο της στη λιανική είναι στο 71,8% αλλά η παραγωγή της μαζί με τις εισαγωγές κάλυψαν το 47,2% της συνολικής ζήτησης.
Αυτό σημαίνει ότι για να καλύψει όλο το φορτίο των πελατών της στη λιανική αγόραζε από τη χονδρεμπορική. Η οποία στο εννιάμηνο είχε υψηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος, που ανέβηκε εξαιτίας των δικαιωμάτων ρύπων, τα οποία είναι υψηλότερα για τις λιγνιτικές μονάδες. Και αυτές ανήκουν αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Φυσικά, τα κόστη της χονδρεμπορικής επηρεάστηκαν και από τις αυξήσεις των υγρών καυσίμων.
Αν κι εξαιτίας των υψηλών δικαιωμάτων η επιχείρηση μείωσε σχεδόν κατά ένα τρίτο (3.081 Γιγαβατώρες) τη λιγνιτική της παραγωγή, εντούτοις ο υπερδιπλασιασμός των τιμών των ρύπων προφανώς υπερκάλυψε την προσπάθεια για τον περιορισμό του ακριβού ορυκτού καυσίμου. Την παραγωγή που έκοψε από λιγνίτη την κάλυψε κατά το ήμισυ από την αύξηση της παραγωγής (1.544 Γιγαβατώρες) των μονάδων φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν αυξημένες από πέρυσι.
Η εταιρία επίσης είχε στη διάθεση της και λιγότερα υδροηλεκτρικά κατά 1.585 Γιγαβατώρες. Το νερό είναι το φθηνότερο «καύσιμο» που διαθέτει η ΔΕΗ και στο εννιάμηνο ήταν περιορισμένο προφανώς επειδή δεν αρκούσαν τα αποθέματα των ταμιευτήρων.
Φυσικά, μεγάλο κόστος για την εταιρία είχαν και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, αν κι έπαυσαν από τον Οκτώβριο. Ωστόσο η ΔΕΗ μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχίζει να χάνει μερίδια αγοράς καθώς οι ανταγωνιστές της έχουν ποσότητες για να φτιάχνουν χαμηλά τιμολόγια ρεύματος.
Οι προκλήσεις
Στα αποτελέσματα του εννιαμήνου δεν φάνηκαν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος καθώς αυτές έτρεξαν από την 1η Σεπτεμβρίου.
Τα περισσότερα έσοδα (περίπου 500 εκ. ευρώ) θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Στη δύσκολη πορεία που έχει μπροστά της η δημόσια εταιρία ξεχωρίζουν οι ακόλουθες προκλήσεις:
1.Στα μέσα του Δεκεμβρίου η διοίκηση της θα παρουσιάσει τους κύριους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της McKinsey.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης υποστήριξε ότι το πενταετές πλάνο θα εξελίξει την εταιρία σε μοντέρνα, ισχυρή και κερδοφόρα.
Αυτό θα περιλαμβάνει:
· Την επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
· Τον εκσυγχρονισμό της Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.
· Τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία.
2. Στο τέλος του Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου η ΔΕΗ αναμένεται να εισπράξει τις οφειλόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Εκτιμάται ότι θα είναι ποσά της τάξης των 150 έως 200 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας.
3. Τον Ιανουάριο θα γίνουν γνωστά τα αντιμονοπωλιακά και διορθωτικά μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, η οποία στην τελευταία έκθεση της προειδοποίησε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Το είδος των μέτρων αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της δημόσιας εταιρίας.
4. Στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, η δημόσια επιχείρηση θα ξεκινήσει, λένε οι πληροφορίες, τα roadshows για την έκδοση ομολόγου. Προσδοκά την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 300 εκ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Την ίδια περίοδο πιθανόν θα γίνουν και οι τιτλοποιήσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών της.
5. Στην Άνοιξη δεν αποκλείεται να κλείσει τις πρώτες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσει επίσης σημαντικές δαπάνες.
6. Την ίδια εποχή θα υλοποιήσει το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά τους εργαζομένους των λιγνιτικών σταθμών και των ορυχείων που θα κλείσουν.
7. Τέλος του εξαμήνου, η κυβέρνηση και η διοίκηση της επιχείρησης εκτιμάται ότι θα λάβουν την τελική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής έχει μία τεράστια περιουσιακή βάση άνω των 3 δις. ευρώ. Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στη μητρική ΔΕΗ.
(euro2day.gr)

Φάμελλος: Η επόμενη ημέρα των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια

$
0
0
"Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, μάς υποχρεώνει να σχεδιάσουμε και να διατυπώσουμε τρόπους ακύρωσης και ανατροπής του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των πάντων. Το πολύ ισχυρό πλήγμα που δημιουργεί στην κοινωνία μας το νομοσχέδιο της ΝΔ ωστόσο, είναι η απόφαση για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου, σε ένα ιδιώτη, με συνέπεια τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου. Άρα, το αν θα πάει φυσικό αέριο στην Καστοριά ή την Ορεστιάδα, στην Κυψέλη ή τους Αμπελόκηπους, δεν θα εξαρτάται από την πολιτεία και τις ανάγκες των πολιτών αλλά, από το αν θα βγάζει κέρδος ένας ΙΔΙΩΤΗΣ", επισήμανε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο"και το δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.  

Για το δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ αλά ΝΔ, σχολίασε ότι, η κυβέρνηση κατήργησε το ΑΣΕΠ, τη διαφάνεια στις προσλήψεις και κατάργησε ταυτόχρονα, τη συλλογική σύμβαση μόνο για τα νέα παιδιά. Ο κύριος Χατζηδάκης δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα του μισθολογικού στη ΔΕΗ, των όρων απασχόλησης, τη μείωση της έκπτωσης των εργαζομένων σε επίπεδο διμερούς διαπραγμάτευσης με τη ΓΕΝΟΠ. Επέλεξε αντιθέτως, να καταργήσει μονομερώς, με νόμο, τη συλλογική σύμβαση των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, ζήτημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
"Στη ΔΕΗ, όπως και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία, με τις συνταγές Βρούτση και τώρα Χατζηδάκη, καταδικάζει τα νέα παιδιά να γίνουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Την ίδια στιγμή, δημιουργεί γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ-που κατά τα άλλα καταρρέει-με κατάργηση της άνω οροφής στις αμοιβές των μεσαίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών, που ξεπερνούν το ανώτατο όριο για τους βουλευτές, τους Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων κτλ., καθώς και τους επιτρέπει να παίρνουν λιμουζίνες "δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.
Προχώρησε στη συνέχεια, σε ένα πρώτο σχόλιο για την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα από την κυβέρνηση της ΝΔ, ένα σχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2019. "Η δήθεν απολιγνιτοποίηση που επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκη οδηγεί τελικά σε 80% αύξηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Η αύξηση αυτή είναι σε αντίθεση με τον δικό μας σχεδιασμό, το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου το μερίδιο του λιγνίτη και του φυσικού αερίου μειωνόταν, ενώ ταυτόχρονα ενισχυόταν ουσιαστικά η ηλεκτροπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και σημειώνω ότι το νέο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του κυρίου Χατζηδάκη στηρίζεται σε ιδιωτικές μονάδες με εισαγόμενο καύσιμο, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά για το κόστος ενέργειας και την ασφάλεια της χώρας μας".
Στάθηκε τέλος, στην άρνηση του κυρίου Χατζηδάκη να απαντήσει, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ΔΕΗ-ΔΕΠΑ στη Βουλή, σχετικά με το ποια είναι τα μέτρα που θα παρουσιάσει στους θεσμούς για τη ΔΕΗ τον Ιανουάριο, όπως περιγράφεται στην Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της 20ης Νοεμβρίου.
"Τι άλλο θα ξεπουλήσουν τον Ιανουάριο; Είναι ικανοί να ξεπουλήσουν και τα υδροηλεκτρικά, κάτι που σταματήσαμε με την ακύρωση της "Μικρής ΔΕΗ". Παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια, η Νέα Δημοκρατία θέλει να μας πάει πίσω, χωρίς να έχει πλέον τη δικαιολογία του μνημονίου, θέλει να τα χαρίσει όλα, σε αυτούς που την στήριξαν στην εκλογή της. Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ", δήλωσε κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.​


Ιαπωνικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ

$
0
0
Ιαπωνικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ – Στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της TEPCO Power Grid
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο γεωγραφικής κατάτμησης του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης
Στο στόχαστρο της TEPCO Power Grid, διαχειριστή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία, έχει μπει ο ΔΕΔΔΗΕ ενόψει της ιδιωτικοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας βρέθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αντιπροσωπεία της TEPCO Power Grid επισκέφθηκε τόσο το ΥΠΕΝ όσο και τη ΔΕΗ, με σκοπό να διαμορφώσει πιο σαφή εικόνα για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και για τη «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθηθεί.
Από τις συναντήσεις, διαφάνηκε πως η ιαπωνική εταιρεία έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαδικασία, διεκδικώντας το μερίδιο του Διαχειριστή που θα εκχωρηθεί.
Η TEPCO Power Grid διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής στο γεωγραφικό διαμέρισμα Καντό, το οποίο περιλαμβάνει τη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο και είναι το πιο ανεπτυγμένο, αστικοποιημένο και βιομηχανοποιημένο διαμέρισμα στη χώρα, με πληθυσμό 41 εκατ. κατοίκους.
Τα δίκτυα διανομής που διαχειρίζεται ξεπερνούν τα 360.000 χλμ.

Τεχνολογίες «έξυπνου» δικτύου και υπηρεσίες smart home

Είναι υπεύθυνη για την μεταφορά και διανομής του 1/3 της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ιαπωνία, ενώ οι υποδομές της θεωρούνται από τις πλέον αξιόπιστες παγκοσμίως. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση διάρκεια των διακοπών ρεύματος δεν ξεπερνά τα 6 λεπτά της ώρας.
Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υποδομών της στην Ιαπωνία, στοχεύει έως το τέλος του 2020 να εγκαταστήσει σε όλες τις παροχές (29 εκατ.) «έξυπνους» μετρητές, επιταχύνοντας κατά 3 χρόνια την ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος.
Επίσης αναπτύσσει και εφαρμόζει τεχνολογίες «έξυπνου» δικτύου, ενώ έχει ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες smart home σε οικιακούς καταναλωτές.
Έτσι, ο επικείμενος ψηφιακός μετασχηματισμός των εγχώριων δικτύων διανομής, αλλά και το σχέδιο για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, αποτελεί κίνητρο για τη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η εταιρεία αποτελεί θυγατρική της ΤΕPCO (Tokyo Electric Power Company), ιαπωνικού κολοσσού στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, από την οποία θα διαχωριστεί το 2020, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή στη Χώρα του Ανατέλλοντος το unbundling των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαχείρισης δικτύων.
Η ΤΕPCO διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο από υδροηλεκτρικά έργα, μονάδες στερεών καυσίμων και πυρηνικά εργοστάσια.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ανάμεσα στα εργοστάσια, συγκαταλέγεται και ο σταθμός στη Φουκουσίμα, στον οποίο το 2011 σημειώθηκε το δεύτερο πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

Εκτός κάδρου το «σπάσιμο» του ΔΕΔΔΗΕ σε γεωγραφικές περιφέρειες

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΝ φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο για «σπάσιμο» του Διαχειριστή στα δύο (ή και σε περισσότερες μονάδες) ανά γεωγραφική περιοχή και πώλησης μεριδίων σε κάθε μία από τις διαφορετικές επιχειρηματικές οντότητες.
Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιδιωτικοποίηση θα «τρέξει» με διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου (κατά πάσα πιθανότητα άνω του 50%) του ενιαίου ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως, όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews, η προκήρυξη της διαδικασίας τοποθετείται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020, καθώς ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ μητρικής (ΔΕΗ) και θυγατρικής αποτελεί ένα πολύπλοκο και χρονοβόρο εγχείρημα, τόσο από νομικής όσο και από οικονομικής άποψης.


www.worldenergynews.gr

Ανεπαρκής η απολιγνιτοποίηση για την οικονομική ανάταξη της ΔΕΗ

$
0
0

Ανεπαρκής η απολιγνιτοποίηση για την οικονομική ανάταξη της ΔΕΗ
Η εταιρεία θα πρέπει να αναπτύξει νέες κερδοφόρες δραστηριότητες, που θα αυξήσουν τα έσοδα της
Η δραστική μείωση της λιγντικής παραγωγής της ΔΕΗ δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, η οποία συνεχίζει να χάνει καλούς πελάτες προς τον ανταγωνισμό ενώ λειτουργεί με τα ίδια και υψηλότερα κόστη λόγω αύξησης της τιμής του CO2 και της τιμής του φυσικού αερίου.
Το business plan που θα παρουσιάσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στα έσοδα και τα κόστη της ΔΕΗ αφού όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του εννεάμηνου 2019, μόνο η απολιγνιτοποίηση δεν φθάνει.

Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναπτύξει νέες κερδοφόρες δραστηριότητες που θα αυξήσουν τα έσοδα της και ταυτοχρόνως να διαχειριστεί βάρη του παρελθόντος όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 2,7 δις ευρώ (οφειλές εκτός ρύθμισης) και το καθαρό χρέος της που στο τέλος του εννεάμηνου ανερχόταν σε 3.906,7 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 214,3 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2018.

Κοστοβόρα, αν και μειωμένη, η λιγνιτική παραγωγή

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΔΕΗ το εννεάμηνο του 2019 μείωσε τη λιγνιτική παραγωγή της, κατά 27,9% ή 3.081 GWh σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των CO2, δεν επέτρεψε να ισορροπήσουν τα κόστη.
Μειωμένη κατά 37,1% ή 1.585 GWh ήταν και η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες, γεγονός που μάλλον πρέπει να αποδοθεί στην περιορισμένη υδραυλικότητα του έτους.
Έτσι την ίδια περίοδο η ΔΕΗ αύξησε την παραγωγή της από μονάδες φυσικού αερίου κατά 35,5%, ή 1.544 GWh, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί από την αυξημένη δαπάνη για αγορά φυσικού αερίου τόσο λόγω μεγαλύτερων ποσοτήτων όσο και λόγω αύξησης της τιμής κατά 6,4%.
Και τούτο παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες (1.975 GWh) σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο 2019 λόγω χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου που καθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες ακόμα πιο ακριβές σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου.

Αυξημένες 12,2% οι λειτουργικές δαπάνες

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λειτουργικές δαπάνες του εννεάμηνου ήταν αυξημένες κατά 12,2% ή 381,5 εκατ ευρώ και η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στο κόστος μισθοδοσίας το οποίο μάλιστα ήταν μειωμένο σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα χρήματα που πρέπει να πληρώνει η ΔΕΗ για να αγοράσει ενέργεια από το σύστημα, ώστε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ του μεγάλου μεριδίου που διαθέτει στην προμήθεια ρεύματος και του σαφώς μικρότερου μεριδίου της στην παραγωγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες αυτές ήταν αυξημένες κατά  547,2 εκατ. και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη αυξημένη κατά 14,8% Οριακή Τιμή Συστήματος και στο μεγαλύτερο όγκο αγορών ενέργειας. Επίσης η αύξηση των λειτουργικών δαπανών οφείλεται και στην επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Πολύπλοκο πρόβλημα 

Σε επίπεδο προμήθειας, το μερίδιο της ΔΕΗ το εννεάμηνο ήταν 76,1% έναντι 82,3% το εννεάμηνο του 2018 και οι πωλήσεις της σε GWh μειώθηκαν κατά 5,2%. Ωστόσο η απώλεια μεριδίου προήλθε κυρίως από πελάτες της μέσης τάσης δηλαδή από το μόνο τμήμα του πελατολογίου της ΔΕΗ, τα τιμολόγια του οποίου αντικατοπτρίζουν τα κόστη και έχουν περιθώριο κέρδους Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, ανά τάση, ήταν 96,9% στην Υψηλή Τάση, 45,6% στη Μέση Τάση και 77% στη Χαμηλή Τάση, έναντι 97,9%, 60,5% και 83,6% τον Σεπτέμβριο του 2018 αντίστοιχα.
Όλα τα προηγούμενα αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος της ΔΕΗ.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο με αύξηση τιμολογίων και επιστροφή οφειλών του δημοσίου προς την επιχείρηση, έδωσαν μια ανάσα στη διοίκηση της ΔΕΗ που τώρα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «έξυπνο» και εμπεριστατωμένο σχέδιο για το μέλλον της επιχείρησης.
Όλα τα προηγούμενα δείχνουν ότι η απολιγνιτοποίηση και οι εθελούσιες δεν επαρκούν. Χρειάζεται εμπορική πολιτική και νέα προϊόντα. Χρειάζεται η ΔΕΗ να μάθει να πείθει τους καταναλωτές να την επιλέγουν και όχι απλώς να βρίσκεται εκεί περιμένοντας τους.
Ο κ. Στάσσης καλείται να βρει και να υιοθετήσεις λύσεις «έξω από το κουτί» και από αυτές θα κριθεί το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. 
www.worldenergynews.gr

ΑΔΜΗΕ: Αυξημένα κατά 12,3% τα κέρδη στο 9μηνο - Μέρισμα και προμέρισμα στα 0,088 ευρώ

$
0
0
Με αυξημένα κέρδη έκλεισε το εννεάμηνο του 2019 για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με την εταιρεία να προχωρά στην καταβολή και μερίσματος και προμερίσματος ύψους 0,088 ευρώ ανά μετοχή. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΜΗΕ κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 
Σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 192,3 εκατ. Ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,3%. Τα Κέρδη προ φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 139,7 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να καταγράφουν αύξηση 7,2% στα 64,3 εκατ. ευρώ. 

Ο Καθαρός Δανεισμός διαμορφώθηκε στα 88,8 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. αναμένει ότι η ευνοϊκή τάση του εννεαμήνου θα διατηρηθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε επίπεδο εσόδων. Η έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του 2019, σε συνδυασμό με την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική "Αριάδνη Interconnection", επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί.
Δείτε στα "συνοδευτικά αρχεία"την σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ. 

Στα 340 εκατ. ευρώ οι οφειλές προς την ΔΕΗ

$
0
0
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.
Θρυαλλίδα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν για τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ από 217 εκατ. το 2015 και σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ, ήταν η τελευταία απόφαση της Ευρ. Επιτροπής να ζητήσει από το δικαστήριο της Ε.Ε. την επιβολή στη χώρα μας ημερήσιο πρόστιμο για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων 135,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτής της απόφασης, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μετέφερε στον κ. Χατζηδάκη την άρνηση των στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας να υπογράψουν και να εγκρίνουν οποιαδήποτε ευνοϊκή απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να διωχθούν, μελλοντικά, ποινικά…!
Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία χρωστά στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ, ενώ και λίαν προσφάτως, φέρεται να έπαυσε ξανά να καταβάλλει οφειλές από την τελευταία ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη.
Όλα δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με την αναζήτηση ιδιώτη, αφού πουληθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, προκειμένου να αναλάβει το υγιές κομμάτι της επιχείρησης η οποία μετρά 56 χρόνια ζωής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη λύση, κατόπιν και σχετικής συμφωνίας με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να «παγώσει» και στη συνέχεια να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας.
Η ΛΑΡΚΟ πέραν των 340 εκατ. ευρώ που οφείλει προς τη ΔΕΗ, χρωστά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι στιγμής η βιομηχανία να έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Μέτοχοι της εταιρείας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔEΗ με 11,4%. Ο εξοπλισμός της ΛΑΡΚΟ είναι απαρχαιωμένος και για τον εκσυγχρονισμό του σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καθαρών περιβαλλοντικών λύσεων ως προς την παραγωγική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ. Με τα χρέη και τις ζημιές κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θέλει να αποκτήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Το πάρτι των πριμ…
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια με συλλογική ευθύνη κυβερνήσεων, διοικήσεων των εταιριών καθώς και συνδικαλιστών, επικρατεί ένα καθεστώς παχυλών μισθών κι επιδομάτων παρά το γεγονός της πάγιας χρεοκοπημένης κατάστασης.
Η ΛΑΡΚΟ απασχολεί 1.196 εργαζόμενους. Το 2016 (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εργολάβους), το εργατικό κόστος που περιλαμβάνει τα πριμ παραγωγικότητας τα οποία καταβάλλονται είτε η εταιρεία έχει κέρδη είτε ζημίες, ανήλθε σε 52,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 31% των πωλήσεων του 2016 (164.7 εκατ. ευρώ) και 26% του πρόσφατου (ιστορικού) μέσου όρου πωλήσεων των περίπου 200 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Πριμ παραγωγικότητας αλλά και ετοιμότητας, όπως κι επιδόματα γαλοπούλας και οβελία… εκτίναξαν το μισθολογικό κόστος.
Ενδεικτικά, αναφέρονται:
-Το κόστος ενός μισθοδοσίας (με στοιχεία 2016) υπερβαίνει ακόμη και ενός 73.000 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία.
-Πέρα από ενός μισθούς και τα επιδόματα που καταβάλλονται εύλογα (γάμου, τέκνων, κλπ.) η ΛΑΡΚΟ καταβάλλει ακόμη (μεταξύ άλλων) πριμ παραγωγής, επίδομα ετοιμότητας, επιδόματα γαλοπούλας και… οβελία.
-Το πριμ παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 εκατ. ευρώ το χρόνο και καταβάλλεται κάθε χρόνο, ακόμη και αν είναι ζημιογόνα η χρήση. Για παράδειγμα, το 2007 με κύκλο εργασιών 550 εκατ. και κέρδη 23 εκατ. το πριμ παραγωγής ήταν 6,2 εκατ. Το 2017 με το ένα τρίτο του τζίρου (180 εκατ.) και ζημιές 67 εκατ. καταβλήθηκε πριμ ύψους 4 εκατ.
Για έναν μηχανικό η πρόσθετη αυτή αμοιβή κυμαίνεται στα 300 ευρώ το μήνα.
-Το επίδομα ετοιμότητας καταβάλλεται μία ή δύο φορές το δίμηνο σε στελέχη και εργαζόμενους για να προστρέξουν αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αμοιβή για την ετοιμότητα κυμαίνεται για ένα στέλεχος στα 1.000 ευρώ.
-Το επίδομα γαλοπούλας τα Χριστούγεννα είναι 40 ευρώ και αρνιού το Πάσχα 100 ευρώ.
Με τα παραπάνω και τα άλλα ισχύοντα επιδόματα ο μηνιαίος μισθός ενός εργοδηγού με 30ετή προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 4.363 ευρώ ενώ για έναν μηχανικό με 3ετή προϋπηρεσία φθάνει στα 3.673 ευρώ.

Και δωρεάν στέγη…
Η εταιρία, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, παρέχει δωρεάν σπίτια με “φως, νερό τηλέφωνο” όχι μόνο σε εργαζόμενους, αλλά και σε εργολάβους και πρώην υπαλλήλους που παραμένουν “με το έτσι θέλω” σε αυτά.
Η εταιρεία, εφαρμόζει και γενναιόδωρο στεγαστικό πρόγραμμα ενώ υπάρχει ακόμη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων σε ιδιωτική εταιρεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το δε συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που “τρέχει” παράλληλα, κινδυνεύει με ακύρωση, καθώς η ΛΑΡΚΟ αφενός δεν έχει πληρώσει τα ασφάλιστρα την τελευταία τριετία, αλλά επιπλέον έχει παρακρατήσει τις εισφορές των εργαζόμενων, αλλά δεν τα έχει αποδώσει στην ασφαλιστική εταιρεία…
Το πρόγραμμα παροχής κατοικίας στους εργαζόμενους εφαρμόζεται στον οικισμό Μεταλλείων Αγίου Ιωάννη και στο εργοστάσιο στην Λάρυμνα Φθιώτιδας και περιλαμβάνει, εκτός από τη στέγη, και τα κόστη διαμονής (νερό, ρεύμα, τηλέφωνο). Όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας, στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη έχουν δοθεί κατοικίες όχι μόνο σε υπαλλήλους της ΛΑΡΚΟ αλλά και σε τρίτους (όπως σε εργαζόμενους εργολάβων και σε εργολάβους).
Στον οικισμό της Λάρυμνας διαμένουν περίπου τριακόσιες οικογένειες και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παρατηρείται σε μεγάλη κλίμακα το φαινόμενο μη επιστροφής κατοικιών από τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν αποχωρήσει, καθώς επίσης και κατοχή διαμερισμάτων από εν ενεργεία εργαζομένους οι οποίοι μένουν εκτός του οικισμού, αλλά εξακολουθούν να κάνουν χρήση του παλαιού δικαιώματός τους.
Σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη, η ΛΑΡΚΟ καλύπτει τους εργαζόμενους και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους με ιατροφαρμακευτικό συμβόλαιο. Επιπλέον έχει συναφθεί Ομαδικό Ασφαλιστήριο Ζωής- Συνταξιοδοτικό που καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την ΛΑΡΚΟ με συμμετοχή και των εργαζομένων με παρακράτηση από τον μισθό τους. (8,5 % και 1% αντίστοιχα ). Η μηνιαία δαπάνη για το συνταξιοδοτικό διαμορφώνεται σε 200.000 ευρώ για την εταιρεία συν 22.000 ευρώ από τις παρακρατήσεις των εργαζομένων.
Ωστόσο η ΛΑΡΚΟ κατέβαλε για τελευταία φορά την εισφορά της το Σεπτέμβριο του 2016 ενώ οι εισφορές των εργαζομένων αν και παρακρατούνται από την εταιρεία, έχουν να αποδοθούν από τον Μάιο του 2018. Και επιπλέον, υπάρχει άνοιγμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων περίπου οκτώ εκατομμυρίων προς ασφαλισμένους...

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Με πάνω από 10 ελληνικές και ξένες εταιρείες συζητά η ΔΕΗ για την ανάπτυξη μεγάλων projects ΑΠΕ

$
0
0
Γιώργος Φιντικάκης

Σε πάνω από δέκα ανέρχονται οι προτάσεις συνεργασίας ελληνικών και ξένων εταιρειών για από κοινού joint ventures σε ΑΠΕ, που εξετάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΕΗ, προκειμένου να καταλήξει στις πλέον συμφέρουσες. 
Τέτοιες είναι αυτές της γερμανικής RWE, ιταλικών εταιρειών όπως της Enel, γαλλικών με τις οποίες η επιχείρηση έχει από παλιά συνεργασία στην Ελλάδα, όπως της EDF, πλειάδας κινεζικών, όπως επιβεβαιώθηκε στο φόρουμ της Σαγκάης των αρχών Νοεμβρίου, και φυσικά αρκετών ελληνικών.

Στον πυρήνα εξάλλου του Business Plan της ΔΕΗ, που όπως ανέφερε χθες στην ημερίδα για τον ΕΣΕΚ, ο Κ.Χατζηδάκης,θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δέκα-δεκαπέντε ημέρες, η συμμετοχή της επιχείρησης σε κοινοπραξίες ΑΠΕ κατέχει κομβική θέση.
Σε αυτό δεν θα κατονομάζονται για ευνόητους λόγους συγκεκριμένα ονόματα- αυτό θα γίνει στην πορεία από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες- ωστόσο πέρα από φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους, θα περιγράφεται η στρατηγική της ΔΕΗ για παρόμοιες κοινοπραξίες με έλληνες και ξένους partners, ανεξαρτήτως μετοχικού ποσοστού.
Το γεγονός ότι το Business Plan θα σηματοδοτήσει και επίσημα την στροφή της επιχείρησης στις ΑΠΕ, μέσα από συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, θα στείλει σαφές μύνημα και προς τους συνομιλητές της, λειτουργώντας ενισχυτικά ως προς τις συζητήσεις που αυτή τη στιγμή διεξάγει. Σε αυτή την λογική οι όποιες ανακοινώσεις για συνεργασίες θα πρέπει μάλλον να αναμένονται μετά την δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, δηλαδή μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, και σε μια χρονική περίοδο, που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται και τα πλάνα για έκδοση ομολόγου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση στις ΑΠΕ.
Στο επίπεδο αυτό η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται ως “πολύφερνη νύφη” απ’ όσους την προσεγγίζουν γιατί στο νέο τοπίο της αγοράς ΑΠΕ, το οποίοθα χαρακτηρίζεται από διμερή συμβόλαιατόσο με την βιομηχανία όσο και με τους προμηθευτές, η επιχείρηση θα κατέχει κομβική θέση. 
Υψηλή αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες
Ενας δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός ή και σημαντικότερος από τον πρώτο, που εξηγεί το φλερτ ελλήνων και ξένων παικτών με την ΔΕΗ, είναι γιατί ειδικά στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, εκεί όπου γίνονται οι επενδύσεις ΑΠΕ, η εικόνα της επιχείρησης συναντά υψηλή αποδοχή.
Σε πληθώρα περιοχών πανελλαδικά, με καλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό ΑΠΕ, η αποδοχή των τελευταίων παραμένει από προβληματική έως αρνητική, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. Υπ'αυτή την έννοια, έχοντας η ΔΕΗ μια εικόνα με πολύ υψηλά ποσοστά διείσδυσης στην περιφέρεια, μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτούς τον ιδανικό εταίρο. Η εμπιστοσύνη που έχουν στο brand ΔΕΗ οι τοπικές κοινωνίες - υψηλότερη απ’ ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα- εκτιμάται ότι είναι σε θέση να υποσκελίσει τις όποιες επιφυλάξεις έως και αντιδράσεις για “πράσινα” projects.
Στην λογική επομένως των παραπάνω, η ΔΕΗ κουβεντιάζει με όλους, συζητά προς κάθε κατεύθυνση, τόσο με ευρωπαικούς όσο και κινεζικούς ομίλους, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο.
Στην ουσία οι συνομιλίες επιβεβαιώνουν ότι το στόρυ μιας πράσινης ΔΕΗ “πουλάει” στο εξωτερικό, όπως αυτό φάνηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ της Σαγκάηςτων αρχών Νοεμβρίου, αλλά και όπως είχε διαφανεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, στο roadshow του Λονδίνου.
Όπως και στην Κίνα, έτσι και τότε, κρίσιμο ζήτημα στις συναντήσεις που είχε κάνει ο Γ. Στάσσης στη βρετανική πρωτεύουσα με 30 και πλέον fund managers, όπως από τα Ambrosia Capital, Pictet Asset Management, One Investments, STJ, Schroders, είχε αποτελέσει, όχι τόσο τα προβλήματα ρευστότητας ή η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, όσο η στρατηγική απόφαση της μαζικής απολιγνιτοποίησης και στροφής της επιχείρησης στην πράσινη ενέργεια.



Στα μέσα του 2020 το master plan για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

$
0
0
Χάρης Αποσπόρης



Τις μέχρι τώρα δράσεις και τα επόμενα βήματα για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών απαριθμεί το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει συντεταγμένα η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 και όπως τονίζεται, απόλυτη προτεραιότητα είναι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή να γίνει με τρόπο δίκαιο για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Το γενικό πλαίσιο είναι ότι θα αξιοποιηθούν οι πόροι που είναι άμεσα διαθέσιμοι σε εθνικό επίπεδο αλλά και θα διεκδικηθούν αυξημένα κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία. Σύμφωνα πάντα με το ΕΣΕΚ, έχουν ήδη γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος των υπό μετάβαση περιοχών. Ένα πρώτο βήμα είναι το να αποδοθεί στις ενεργειακές περιοχές το τέλος ανάπτυξης της ΔΕΗ, ένα ποσό κοντά στα 130 εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλεται από το 2014, ενώ οι περιοχές αυτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Εν συνεχεία, θα εκπονηθεί και θα παρουσιαστεί στα μέσα του 2020 ένα "ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και εμπροσθοβαρές"σχέδιο που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη στην μετά τον λιγνίτη εποχή. Όπως τονίζεται, η διαδικασία εκπόνησης του θα είναι συντονισμένη και ανοιχτή στις τοπικές κοινωνίες. Η διαβούλευση θα διεξαχθεί σε θεσμικό επίπεδο με όλους του εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς (περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια), η ενεργή συμμετοχή των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος. 
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων και προβλέψεων που θα αφορούν, μεταξύ άλλων: επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, νέες υποδομές, αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού, την μετεκπαίδευση των εργαζομένων, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την δημιουργία νέων μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού και της ανάπτυξης όλων των τομέων της παραγωγής. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθούν μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες από διαφορετικούς ανεξάρτητους φορείς με εμπειρία και εξειδίκευση στα θέματα αυτά προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή σύνθεση των συνεισφορών. 
Παράλληλα, στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, θα διεκδικηθεί η αυξημένη εισροή κεφαλαίων από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) διασφαλίζοντας ότι οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης διαθέτοντας έργα σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Σημαντικός προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια «Κλιματική Τράπεζα». Επιπροσθέτως, κονδύλια από προγράμματα όπως το Horizon, το Connecting Europe Facility και το Invest EU θα υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. 
Στο ΕΣΕΚ υπογραμμίζεται επίσης ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί βαθιά τομή στον εθνικό ενεργειακό χάρτη και παράλληλα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα. "Το πνεύμα καινοτομίας που έφερε με την έλευσή της η αξιοποίηση του λιγνίτη θα μεταλαμπαδευτεί στις καθαρές μορφές ενέργειας και στο νέο ενεργειακό μείγμα του 21ου αιώνα", τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτίθεται να συστήσει έναν Ειδικό Λογαριασμό για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο Δήμο Μεγαλόπολης. Οι αναπτυξιακές δράσεις που θα χρηματοδοτούνται ανά ετήσιο κύκλο κατανομής των εσόδων, από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών προκύπτουν μέσα από ανοικτή δημόσια διαβούλευση και θα αφορούν άξονες όπως η ανάπτυξη των ΑΠΕ, με χρηματοδότηση έργων των ενεργειακών κοινοτήτων με τη συμμετοχή φυσικών προσώπων, ή/και ΟΤΑ ή/και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου (ΝΠΔΔ) και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Επίσης, περιλαμβάνεται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων του Δημοσίου/ιδιωτικού τομέα και κατά προτεραιότητα προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή των ΟΤΑ, ως επιλέξιμων φορέων.
Ένας ακόμη άξονας είναι η προώθηση ενεργειακών καλλιεργειών, και συγκεκριμένα της τοπικά παραγόμενης βιομάζας για την τροφοδοσία εναλλακτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης, καθώς και η αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων. 
Η πρωτοβουλία στήριξης της Δίκαιης Μετάβασης θα συνεχιστεί και για την περίοδο 2021-2030, μέσω της χρήσης ενδεχόμενου πλεονάσματος από τα έσοδα των εκπλειστηριασμών, ενώ ήδη εξετάζεται και η δυνατότητα χρήσης πόρων του Ειδικού Λογαριασμού για τη συγχρηματοδότηση δράσεων των οποίων η κύρια χρηματοδότηση προέρχεται από άλλες πηγές. Επιδίωξη επίσης είναι η «Δίκαιη Μετάβαση» να υποστηριχθεί μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της περιόδου 2021- 2027. 
Όπως δήλωσε αναφορικά με τα παραπάνω σε πρόσφατη εκδήλωση της Ε.Ε. ο νέος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, φιλοδοξία μας/μου είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και η περιοχή της Μεγαλόπολης, που είναι οι περιοχές στην Ελλάδα, οι οποίες θα εκτεθούν περισσότερο στο κόστος της μετάβασης, να είναι ουσιαστικά και πιλοτικές περιοχές δράσης, που θα μπορέσουν μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες με σημαντικούς πόρους και επενδύσεις. 
Παράλληλα με αυτό υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, γιατί ακριβώς ήδη και το τραπεζικό σύστημα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αρχίσουν πολύ ουσιαστικά να επικεντρώνουν τις χρηματοδοτήσεις τους σε πιο πράσινες και φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες».

Ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι «όλος αυτός ο λιγνίτης που δε θα καίγεται πια από τη Δυτική Μακεδονία έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία, ως λίπασμα, ως χώμα και λαμπρό πεδίο εξαγωγών σε περιοχές του κόσμου, όπως στην Αφρική».




Κ. Βαρσάμης (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ): «Παλεύουμε να μη γίνει το νομοσχέδιο πράξη»

$
0
0
Για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ, που μεταξύ άλλων, αφορά την απολιγνητοποίηση στη χώρα και την μείωση της έκπτωσης στο τιμολόγιο των εργαζομένων, μιλά στην εκπομπή One Direct, o ταμίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Κοσμάς Βαρσάμης.
«Παλεύουμε να μη γίνει το νομοσχέδιο πράξη» εξηγεί. Σημειώνει πώς η μονιμότητα των εργαζομένων έχει αρθεί από «το 2010, και νομοθετικά από το 2012, επί εποχής μνημονίων. Μετά το 2012, περισσότεροι από 100 συνάδελφοί μας έχουν απολυθεί για διάφορους λόγους. Είναι ένα θέμα που δεν υφίσταται». Ως προς αυτό επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι ανακινεί ένα θέμα που «δεν υπάρχει».

Για το μειωμένο τιμολόγιο, λέει, πως «είχαμε έκπτωση με νομοθεσία του 1989. Ήταν ο πατέρας Μητσοτάκης τότε που τη θέσπισε. Εμείς θέλαμε να κάνουμε διάλογο για την έκπτωση. Αντιθέτως ο υπουργός είπε πως θα μειωθεί στο 30%. Το οποίο, αν υπολογίσεις τον φόρο, ουσιαστικά είναι 10%». Αναφορικά με την απολιγνητοποίηση εξηγεί πως η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάνει συνεχώς συναντήσεις με εργαζομένους και σωματεία, αναζητώντας λύσεις. «Το 45% του ΑΕΠ της Κοζάνης παράγεται από τους εργαζόμενους γύρω από την ΔΕΗ. Το ίδιο ισχύει και για τη Μεγαλόπολη» καταλήγει.
Δείτε εδώτο βίντεο της συνέντευξης του κυρίου Βαρσάμη στην εκπομπή One Direct. 


Χατζηδάκης: Θέλουμε μετασχηματισμό της ΔΕΗ ώστε να μην λέμε «δώστε λεφτά» στους πολίτες

$
0
0
xatzidakis-n1

Η ΛΑΡΚΟ  παραβιάζει το δίκαιο του περιβάλλοντος και δεν σέβεται τους ίδιους τους εργαζομένους της είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Την άποψη ότι καλύτερα να συζητάς με ένα γείτονα σου όσο ανάποδος και αν είναι παρά να μην μιλάς καθόλου εξέφρασε o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6και στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη για τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη ΔΕΗ ο υπουργός δήλωσε πως« ο στόχος είναι να υπάρξει ένας συνολικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ που θα την καταστήσει κερδοφόρα και θα επιτρέψει στις όποιες κυβερνήσεις τις ελληνικές να μην πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στους έλληνες πολίτες και να χτυπάνε την πόρτα δώστε λεφτά για τη ΔΕΗ»

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατανοεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗέχουν βιώσει την απαξίωση της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια και θεωρεί ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακούν ακραίες λαϊκίστικες προσεγγίσεις και τόνισε πως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπός είναι να σωθεί η επιχείρηση και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχείρηση.
Η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα πολύ άσχημα
Ερωτηθείς για τη ΛΑΡΚΟ, ο κ. Χατζηδάκης τη χαρακτήρισε ως μία εταιρεία που παραβιάζει το δίκαιο του περιβάλλοντος, δεν σέβεται τους ίδιους τους εργαζομένους της, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί δύο θανατηφόρα ατυχήματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ εφόσον χρωστάει 330 εκατ. τουλάχιστον στη ΔΕΗ.
Τόνισε τέλος, ότι «εμείς δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς σε αυτό και θα ξεκινήσει μία διαδικασία, είμαστε σε συνεννόηση και με το ΤΑΥΠΕΔ, γιατί εκεί έχει ενταχθεί με την ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι στέρεα νομικά, μία λύση η οποία θα είναι ελκυστική από πλευράς επενδυτικής και που θα έχει και όσο μεγαλύτερη δικαιοσύνη μπορεί να έχει για τους εργαζομένους».
 
 

Η Λίστα του θανάτου- 106 Θανατηφόρα Εργατικά Δυστυχήματα στη ΔΕΗ-Λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας

$
0
0


Θανατηφόρα Δυστυχήματα στη ΔΕΗ/ Περιοχή Δυτικής Μακεδονίας και σε εταιρείες έργων για λογαριασμό της ΔΕΗ από το 1970

  1. Βασιλαγιώργος Ευάγγελος: (18 Νοέμβρη 1971)Φράγμα Πολυφύτου. Πνίγηκε στα νερά του Αλιάκμονα γιατί οι υπεύθυνοι της Εταιρείας “Γεωέρευνα”είχαν φτιάξει μια πρόχειρη ιδιοκατασκευή με βαγονέτο που το έσερναν δυο συρματόσχοινα δεμένα σε πλατάνια για να μην καθυστερούν οι εργαζόμενοιπηγαίνοντας από την μια όχθη του ποταμού στην άλλη.

  1. Μύρος Γεώργιος του Νικολάου: (29 Ιουλίου 1971)Φράγμα Πολυφύτου.Σκοτώθηκε όταν έπεσε η οροφή της σήραγγας στην οποία δεν είχαν τοποθετεί υποστυλώματακαι γενικώς δεν πάρθηκαν μέτρα προστασίας από τους βράχους που ήταν προφανές ότι θα έπεφταν.




  1. Κατακαλίδης Αβραάμ: (1 Σεπτέμβρη 1971) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας18Ετώνκάτοικος Πτολεμαΐδας έπαθε ηλεκτροπληξία στην μονάδα 4 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας όπου εργαζόταν σαν μαθητευόμενος Ηλεκτρολόγος.


  1. Βόμβας Παντελής: (19 Σεπτέμβρη 1972) Ορυχείο Καρδιάς 45 Ετώνσκοτώθηκε στο Ορυχείο όταν παρασύρθηκε από χωματουργικό μηχάνημα.



  1. Καλοκώστας Ιωάννης: (21 Οκτώβρη 1972)ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 26 ετών άγαμος. Σκοτώθηκε στην Κατασκευή της 4ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 'οταν έπεσε από ύψος 28 μέτρωνγιατί έσπασε η κεραμοσκεπή όπου δούλευε σαν μπογιατζής βάφοντας σιδηροκατασκευές

  1. Τύπου Νικόλαος: (7 Ιουλίου 1973) ΑΗΣ ΠτολεμαΐδαςΕτών 30Αρχιτεχνίτης από το Προάστιο Πτολεμαΐδας σκοτώθηκε στην 1η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πέφτοντας από ύψος 30 μέτρων όπου εργαζόταν στον νεοανεγειρόμενο πύργο ψύξεως.

  1. Χρυσαφόπουλος Ιωάννης: (8 Νοέμβρη 1973)Φράγμα ΠολυφύτουΕτών 24 εκ Μαράθου Ευρυτανίας βοηθός τεχνίτου. Το δυστύχημα έγινε στο Φράγμα όπου το Θύμα εργαζόταν στο Συνεργείο Αυτοκινήτων και σε εργασία επισκευής ελαστικού εκσφενδονίστηκε η μεταλλική ασφάλεια και τον Χτύπησε στο κεφάλι. Μαζί του τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο και οΒακρατσάς Κων/νοςαπό τη Λευκοπηγή Κοζάνης


  1. Λαζάρου Βασίλειος (22 Απρίλη 74) ΛΙΠΤΟΛ Ετών 37από την Πτολεμαΐδα.Σκοτώθηκε στο εργοτάξιο της ΛΙΠΤΟΛόπου δούλευε ως συγκολλητής Ιμάντος μεταφοράς λιγνίτη γιατί η ταινία (“εκινήθη αιφνιδίως” )πήρε μπροστά τον παρέσυρε και τον σκότωσε

  1. Νικολάου Ευθύμιος: (7 Μαίου 1974) Ορυχείο Καρδιάς Ετών 33με καταγωγή από την Αιανή Κοζάνης και κάτοικος Χαραυγής. Σκοτώθηκε στο Ορυχείο Καρδιάς όταν τον παρέσυρε ο ταινιόδρομος όπου εργαζόταν σαν επιτηρητής του “τέρματος ταινιοδρόμου”

  1. Καρπούζας Ηλίας: (10 Ιουλίου 1974)ΛΙΠΤΟΛ Ετών15!Δούλευε ως μαθητευόμενος στο συνεργείο αυτοκινήτων της ΛΙΠΤΟΛ. Τον παρέσυρε και τον σκότωσε Χειριστής μηχανήματος με ντιζελοκίντητο εκσκαφέα, μόνιμος εργαζόμενος της ΔΕΗ, ενώ το θύμα στεκόταν στον τοίχο, έπεσε πάνω του και και τον τραυμάτισε θανάσιμα


  1. Κοντούλης Χρήστος:(18 Ιουλίου 1974). Φράγμα Πολυφύτου.'Έπεσε από ύψος 30 μέτρων και σκοτώθηκε στο φράγμα.

  1. Καλίτσιος Γεώργιος: 2 Ιουλίου 1974 Φράγμα Πολυφύτου Ετών 60από τα Κρανίδια Κοζάνης. Δούλευε ως φύλακας στο εργοτάξιο. Πνίγηκε στη Λίμνη όταν βούλιαξε κρις κραφτ της εταιρείας “ΞΕΚΤΕ Σκαπανέας” με 8 εργάτες επιβαίνοντες, μαζί του πνίγηκαν και άλλοι δυο εργαζόμενοι. Τα πτώματα τους δε βρέθηκαν ποτέ παρά τις εκτεταμένες έρευνες με πλοία ελικόπτερα και βατραχανθρώπους.
  2. Λαμπρόπουλος Παρασκευάς (2 Ιουλίου 1974 Φράγμα Πολυφύτου) ετών 32από τον Κρόκο τεχνίτης ξυλοτύπων Στο Μοιραίο Κρις κραφτ αγνοούμενος 
  1. Μπογιατσής Απόστολος: (2 Ιουλίου 1974) Φράγμα Πολυφύτου Ετών25μονταδόρος από τα Γιαννιτσά κάτοικος Πτολεμαΐδας στο ίδιο μοιραίο κρις κραφτ

  1. Τσογκίδης Ιωάννης: (2 Μαρτίου 1975) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας Ετών 43 χειριστής προωθητήρος.Το θύμα εργαζόταν στο στόμιο τροφοδοσίας λιγνίτη όπου γλίστρησε, έπεσε μέσα και βρήκε τραγικό θάνατο.


  1. Βελόπουλος Δημήτριος (26 Απριλίου 1975Φράγμα Πολυφύτου ετών 28από την Πτολεμαΐδα, χειριστής μηχανημάτων σκοτώθηκε στην κατασκευή της ψηλής γέφυρας Σερβίων όταν στην προσπάθειά του να φορτώσει σε φορτηγό προκατασκευασμένο καλούπι που μετέφερε με τελεφερίκ του ξέφυγε κι έπεσε πάνω στο φορτηγό και τον σκότωσε.


  1. Πιτσάκης Αναστάσιος (8 Ιουνίου 1975) Φράγμα Πολυφύτου 27 χρονών. Σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος 40 μέτρων ενώ δούλευε στη Ψηλή γέφυρα Σερβίων. Προσπαθούσαν να τοποθετήσουν τσιμεντοδοκούς όταν κατέρρευσε το υποστύλωμα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Πιτσάκης και να τραυματισθούν άλλοι δυο εργάτες ο Γεώργιος Κωτίδης και ο Γεώργιος Μαλιούρας


  1. Μηνάς Ιωάννης (14 Απριλίου 1976) ΛΙΠΤΟΛ 35 ετώναπό τον Άγιο Χριστόφορο πατέρας 3 ανήλικων τέκνων. Σκοτώθηκε στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ. Τον παρέσυρε και τον σκότωσε προωθητήρας.


  1. Κοτρίδης Παναγιώτης (29 Ιουλίου 1976) ΑΗΣ Καρδιάς ετών 49από την Πτολεμαΐδα. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Συγκεκριμένα ενώ εργαζόταν με την ανύψωση στύλου στον περίβολο του εργοστασίου με τον Ιωάννη Γκουτζομήτρο 45 ετών από τις Λαζαράδες ο στύλος ακούμπησε σε διερχόμενη ηλεκτροφόρο γραμμή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Κοτρίδης και να τραυματιστεί σοβαρά ο Ιωάννης Γκουτζομήτρος


  1. Ποιμενίδης Ιωάννης (11 Γενάρη 1978 ) Ορυχείο Κύριου Πεδίου ετών 53από την Άρδεσσα. Σκοτώθηκε όταν στο Κύριο Πεδίο όπου εργαζόταν ως χειριστής ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα έγινε τεράστια κατολίσθηση και καταπλακώθηκε από όγκους χώματος που υπολογίστηκε σε 2 έως 2,5 εκατομμύρια κυβικά. Το πτώμα του βρέθηκε μετά από έρευνες που γινόταν νύχτα και μέρα και μετά από 5 ολόκληρες μέρες, 60 μέτρα μακριά από τον εκσκαφέα. Στον εκσκαφέα βρίσκονταν 7 εργαζόμενοι οι οποίοι προειδοποιήθηκαν από τον Ποιμενίδη “φύγετε έρχεται το βουνό” και γλύτωσαν εκτός από τον εργατοεπιτηρητή Τούμπα Αχιλλέα 53 χρονών από τον Κόμανο ο οποίος τραυματίστηκε. Υπήρχαν σημάδια (ρωγμές) που τις εντόπισαν οι εργαζόμενοι και το γνωστοποίησαν στους υπεύθυνους, αλλά τα στελέχη έλεγαν ότι “αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα”. Τον τόπο του ατυχήματος επισκέφτηκε εκτός των άλλων και ο Υπουργός Β.Ε Νίκος Μάρτης.

  1. Μεντεκίδης Αντώνιος (12 Γενάρη 1978) Ορυχείο Κυρίου Πεδίου 33ετώναπό τον Άγιο Χριστόφορο (ή Καρυοχώρι). Σκοτώθηκεστο Κύριο Πεδίο πέφτοντας με αυτοκίνητο από 85 μέτρα ύψος στο κενό που δημιουργήθηκε από την μεγάλη κατολίσθηση που έγινε στο Ορυχείο την προηγούμενη μέρα και αυτός δεν το γνώριζε. Ο άτυχος Μεντεκίδης είχε δυο ανήλικα παιδιά και συντηρούσε και άλλα δύο του αδερφού του που ήταν ορφανά από μάνα και πατέρα.

  1. Δημητριάδης Χαράλαμπος (7 Μάρτη 1978) ΑΗΣ Καρδιάς ετών 24από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Δούλευε στην κατασκευή των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Τον καταπλάκωσε Μπούμα τηλεσκοπικού γερανού Ντεμακ που ανατράπηκε. Τραυματίστηκε ελαφρά και ο Περικλής Μπιλιάτης κάτοικος Ποντοκώμης.

  1. Κουντής Νικόλαος (20 Ιουλίου 1978) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ετών 28από την Ερμακιά. Δούλευε σαν χειριστής βαρούλκου διακίνησης βαγονιού τέφρας. Βρήκετραγικό θάνατο με αποκεφαλισμόόταν μπλέχτηκε η μπλούζα του στο συρματόσχοινο του μηχανήματος που χειριζόταν και τον τράβηξε μέσα και του έκοψε το χέρι, στην προσπάθεια του να γυρίσει για να απεγκλωβιστεί πήρε κάποια κλίση και το μηχάνημα του έκοψε τελείως και το κεφάλι.


  1. Γαβριηλίδης Παναγιώτης (31 Αυγούστου 1979) ΑΗΣ Καρδιάς 23 ετώναπό το Μαυροδένδρι Κοζάνης . Δούλευε στην κατασκευή των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς ως μονταδόρος για λογαριασμό της ΤΕΧΝΟΜ ΑΤΕ. Ό άτυχος Γαβριηλίδης έπεσε από ύψος 70 μέτρωνόπου δούλευε στην τοποθέτηση πλαισίων στο κτίριο των λεβήτων όταν ξέφυγε από τον γάντζο που ήταν δεμένος και βρέθηκε στο κενό. Όπως έπεφτε χτύπησε σ ένα δοκάρι το οποίο τον έκοψε στα δυο κι έτσι βρέθηκε στο έδαφος!!!!


  1. Παπαδόπουλος Ιορδάνης (24 Γενάρη 1980) Ορυχείο Καρδιάς 53 ετώναπό τη Χαραυγή Κοζάνης. Ήταν Παντρεμένος και είχε τρία παιδιά. Δούλευε ως επιτηρητής ταινιοδρόμων. Το αντικείμενό του εκείνη την ημέρα ήταν να επιτηρεί ένα βαρούλκο αποξέστη ταινιοδρόμου. Ενώ το βαρούλκο δούλευε κανονικά σημειώθηκε βλάβη σ ένα διπλανό αποξέστη που τον επιτηρούσε άλλος συνάδελφος και πήγε να τον βοηθήσει, Τα συρματόσχοινα είχαν μπερδευτεί για αυτό έβαλε τα χέρια του να τα ξεμπερδέψει κι εκείνη τη στιγμή πήρε μπροστά ο ταινιόδρομος με αποτέλεσμα ο άτυχος εργαζόμενος να συνθλιβεί στην κυριολεξία ανάμεσα στα δυο βαρούλκα.



  1. Πεκιαρίδης Χ, Ευστάθιος (8 Αυγούστου 1981) Ορυχείο Καρδιάς ετών 43παντρεμένος πατέρα δυο ανήλικων παιδιών. Σκοτώθηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών ο ταινιόδρομος πήρε μπροστά και τον σφήνωσε ανάμεσα στα στο ράουλο και στην ταινία με τραγικό και απερίγραπτο αποτέλεσμα.


  1. Δουλκερίδης Ευστάθιος (2 Νοέμβρη 1981) (δεν βρέθηκαν επιπλέον στοιχεία)

  1. Χανς Σμιθ (8 Φλεβάρη 1982) ΑΗΣ Καρδιάς 43 χρονών.Γερμανός τεχνικός που δούλευε ως ηλεκτρολόγος στην ανάδοχο Εταιρεία που έπρεπε να παραδώσει τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς στη ΔΕΗ μετά από το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας. Προκλήθηκε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα όπου τραυματίστηκαν σοβαρά εκτός από τον Σμιθ και οι Έλληνες βοηθοί του, Στ. Στεφόπουλος και Χρήστος Παπαγιάννης. Ο Χανς Σμιθ μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο (με έξοδα της εταιρείας του) στη Γερμανία για να νοσηλευτεί αλλά μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο στη Γερμανία εξέπνευσε. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όμως καταγγέλλειότι το προσωπικό της ΔΕΗ βρισκόταν σε απεργία εκείνη την ημέρα και η ΔΕΗ κάλεσε τον Γερμανό Ηλεκτρολόγο και τους βοηθούς του να βάλουν μπροστά τη Μονάδα δημιουργώντας στην ουσία απεργοσπαστικό μηχανισμό.Εκτός από το θανατηφόρο και τους τραυματισμούς η ζημιές στον εξοπλισμό είναι τεράστιες και υπολογίζεται ότι θα κάνει δυο μήνες για να επιδιορθωθούν.


  1. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος (11 Ιούνη 1982) ορυχείο Καρδιάς ετών 34από το Μαυροδένδρι Κοζάνης εργάτης. Πέθανε από αιμορραγία όταν κόπηκε το χέρι του που πιάστηκε στην ταινία καδοτροχού.


  1. Στράντζαλης Μιχάλης (23 Αυγούστου 1982) ετών 50από Θεσσαλονίκη. Σκοτώθηκε στη Γαλάνη Κοζάνης όπου για άγνωστους λόγους ανατινάχτηκε το φορτηγάκι που ήταν γεμάτο εκρηκτικά. Ο θανόντας δούλευε ως γομωτής στην εταιρεία ΣΑΕ ΕΛΛΑΣ για λογαριασμό της ΔΕΗ. Ο οδηγός και οι άλλοι εργαζόμενοι κινούνταν προς το αυτοκίνητο και ευτυχώς δεν πρόλαβαν να πλησιάσουν αλλιώς θα θρηνούσαμε πολλά θύματα.


  1. Χρυσανθίδης Χρήστος (29 Σεπτέμβρη 1982) (δεν βρέθηκαν επιπλέον στοιχεία)
  1. Μηνάς Νικόλαος του ελευθερίου (23 Μάρτη 1983) ετών 18. Σκοτώθηκε στην Αιανή Κοζάνης όταν έπεσε από μεγάλο ύψος, από Σιδερένιο Πύργο της ΔΕΗ όπου δούλευε στις κατασκευές του Δικτύου υψηλής τάσης.
  1. Θωμαίδης Κωνσταντίνος (21 Απρίλη 1983) Λίμνη Πολυφύτου 24 ετώναπό την Ακρινή Κοζάνης. Σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε νερό με μεγάλη πίεση από αγωγό που δοκίμαζε για να στείλουν νερό για τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ. Ο Θωμαίδης δούλευε ως μονταδόρος στην ΕΛΜΕΚ, εταιρεία που κατασκεύαζε έργο της ΔΕΗ

  1. Μοιρίδης Θόδωρος (27 Ιούνη1983) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 22 χρονώναπό τον Τετράλοφο Κοζάνης. Σκοτώθηκε στην κατασκευή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, όπου δούλευε σε κατασκευαστική εταιρεία και ασχολούμενος με τη μεταφορά οικοδομικών υλικών έπεσε από ύψος 12 μέτρων και τραυματίστηκε σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Κοζάνης όπου απεβίωσε μετά από πολύωρη μάχη με το Θάνατο.


  1. Ιωαννίδης Αλέξανδρος (2 Αυγούστου 1983) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 48 ετών κάτοικος Πτολεμαΐδας Μονταδόρος στο επάγγελμα.Ο άτυχος μονταδόρος εργαζόταν στην κατασκευή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με την εταιρεία “Τεχνική Ένωση” και συγκεκριμένα στην κατασκευή του δεύτερου πύργου ψύξεως. Την συγκεκριμένη μέρα ο εργαζόμενος ασχολούνταν με την αποσυναρμολόγηση οικοδομικού γερανού σε ύψος 110 μέτρωνόταν ένα συρματόσχοινο του γερανού ξέφυγε από τη τροχαλία στηρίξεως κατά τη στιγμή που κατέβαζε ένα αποσυναρμολογημένο τμήμα του και τον τραυμάτισε σοβαρά. Εκτός των άλλων δεν υπήρχε πρόσβαση για να κατεβάσουν τον τραυματία γι αυτό τον σκοπό ήρθε ελικόπτερο του στρατού κατά τις 16.00 μμ (το ατύχημα έγινε κατά τις 11.00πμ) και τον μετέφερε στο έδαφος και από εκεί με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στην Κλινική του Χάμουργκα στην Κοζάνη όπου και απεβίωσε. 
  1. Μασιός Νικόλαος (3 Νοέμβρη 1983) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ετών 33κάτοικος Κοζάνης. Δούλευε στη εταιρεία ΜΕΤΚΑστην κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ σαν Ηλεκτροσυγκολλητής και όταν συνέβη το ατύχημα ασχολούνταν με την τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών και έπεσε από ύψος 50 μέτρων και διαμελίστηκε.


  1. Κεσκινίδης Παντελής (18 Σεπτέμβρη 1984) ΑΗΣ Αμυνταίου ετών 24από την Άρδεσσα Εορδαίας. Σκοτώθηκε στην κατασκευή του ΑΗΣ Αμύνταιου-Φιλώτα. Βρήκε τραγικό θάνατο αφού έπεσε στο έδαφος από ύψος 41 μέτρων, από τον πύργο ψύξεως όπου εργαζόταν σαν βοηθός μονταδόρος στην εταιρεία “ΒΙΟΚΑΠΑΤ”. Συνελήφθη ο υπεύθυνος Μηχανικός της Εταιρείας.


  1. Καραγιαννάκος Μιχάλης (14 Νοέμβρη 1984) ΛΙΠΤΟΛ42 ετώναπό το Ανατολικό Εορδαίας. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο λιγνιτωρυχείο όταν για άγνωστους λόγους ανέβηκε στην ηλεκτράμαξα, όπου εργαζόταν και ήρθε σε επαφή με την κεραία παροχής ρεύματος Υψηλής Τάσης η οποία τον κεραυνοβόλησε. Ο άτυχος εργαζόμενος άφησε πίσω του σύζυγο και 3 ανήλικα τέκνα. Στην κηδεία του παρευρέθηκε πλήθος κόσμου γιατί ήταν αγαπητό άτομο και πρόεδρος της Τ.Ε Της ΝΔ, Στεφάνι έστειλε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κων/Μητσοτάκης.


  1. Σπανός Γεώργιος (16 Νοέμβρη 1984) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου24 χρονώνμε καταγωγή από τα Γρεβενά κάτοικος Κοζάνης. Σκοτώθηκε από Ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος δυο μόλις μέρες αργότερα από το θανατηφόρο του Μιχάλη Καραγιαννάκου που σκοτώθηκε πάλι από ηλεκτροπληξία στη ΛΙΠΤΟΛ


  1. Καπουρκατσίδης Βασίλειος (20 Μάρτη 1984) Ορυχείο Κομάνου ετών 52εργάτης από το Αντίγονο Φλώρινας. Σκοτώθηκεόταν τον παρέσυρε φορτηγό που κουβαλούσε λιγνίτη. Πρωτόδικα καταδικάστηκε ο οδηγός του φορτηγού γιατί έκανε όπισθεν χωρίς να προσέχει με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό άτυχου Καπουρκατσίδη.


  1. Χατζηκώστας Χρήστος (30 Δεκέμβρη 1984)ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 42 ετώναπό το Κλείτος Κοζάνης. Δούλευε παραμονή πρωτοχρονιάς όταν έχασε την Ισορροπία του και έπεσε από σκαλωσιά ύψους 5 μέτρων.


  1. Κώττης Αλέξανδρος (13 Γενάρη 1985)Ορυχείο Καρδιάς ετών 30κάτοικος Κοζάνης. Το θύμα καθόταν μέσα σε σταθμευμένο όχημα, σε εσωτερικό δρόμο του Ορυχείου, όταν έπεσε πάνω του άλλο φορτηγό που το οδηγούσε ο Λαζαρίδης Αλέξανδρος ο οποίος ντεραπάρισμα, χτύπησε σε ένα λόφο από λιγνίτη και μετά η καρότσα του έπεσε πάνω στην καμπίνα του σταθμευμένου φορτηγού και σκότωσε τον άτυχο Κώττη Αλέξανδρο

  1. Γαννιτσόπουλος Μιχαήλ (29 Γενάρη 1985) Ορυχεία Βεύης ετών52από τη Βεύη πατέρας 3 παιδιών. Εργαζόταν σε τρακτέρ με αντικείμενο την άντληση υδάτων του Ορυχείου, όταν το τρακτέρ γλίστρησε και έπεσε σε λιμνάζοντα ύδατα του Ορυχείου βάθους τριών μέτρων, τον δύστυχο εργάτη ανέσυραν μετά από μια ώρα πνιγμένο οι συνάδελφοί του.

  1. Ιωαννίδης Στέφανος (7 Μάρτη 1985)ΑΗΣ Αμυνταίουετών25κάτοικος Πεδινού Φλώρινας. Δούλευε στον υπό κατασκευή ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα στην εταιρεία ΒΙΟΚΑΤ. Ο νεαρός Ιωαννίδης βοηθούσε στη μεταφορά μεταλλικού καλαθιού γερανού με χειριστή τον Πασχάλη Τριανταφυλλίδη όταν ο βραχίωνας του γερανού ακούμπησε σε εναέριο δίκτυο Υψηλής Τάσης και τον κεραυνοβόλο θάνατο του νεαρού εργάτη. Ο χειριστής του γερανού συνελήφθη.
  1. Τσολάκης Απόστολος (9 Απρίλη 1985)Ορυχείο Καρδιάς ετών 45. Ήταν παντρεμένος και είχε δυο παιδιά. Εργαζόταν ως ΗΜΕΤΕΟ στον εκσκαφέα Ε-5. Βρέθηκε από τους συναδέλφους του νεκρός στην πλατφόρμα του εκσκαφέα. Όπως όλα έδειχναν παρασύρθηκε από την μπούμα απορρίψεως του εκσκαφέα.
  1. Αθανασιάδης Αθανάσιος (17 Σεπτέμβρη 1985) Ορυχείο Βορείου Πεδίουετών 43κάτοικος Ποντοκώμης Δούλευε ως επιτηρητής ταινιοδρόμων στη νυχτερινή βάρδια μόνος του όταν βρέθηκε νεκρός από συναδέλφους του της Πρωινής Βάρδιας ώρα 6,00 πρωινή.

  1. Τραμωτής Βασίλειος (13 Νοέμβρη 1985) Ορυχείο Βόρειου Πεδίου ετών 46έγγαμος από τη Μαυροπηγή Πτολεμαΐδας. Δούλευε στη νυχτερινή βάρδια ως Επιτηρητής Ταινιοδρόμων. Βρέθηκε νεκρός το πρωί από συναδέλφους του της Πρωινής Βάρδιας.

  1. Κάργας Νικόλαος (15 Μάη 1986)Ορυχείο Βορείου Πεδίου ετών 51από την Πτολεμαΐδα. Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Χειριστής ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα. Σκοτώθηκε σ ένατραγικό διπλό εργατικό ατύχημαόταν το χέρι του μπλέχτηκε σε συρματόσχοινο στο Βαρούλκο ανυψώσεως της Μπούμας ταινίας φορτώσεως. Ο Κάργας έδωσε οδηγίες στον άλλο Χειριστή (Θεοδώρου Νικόλαο) που ήταν στο χειριστήριο για να τον απεγκλωβίσει λέγοντάς του και ποιο κουμπί θα πατήσει. Αυτός όμως πάνω στην ταραχή του έκανε λάθος κίνηση με αποτέλεσμα να τον μαζέψει το βαρούλκο και να βρει τραγικό θάνατο. Ο Θεοδώρου μόλις είδε νεκρό τον συνάδελφό του πήδηξε από τον εκσκαφέα και έδωσε τέλος στη ζωή του.
  1. Θεοδώρου Νικόλαος (15 Μάη 1986)Ορυχείοβορείου πεδίου 27 ετώναπό τον Άγιο Χριστόφορο Πτολεμαΐδας. Σκοτώθηκεόταν από λάθος κίνηση του χειριστηρίου αντί να απεγκλωβίσει τον συνάδελφό του Κάργα Νικόλαο από το Βαρούλκο, έκανε αντίθετη κίνηση και τον μάζεψε ολόκληρο το συρματόσχοινο του βαρούλκου. Ο Θεοδώρου θεωρώντας υπεύθυνο τον εαυτό του για τον τραγικό θάνατο του Κάργα, έπεσε από τον εκσκαφέα δίνοντας κι αυτός ένα τραγικό τέλος στη Ζωή του.
  1. Μουρατίδης Μελέτιος. (11 Ιούλη 1986). Τραυματίστηκε βαριά από ηλεκτροπληξία και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσ/νίκης όπου και κατέληξε


  1. Σιχίδης Παρασκευάς (17 Ιούλη 1986) Ορυχείο Βορείου πεδίου 36 ετώναπό την Πτολεμαΐδα. Δούλευε ως Ηλεκτροτεχνίτης εναέριων δικτύων. Σκοτώθηκε όταν υπέστη θανατηφόρο ηλεκτροπληξία γιατί ενώ χαλάρωσε για λίγο τον αγωγό (καλώδιο χωρίς τάση) που χρησιμοποιούσε, αυτό ακούμπησε στα σύρματα Υψηλής Τάσης με αποτέλεσμα και οι τρεις εργαζόμενοι να πάθουν Ηλεκτροπληξία που για τον Σεχίδη ήταν μοιραία. Τραυματίστηκαν και οι τεχνίτες Σωκράτης Ρωμανόπουλος και Νικόλαος Φωστήρας που δούλευαν μαζί του.

  1. Εμμανουήλ Βασίλειος21 Σεπτέμβρη 1986ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 46 ετώναπό τη ΜαυροπηγήΚοζάνης έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών. Το θύμα δούλευε ως εργάτης και την ώρα του δυστυχήματος ήταν ανεβασμένος πάνω σε σκαλωσιά στα 15 μέτρα ύψος και μαζί με άλλους συναδέλφους του ανέβαζαν σιδηροσωλήνες όταν έχασε την ισορροπία του, έπεσε στο έδαφος και σκοτώθηκε.

  1. Ψάρρας Δημήτριος (23 Σεπτέμβρη 1987)Ορυχείο Καρδιάς ετών 36κάτοικος Κομάνου Εορδαίας. Ο Ψάρρας δούλευε στα Δομικά ως ελαιοχρωματιστής και εκείνο το διάστημα απασχολούνταν στο Ορυχείο Καρδιάς όπου έβαφαν έναν ηλεκτροκίνητο καδοφόρο εκσκαφέα που είχε βγει σε συντήρηση. Έπεσε στο δάπεδο από ύψος 27 μέτρωνανάμεσα σε εργαζόμενους που δούλευαν εκείνη τη στιγμή στο δάπεδο και όπως ήταν φυσικό έπαθαν σοκ.

  1. Γραβάνης Αχιλλέας (12 Φλεβάρη 1988) Ορυχείο Καρυοχωρίουετών 35κάτοικος Πτολεμαΐδας. Δούλευε σαν χειριστής εκσκαπτικού μηχανήματος (τσάπα) στην εταιρεία ΑΚΜΗ Α.Ε όταν έγινε μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο και τον καταπλάκωσε με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία κάτω από ένα τεράστιο όγκο χώματος

  1. Λαζαρίδης Γεώργιος (1 Ιούνη 1988) Ορυχείο Αμυνταίου ετών 35κάτοικος Πτολεμαΐδας. Εργαζόταν στο ως ηλεκτρολόγος στο Α'Χειριστήριο ηλεκτροκίνητου καδοφόρουυ εκσκαφέα όταν το χειριστήριο ανατράπηκε έπεσε από ύψος 12 μέτρων και σκοτώθηκε

  1. Πιτσιάβας Ευάγγελος (23 Αυγούστου 1988)Διανομή Κοζάνης30 ετώνκάτοικος Κοζάνης. Είχε προσληφθεί πριν ενάμισι χρόνο στη ΔΕΗ, παντρεύτηκε πριν ένα χρόνο και δούλευε στη διανομή Κοζάνης. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο Χωριό Αγία Παρασκευή της Κοζάνης όταν εκτελώντας εργασίας επιδιόρθωσης βλάβης στο δίκτυο έπεσε από στύλο της ΔΕΗ από ύψος έξη μέτρων. Όπως κατήγγειλε το Συνδικάτο ΕΤΕ/ΔΕΗ ο άτυχος εργαζόμενος εργαζόταν μόνος του κατά παράβαση των κανονισμών.

  1. Στυλιανάκος Γεώργιος (6 Σεπτέμβρη 1988) Ορυχείο Καρδιάς ετών 44.Ο Στυλιανάκος ήταν εργοδηγός στο Συνεργείο Μεταθέσεων του Ορυχείου Καρδιάς όταν καλέστηκε να πάει στη Φλώρινα με μπουλντόζες του Ορυχείου για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της μεγάλης Πυρκαγιάς του 1988. Το βράδυ 5-9-1988 μέσα στη νύχτα και στις φωτιές τον πάτησε μπουλντόζα που Χειριζόταν συνάδελφος και φίλος του άτυχου εργοδηγού

  1. Αλεξάκης Αλέξανδρος (11 Γενάρη 1990) Ορυχείο Καρδιάς ετών 24κάτοικος Πτολεμαΐδας. Δούλευε σαν εργάτης και εκείνη τη στιγμή εργαζόταν για την επιδιόρθωση βλάβης σε ταινία μεταφοράς λιγνίτη όπου σφηνώθηκε ανάμεσα σ αυτή και στο τύμπανο του ταινιόδρομου με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

59.  Δραγανούδης Κωνσταντίνος (14 Αυγούστου 1990)ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 36 ετώναπό το Αντίγονο Φλώρινας, έγγαμος πατέρας τριών παιδιών. Ήταν Μηχανολόγος τεχνολόγος και δούλευε ως υπεύθυνος εργοδηγός στη συντήρηση μηχανημάτων στην 3η Μονάδα. Σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ακάλυπτο αγωγό από ύψος 45 μέτρων.


60.Μαλισόβας Πέτροςτου Γεωργίου (15/7/1992)Φράγμα ΙΛΑΡΙΩΝΟΣετών 56 . Καταγόμενος από τη Μακρινιάδα Άρτας. Δούλευε ως Πιστολαδόρος στην Εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε και απασχολούνταν στην διάνοιξη στοάς για το νέο υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ που θα γινόταν στην Μονή Ιλαρίωνος. Σκοτώθηκε όταν κατάπεσε μέρος της οροφής κατά τη διάρκεια εργασιών αγκύρωσης. Ο υπεύθυνος μηχανικός της Μηχανικής εξαφανίστηκε για να γλυτώσει το αυτόφωρο αφού καταγγέλθηκαν έλλειψη βασικών μέτρα ασφάλειας.

61.Δολιός Γεώργιος (25 Μάρτη 1993) Ορυχείο Αμυνταίου από τη Μελίτη Φλώρινας. Ο Δολιός δούλευε σε σταματημένη ταινία μεταφοράς λιγνίτη μαζί με τον Δουβλετή Γιάννη όταν από κακή συνεννόηση ο ταινιόδρομος τέθηκε σε λειτουργία τραυματίζοντας θανάσιμα το Δολιό και σοβαρά τον Δουβλετή

62.Πουτογλίδης Γεώργιος (1 Αυγούστου 1993) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιώναπό την Ακρινή Κοζάνης Χειριστής. Σκοτώθηκε στο Βέρμιο όπου είχε σταλεί από τη ΔΕΗ για κατάσβεση πυρκαγιάς όταν η μπουλντόζα γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα

63.Σαμαράς Κυριάκος (2 Αυγούστου 1996) Ετών 25από το Προάστειο. Βρέθηκε από συναδέλφους του σοβαρά τραυματισμένος στο χώρο της τέφρας, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Εργαζόταν στην κατασκευή της 5ηςμονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

64.Παρναβέλης Χρύσανθος (4 Αυγούστου 1996) Ορυχείο Βορείου Πεδίου ετών 39κάτοικος Πτολεμαΐδας από την Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Το ατύχημα συνέβη όταν το μηχάνημα έργων τύπου Ούνιμακ που οδηγούσε ο Παρναβέλης συγκρούστηκε με άλλο όχημα της ΔΕΗ και ανετράπη.

65.Φορτινάνος Ιωάννηςτου Νικολάου(10-12-1996)Κάτοικος Κοζάνης ετών 30. Σκοτώθηκε στο Νότιο Πεδίο όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαινε ως συνοδηγός συγκρούστηκε με μηχάνημα έργων της ΔΕΗ (φορτωτή). Τραυματίστηκαν ο οδηγός του φορτηγού και ο Χειριστής του φορτωτή.

66.Σελημίδης Βασίλειοςτου Ιωάννη. (28/1/1997)ΑΗΣ Καρδιάς.  Ήταν από το Κλείτος και διέμενε στο Δρέπανο, 31 χρονών παντρεμένος και είχε ένα ανήλικο παιδί. Σκοτώθηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς όταν κατά τη διάρκεια της εργασίας του ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρακαλώδια.

67.Κωνσταντινόπουλος Ιωάννης(14/4/1997)Λιγνιτωρυχεία Βεγόρας. Κάτοικος Λόφων Φλώρινας, 38 χρονών, Παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Καταπλακώθηκε από τόνους χώματα όταν στην προσπάθειά του να εξορύξει κοίτασμα λιγνίτη έπεσε το πρανέςκαι τον καταπλάκωσε. Το πτώμα του βρέθηκε μετά από πάρα πολλές ώρες αφού ο όγκος των χωμάτων που τον πλάκωσε ήταν τεράστιος. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν παίρνονται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας κατά την εξόρυξη και όταν διαμαρτύρονται γι αυτό αντιμετωπίζουν την απόλυση και την τρομοκρατία από τους ιδιώτες, ιδιοκτήτες του ορυχείου. 

68.Κιουρουκίδης Ευστάθιος (8 Οκτωβρίου 1997) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ετών 29(υπάλληλος ΔΕΗ). Επιστρέφοντας, προς το σημείο όπου θα συναντούσε την ομάδα συντήρησης και σε χώρο σκοτεινό, κάτω από πύργο ψύξεως γλιστρώντας χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Αναίσθητος από το χτύπημα στο κεφάλι κύλισε το κορμί του σε σημείο όπου υπήρχε μικρή ποσότητα λιμνάζοντων υδάτων και λάσπη. Ο θάνατος του διαπιστώθηκε λίγη ώρα αργότερα στο κρατικό νοσοκομείο Κοζάνης και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, οφείλονταν σε πνιγμό και κατάποση λάσπης. Την επόμενη μέρα στο σημείο του ατυχήματος η ΔΕΗ είχε τοποθετήσει κάγκελα ασφαλείας καθώς και φώτα. Αν υπήρχαν από πριν, ως όφειλε η ΔΕΗ, ο Στάθης δεν θα είχε πνιγεί...

69.Αραιλούδης Ιωάννης (14 Νοεμβρίου 1998) ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 38 ετών, πατέρας 2 παιδιών (εργάτης στη ΔΕΗ).Σκοτώθηκε πέφτοντας στον ταινιόδρομο του Κυρίου πεδίου. Ο άτυχος εργαζόμενος βρέθηκε διαμελισμένος στην αυλή του λιγνίτη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους κάρβουνου μετά από δύο μέρες. Οι εργαζόμενοι στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας πιστεύουν ότι ο συνάδελφός τους παρασύρθηκε από την ταινία μεταφοράς του λιγνίτη, καθώς επιχειρούσε να την περάσει, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αντιληφθεί για να τον βοηθήσει.

70.Τσαντσαρίδης Δημήτριος (30 Απριλίου 1999) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 21 ετών (εργάτης με 8μηνη σύμβαση).Παραμονή Πρωτομαγιάς, άφησε την τελευταία του πνοή ο εργάτης Δημήτρης Τσαντσαρίδης, από την Κρυόβρυση Εορδαίας. Ο θάνατος υπήρξε ακαριαίος και προήλθε από ηλεκτροπληξία λόγω βραχυκυκλώματος σε καλώδιο υψηλής τάσης. Ο άτυχος εργάτης προσπαθούσε με άλλους συναδέλφους του να διορθώσει βλάβη σε ταινιόδρομο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι ήταν απαραίτητο να γίνει διακοπή ρεύματος πριν να ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες.  Αγανακτησμένοι κάτοικοι της Κρυόβρυσης και συνάδελφοι του αδικοχαμένου νέου έκαψαν το στεφάνι που έστειλε Συνδικάτο της ΔΕΗ

71.Πουλιόπουλος Αθανάσιος (2 Φλεβάρη 2001) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 42 υπάλληλος της ΔΕΗ, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών από το Τρανόβαλτο Κοζάνης. Σκοτώθηκε στο Ορυχείο όταν ο φορτωτής που χειριζόταν γλίστρησε λόγω παγωνιάς και ανατράπηκε.

72.Βαρταλάμης Αθανάσιος (13 Ιούλη 2001) Α.Η.Σ. Καρδιάς 36ετών (εργάτηςσε εργολάβο) Στον ΑΗΣ Καρδιάς άφησε την τελευταία του πνοή ο εργάτης Αθανάσιος Βαρταλάμης από την Ποντοκώμη Κοζάνης, την ώρα που χειριζόταν μηχάνημα καθαρισμού. Έχασε την ισορροπία του, έπεσε και παρασύρθηκε από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

73.Παπαηλίας Γεώργιος (30 Ιουλίου 2001) Ορυχείο Αμυνταίου 33 χρόνων.Άλλο ένα εργατικό δυστύχημα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο έγινε αιτία να χάσει τη ζωή του ο ηλεκτρολόγος Γιώργος Παπαηλίας. Ο άτυχος ηλεκτρολόγος εργαζόταν στον αποθέτη του εν λόγω Ορυχείου. Προσπαθούσε να επισκευάσει την ταινία του αποθέτη που είχε υποστεί βλάβη, όταν χτύπησε σε τάση 1.490 βολτ και ο θάνατος επήλθε ακαριαία.

74.Ριτάκας Απόστολος (17 Σεπτέμβρη 2001) Ορυχείο Βόρειου Τομέα 35 χρονών.Τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα έγινε στα Ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, με θύμα τον 35χρονο ηλεκτρολόγο Απόστολο Ριτάκα και τραυματισμένο τον επίσης ηλεκτρολόγο Γιώργο Τσαχουρίδη. Συγκεκριμένα, οι δύο ηλεκτρολόγοι πήραν εντολή από την τεχνική διεύθυνση του ορυχείου να πάνε με όχημα σε κάποιο σημείο του ορυχείου να διορθώσουν μία βλάβη. Μετά από 2 ώρες περίπου, στις 5 το πρωί, και ενώ η Βλάβη είχε αποκατασταθεί, πήραν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους. Ενώ ο ένας από τους δύο ηλεκτρολόγους που οδηγούσε το αυτοκίνητο της εταιρίας μανουβράριζε, για να πάρει το δρόμο του γυρισμού, μέσα στη σκοτεινιά το όχημα κατέπεσε σε λάκκο 5 μέτρων, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εργαζόμενου και το σοβαρό τραυματισμό του άλλου.

75.Σερπέσης Νικόλαος (17/6/2004)Ορυχείο Καρδιάςετών 50παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών από τον Φιλώτα Φλώρινας. Δούλευε σαν ηλεκτροσυγκολλητής στο συνεργείο Μηχανημάτων Ορυχείου Καρδιάς. Πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά το χρόνο προσέλευσής του στην εργασία. Μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αλλά δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν και πέθανε σε μισή ώρα. Χαρακτηρίστηκε από την διεύθυνση της ΔΕΗ ως εργατικό ατύχημα λόγω της φύσης της εργασίας του και την πίεση που δέχτηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες λόγω εντατικοποίησης.

76.Τσιανάκας Ιωάννης (31 Αυγούστου 2004) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 41 ετών(υπάλληλος ΔΕΗ) Ο Τσιανάκας Ιωάννης έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από Χωματουργικό μηχάνημα που κουβαλούσε 85 τόνους λιγνίτη, στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα. Ο εργαζόμενος οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα της ΔΕΗ τύπου τζιπ όταν από άγνωστη αιτία το αυτοκίνητο προσέκρουσε στη δεξιά πλευρά προπορευόμενου χωματουργικού οχήματος που μετέφερε λιγνίτη, με συνέπεια να καταπλακωθεί το τζιπ και ο εργάτης να βρει φρικτό θάνατο.

77.Αθανασιάδης Γεώργιος 9/9/2004 (αναζητούνται περισσότερα στοιχεία)

78.Mali Bledi (24 Νοέμβρη 2004) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 21 (οδηγός σε εργολάβο) Νεκρός ο 21χρονος οδηγός φορτηγού Bledi Mali από την Κορυτσά της Αλβανίας. Ο εργάτης σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το φορτηγό που οδηγούσε. Εργαζόταν ανασφάλιστος σε εργολάβο, ο οποίος προσπάθησε να αποκρύψει το ατύχημα.

79.Γεωργιάδης Χρυσόστομος (26/12/2004) Ορυχείο Καρδιάς. Ετών 50παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών από τον Ανθότοπο Κοζάνης. Πέθανε στο σχόλασμα της απογευματινής βάρδιας όπου δούλευε ως Β΄ Χειριστής ηλεκτροκίνητου καδοφόρου εκσκαφέα, από οξύ εγκεφαλικό. Η ΔΕΗ αναγνώρισε τι ευθύνες της και χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα.

80.Ευθυμιάδης Κων/νος (23 Φλεβάρη 2005) ΑΗΣ. Αγ. Δημητρίου 62 ετών, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών (εργάτης σε εργολάβο) Νεκρός είναι ο εργάτης Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος από το Κλείτος Κοζάνης ο οποίος εργαζόταν στον καθαρισμό των ταινιοδρόμων μεταφοράς του λιγνίτη στην εταιρία ΒΕΚΑ που είχε αναλάβει την εργολαβία καθαριότητας. Σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, ενώ προσπαθούσε να καθαρίσει με ειδικό εργαλείο (ξύστρα) υπολείμματα από ταινία μεταφοράς λιγνίτη. Το αριστερό του χέρι μάγκωσε στον περιστροφικό κύλινδρο της ταινίας με αποτέλεσμα να του συνθλίψει όλο το χέρι μέχρι τον ώμο και το κεφάλι. Το νεκρό εργάτη βρήκε ο επιτηρητής που κάνει επιθεώρηση στα σιλό του ΑΗΣ.

81.Κασαράκης Λάζαρος (11 Απριλίου 2005) Α.Η.Σ. Καρδίας ετών 34(εργάτης σε εργολάβο) Πέθανε την ώρα που δούλευε μέσα στο λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Ο εργάτης δούλευε σε συνεργείο εργολάβου που ανέλαβε από τη ΔΕΗ την εργολαβία συντήρησης του λέβητα του ΑΗΣ Καρδιάς. Τον βρήκαν νεκρό οι συνάδελφοί του που πήγαν να τον αλλάξουν στη βάρδια, λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα. Δούλευε μέσα σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, καθαρίζοντας το λέβητα όπου γίνεται η καύση και απελευθερώνεται η τέφρα.

82.Καρυπίδης Παρασκευάς (23 Μαρτίου 2006)Ορυχείο ΝοτίουΠεδίου49 ετών (υπάλληλος ΔΕΗ) Ο τεχνίτης Καρυπίδης Παρασκευάς τραυματίστηκε θανάσιμα (ξεψύχησε δυο μέρες μετά στο νοσοκομείο). Τεχνίτης μηχανολογικής συντήρησης βαρέων οχημάτων κλήθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, στη λήξη της απογευματινής βάρδιας, να επισκευάσει γεωτρύπανο στο τμήμα Σκληρών του ορυχείου. Ακινητοποίησε το φορτηγό βάζοντας ταχύτητα, ακριβώς απέναντι από το σημείο της βλάβης, ώστε με τα φώτα του οχήματος να φωτίζει το χώρο, για να μπορέσει να δει και να επισκευάσει το πρόβλημα. Το όχημα μετακινήθηκε και τον καταπλάκωσε σφηνώνοντας τον πάνω στο γεωτρύπανο.Το συγκεκριμένο φορτηγό είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του ΄60 και δεν είχε χειρόφρενο. Είχαν καταργήσει το χειρόφρενο με ντίζα για να μην δημιουργούν προβλήματα το χειμώνα.

83.Κεσκερίδης Γεώργιος(28/9/2006)Ετών 45 κάτοικος, εν ζωή, Μαυροπηγής. Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στο Ορυχείο Κομάνουόταν το φορτηγό που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε ανάχωμα του ορυχείου.

84.Νίτσος Γεώργιος (18 Οκτωβρίου 2006) Α.Η.Σ. Πτολεμαΐδας 45 ετών,πατέρας 3 ανήλικων παιδιών (οδηγός σε εργολάβο) Ο 45χρονος από το Μεταξά Κοζάνης, εργαζόμενος ως οδηγός σε εργολάβο έκανε μεταφορές στις αποθέσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από το ορυχείο του Κυρίου Πεδίου, καταπλακώθηκε από το φορτηγό και τον λιγνίτη που κουβαλούσε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Ο εργαζόμενος που κινούνταν σε χώρο απόθεσης λιγνίτη, προσέγγισε με το φορτηγό που οδηγούσε την άκρη του πρανούς για την απόθεση του λιγνίτη, με αποτέλεσμα οι δύο πίσω τροχοί να βρεθούν στο κενό. Ο ίδιος, στην προσπάθειά του να βγει από το αυτοκίνητο, έπεσε και τελικά καταπλακώθηκε από το όχημα. Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, στο χώρο θα έπρεπε να υπάρχει «τουμπαδόρος»,δηλαδή εργαζόμενος που θα καθοδηγεί τους οδηγούς των φορτηγών που προσεγγίζουν κάνοντας όπισθεν, για να αδειάσουν το λιγνίτη.


85.Μορφίδης Μόρφης (8 Μαϊού 2007) ΑΗΣ Αγίου Δημητρίουετών 42, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών - (εργάτης σε εργολάβο)Ο εργάτης στην προσπάθεια του να καθαρίσει τη χοάνη της μονάδας, αντί να ανέβει από πάνω και να χτυπήσει με το δονητή για να πέσει η τέφρα κάτω, άνοιξε την θύρα χαμηλά της χοάνης και επιχείρησε από κάτω με ξύστρα να κατεβάσει κομμάτια τέφρας που ήταν κολλημένα. Την ώρα που βρισκόταν στη βάση του σιλό η υγροποιημένη τέφρα έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να πάθει ασφυξία αφού θάφτηκε ζωντανός.

86.Κωτούλας Αθανάσιος (19 Ιουνίου 2007) Ορυχείο Νοτίου Πεδίουετών 51, πατέρας 2 παιδιών (εργοδηγός, υπάλληλος ΔΕΗ).Έχασε τη ζωή του όταν το όχημα τύπου “ούνιμοκ” που οδηγούσε κατακρημνίστηκε σε γκρεμό. Ο 51χρονος εργοδηγός Κωτούλας Αθανάσιος από την Άνω Κώμη κατά την διάρκεια ελέγχου στο εργοτάξιο και στα μηχανήματα εξόρυξης έπεσε με το αυτοκίνητο από ύψος 20 μέτρων, απ'όπου ανασύρθηκε νεκρός. Το ατύχημα έγινε 1:00 η ώρα το βράδυ. Ο εργαζόμενος κινούνταν σε ένα δρόμο μέσα στο ορυχείο ο οποίος θα έπρεπε να είχε κλείσει. Ο συγκεκριμένος δρόμος είχε κοπεί στα δύο πριν από τρεις μέρες λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας, οπότε ο εργάτης μην έχοντας καλή ορατότητα λόγω νύχτας, ξαφνικά βρέθηκε στο κενό.

87.Τεμουρτζίδης Παναγιώτης (26/5/2007) ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ ΛΚΔΜ ετών 50 από τον Φιλώτα Φλώρινας. Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευεως Χειριστής λέβητα στον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο στις 15/5/2007 και χρειάστηκε να μεταφερθεί επειγόντως για νοσηλεία αλλά δυστυχώς η εντατική του Μποδοσάκειου ήταν κλειστή και στη Θεσσαλονίκη που μεταφέρθηκε δεν βρέθηκε κρεβάτι! Έτσι μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Δράμας και μετά πάλι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου κατέληξε στις 26/5/2007. Η Διεύθυνση της ΔΕΗ αναγνώρισε ότι εκτός των άλλων καταλυτικό ρόλο έπαιξε το άγχος και το εργασιακό στρες αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού γι αυτό και χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα.

88.Φετίμ Κρόσι (2 Ιουλίου 2007) Ορυχείο Καρδίας ετών 27Ο Κρόσι Φετίμ από την Αλβανία, οδηγός σε εργολάβο, ανασύρθηκε νεκρός όταν το φορτηγό που οδηγούσε παρέκκλινε από την πορεία του και ανατράπηκε. Καταπλακώθηκε από το τεράστιο φορτηγό που οδηγούσε σε κατηφόρα. Η πλατεία στην οποία άδειαζαν τα φορτηγά ήταν μικρή. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε επαρκείς χώρος για να γυρίζουν εύκολα τα φορτηγά τα οποία αναγκαστικά έπαιρναν κλειστή στροφή σε συνδυασμό με την ταχύτητα και το βρεγμένο οδόστρωμα προκάλεσαν το ατύχημα. Ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Ο Φετίμ, έμπειρος οδηγός, δούλευε 4 χρόνια ως οδηγός σε εργολάβους της Δ.Ε.Η. είχε χαρτιά και τους τελευταίους 4 μήνες ήταν μέλος σωματίου εργαζομένων.

89.Δαβίνης Ιωάννης (14 Ιουνίου 2008) Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου ετών 37 (μηχανοτεχνίτης-υπάλληλος ΔΕΗ) Βρέθηκε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Τον εργαζόμενο βρήκαν οι συνάδελφοι του (στο υπόγειο του λεβητοστάσιο της 4ης μονάδας) θανάσιμα τραυματισμένο πιθανόν λόγο πτώσης από ύψος. Ο Δαβίνης εργαζόταν ως μηχανοτεχνίτης στην ομάδα συντήρησηςστροβίλων.

90.Τσιώνης Στέργιος (7 Ιουλίου 2008) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 49 ετών(εκλεκτής πύργου ελέγχου - υπάλληλος ΔΕΗ) Ο εργαζόμενος έπαθε ανακοπή καρδιάς την ώρα που εργαζόταν στον πύργο ελέγχου του νοτίου πεδίου.

91. Παράσχος Ιωάννης(18/6/2009) Ορυχείο Καρδιάς. Αιφνίδιος θάνατος εν ώρα υπηρεσίας από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Χαρακτηρίστηκε εργατικό ατύχημα αφού αναγνωρίστηκε το άγχος και το εργασιακό στρες ως συνυπεύθυνοι παράγοντες για το θάνατο του άτυχου εργαζόμενου

92.Τιγκιανίδης Γεώργιος (12 Ιουλίου 2008)ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ 49 ετών(υπάλληλος ΔΕΗ) Ο εργαζόμενος υπέστη ανακοπή καρδιάς εν ώρα υπηρεσίας στον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ. Είχε προηγηθεί μια πολυήμερη και ιδιαίτερα απαιτητική βάρδια εργασίας, η οποία αποτελούνταν από συνεχόμενα 12ωρα. Ο Τιγκιανίδης δούλευε στον ΑΗΣ του βιομηχανικού συγκροτήματος που παράγει ρεύμα για τη λειτουργία των ορυχείων. Ήταν παντρεμένος και περιμένανε δεύτερο παιδί.

93.Νίκου Μάρκος (4 Φλεβάρη 2009) Διανομή Κοζάνης ετών 46, πατέρας 2 ανήλικων παιδιών (εναερίτης-υπάλληλος ΔΕΗ)από το Βελβεντό Κοζάνης δούλευε στη ΔΕΗ ως ηλεκτρολόγος στην διανομή. Το δυστύχημα συνέβη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Κώμης, όπου ο άτυχος 47χρονος πήγε για να επιδιορθώσει βλάβη σε καλώδια παροχής ρεύματος και ενώ βρισκόταν πάνω σε στύλο της ΔΕΗ, υπέστη ηλεκτροπληξία.

94.Κωνσταντόπουλος Νίκος (15 Απριλίου 2009) ΑΗΣ Καρδίας 48 ετών,πατέρας 2 παιδιών (υπομηχανικός, υπάλληλος ΔΕΗ) από το Ρύμνιο Κοζάνης. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδίας Κοζάνης. όπου εργαζόταν. Ο εργαζόμενος, εργοδηγός στην ειδικότητα και πολύ έμπειρος, τη στιγμή που επιχειρούνταν μετρήσεις για την επανεκκίνηση της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, η οποία βρισκόταν σε συντήρηση χτυπήθηκε από υψηλή τάση όταν πήγε να κάνει κάποια μέτρηση σε μετασχηματιστή του σταθμού. και έπεσε στο κενό. Το ρεύμα τον πέταξε στο έδαφος από ύψος πέντε μέτρων. Πέθανε από ηλεκτροπληξία πριν ακόμη φτάσει στο χώρο το ασθενοφόρο.

95.Αντρεατίκ Ρίκα (15 Ιουλίου 2009) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου32 ετών, πατέρας 2 παιδιών 4 και 2 χρονών (εργάτης σε εργολάβο). Ο Αλβανός εργάτης εργάζονταν σε συνεργείο επισκευής αυτοκίνητων εργολάβου όταν τον καταπλάκωσε και τον ακινητοποίησε η καρότσα του φορτηγού που επισκεύαζε, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά. Βαριά τραυματίας και με εσωτερική αιμορραγία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης όπου 15 μέρες μετά υπέκυψε στα τραύματα του. Ο εργάτης δούλευε για 12 συνεχόμενα χρόνια και ήταν μέλος του συνεργείου συντήρησης βαρέων οχημάτων της εργολαβικής εταιρείας.

96.Καλαιτσής Γεώργιος (7 Σεπτέμβρη 2010) Βελβενδός ετών 36παντρεμένος με ένα παιδί. Δούλευε σε εργολάβο για λογαριασμό της ΔΕΗ σε έργα επέκτασης του δικτύου για τον ηλεκτροφωτισμό φωτοβολταϊκού πάρκου έξω από το Βελβενδό. Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία όταν το ανυψωτικό μηχάνημα που χειριζόταν ο άτυχος εργαζόμενος ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ.

97.Παπανικολάου Ιωάννης (31 Αυγούστου 2011) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου ετών 55.Πατέρας 5 παιδιών από τη Λάβα Σερβίων. Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε οδηγός σε εργολάβο της ΔΕΗ που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ στα σκληρά του Νοτίου Πεδίου όταν καταπλακώθηκε μέσα στο φορτηγό από τόνους Χώμα αφού έγινε κατολίσθηση του πρανούς την ώρα που περίμενε να φορτώσει. Αιτία ο ανορθόδοξος τρόπος εργασίας και η καταστρατήγηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών Εργασιών.

98.Βλάχος Χαράλαμπος (22/6/2011)ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 45 χρονών από την Κοζάνη πατέρας τριών παιδιών.  Δούλευε σε εργολάβο για λογαριασμό της τηλεθέρμανσης και σκοτώθηκε όταν έγινε έκρηξη σε δεξαμενή όπου εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής και εκτελούσε εργασίες αμμοβολής. Πιθανολογείται ότι η έκρηξη έγινε από σπινθήρα που μάλλον δημιούργησε ο ελαττωματικός προβολέας που χρησιμοποίησε ο άτυχος εργαζόμενος στο εσωτερικό της δεξαμενής για φωτισμό.

99.Καραστογιάννης Νικόλαος (27 Δεκεμβρίου 2012) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου 38 Χρονών. Ο άτυχος εργαζόμενος που δούλευε ως ΗΜΕΤΕΟ στην Α'Ομάδα της Βάρδιας του Νοτίου Πεδίου βρέθηκε από συναδέλφους του χτυπημένος (μάλλον από κομμάτι λιγνίτη) στο δάπεδο ανάμεσα στις ερπύστριες. Εκείνη την ώρα δούλευε ως κατευθυντής στον εκσκαφέα αφού ο Κατευθυντής έκανε τη δουλειά του χειριστή μπουλντόζας γιατί η επιχείρηση τους υποχρέωσε να βγάλουν διπλώματα λόγω έλλειψης Χειριστών. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όπου και κατέληξε δυο μέρες αργότερα στις 29/12-2012.

100.         Μασούρας Νικόλαος (14 Φλεβάρη 2014) Τομέας Περιβάλλοντος ΛΚΔΜ 56 ετών.Ο εργαζόμενος βρέθηκε πνιγμένος σε τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ, σε χώρο αποκατάστασης εδαφών στην προσπάθειά του, σύμφωνα με πληροφορίες, να σπρώξει στη λίμνη πλωτή κατασκευή. Ήταν μόνος του και οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως τους υπεύθυνους για τους κινδύνους της συγκεκριμένης λίμνης.  
101.  Τσίγκας Γεώργιος (17 Ιουλίου 2014) Σχηματισμός Σκληρών Νοτίου Πεδίου 42ετών πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, που δούλευε ως χειριστής σκαπτικού μηχανήματος τύπου σόβερ στα «σκληρά» του Νοτίου Πεδίου και «κατέληξε» στο νοσοκομείο της Κοζάνης αφού είχε τραυματιστεί σοβαρά σε σύγκρουση του σκαπτικού που χειριζόταν με χωματουργικό όχημα των ορυχείων τύπου τάμπερ που έπεσε πάνω στο κουβούκλιο του μηχανήματος που χειριζόταν και το γκρέμισε μαζί με τον άτυχο εργαζόμενο

102.         Δρίλες Μιχάλης (24 Δεκέμβρη 2014) Ορυχείο Βορείου Πεδίου 34 ετώναπό τον Αετό Φλώρινας. Σκοτώθηκε παραμονές Χριστουγέννων όταν καταπλακώθηκε από πόρτα φορτηγού που καλέστηκε να επισκευάσει σε εργολαβία της ΔΕΗ ως ηλεκτροσυγκολλητής.

103.         Φενερίδης Χριστόφορος (29.10.15)Ορυχείο Μαυροπηγής. Ο 54χρονοςαπό το Ανατολικό Εορδαίας ήταν ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού που δούλευε σε εργολάβο της ΔΕΗ. Σταμάτησε στο Χώρο στάθμευσης και κατέβηκε να κάνει έλεγχο στο φορτηγό το οποίο για άγνωστο λόγο ξεκίνησε και τον παρέσυρε σπάζοντάς του το κρανίο.

104.         Μελετίου Συμεών (4/12/2015) Ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Ο 50χρονος ιδιοκτήτης και οδηγός φορτηγού με καταγωγή από την Καρδίτσα ήταν παντρεμένος και είχε ένα ανήλικο παιδί. Ήρθε από την Καρδίτσα να βγάλει ένα μεροκάματο στους εργολάβους των Ορυχείων και Βρήκε τραγικό θάνατο όταν στη προσπάθειά του να αδειάσει την καρότσα του φορτηγού έπεσε από το Πρανές και σκοτώθηκε. Τα αίτια λίγο πολύ γνωστά. Εντατικοποίηση για να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια και μείωση προσωπικού αφού δεν υπήρχε τουμπαδόρος ο οποίος ελέγχει και κάνει κουμάντο στο φορτηγό για να μην πέσει στο πρανές.

105.         Χατζής Ιωάννης (7/3/2016) Ορυχείο Αμυνταίου. Ο 42χρονος πατέρας τριών παιδιών από το Κλειδί Φλώρινας δούλευε ως ηλεκτρολόγος στη Βάρδια του ορυχείου όταν καλέστηκε να επιδιορθώσει βλάβη στον αποθέτη Α4στην απογευματινή βάρδια. Για άγνωστους λόγους κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα τάσης 6.000 volt. Τραυματίστηκαν ελαφρότερα άλλοι δυο εργαζόμενοι

106.         Πανιτσίδης Λάζαρος (18/8/2017) Ορυχείο Καρδιάς.Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν 35 χρονών και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών. Ήταν με πρόσληψη ανειδίκευτου εργάτη σε υπεργολάβο της ΔΕΗ και εκτελούσε χρέη χειριστού Κλαρκ όταν κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης πέδιλων ερπύστριας καδοφόρου ηλεκτροκίνητου εκσκαφέα το κλαρκ τουμπάρισε και τον καταπλάκωσε. Κατά τον έλεγχο της ΕΜΒΕ προέκυψε ότι ο αδικοχαμένος εργαζόμενος  εκτός του ότι είχε σύμβαση ανειδίκευτου, ήταν ασφαλισμένος μόνο για δυο μέρες την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη  ενώ το ατύχημα έγινε Σάββατο. Επίσης το Κλαρκ δεν είχε άδεια κυκλοφορίας ούτε καν ήταν δηλωμένο στη διεύθυνση του ορυχείου.

Κοζάνη 11/9/2017
Στέφανος Πράσσος: Πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»




σ.σ 1).Η προσπάθεια αυτή της καταγραφής των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων έγινε γιατί: α). Υπήρχε η αναγκαιότητα λόγω έλλειψης στοιχείων. β). Για να τιμηθεί η μνήμη τους και να μην περάσουν οι νεκροί αυτοί της εργατικής τάξης στη λήθη γ). Να αξιοποιηθούν από εργαζόμενους, συνδικάτα και ειδικούς για να γίνουν προτάσεις ώστε να μειωθούν, έστω, αυτά τα εργοδοτικά εγκλήματα.   

2).Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες προέρχονται από τις εφημερίδες "Θάρρος", "Χρόνος"και "Πρωινός Λόγος"της Κοζάνης, "Πτολεμαίο"της Πτολεμαΐδας και τον Ριζοσπάστη και τους ευχαριστώ για την πρόσβαση που μου έδωσαν στο αρχείο τους
3). Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί, κυρίως λόγω των προβλημάτων μεταφοράς της βιβλιοθήκης Κοζάνης και θα συνεχιστεί όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά. Επίσης επειδή η έρευνα γίνεται μέσω του τύπου και υπάρχουν ατυχήματα και δυστυχήματα που δεν έχουν δημοσιευτεί παρακαλώ όσους συγγενείς και φίλους εργατικών ατυχημάτων έχουν και θέλουν να δώσουν στοιχεία να επικοινωνήσουν μαζί μου στο 6976579174 ή να τα στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  spra71@otenet.gr  
 
 
 

Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ: Ανοιχτή επιστολή στην Κυβέρνηση για τα αναδρομικά

$
0
0

Συνάδελφοι,
Στις 15 Νοεμβρίου2019 η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα προς το Συμβούλιο Επικρατείας για να αποφανθεί με ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ για μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Πιο συγκεκριμένα για τις περικοπές που έγιναν το 2012 με τους νόμους 4051 και 4093 και οι οποίες περικοπές με δύο αποφάσεις του ΣτΕ την 2287 και 2280 του 2015 κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές.
Από την ενέργεια όμως αυτή της κυβέρνησης προκύπτουν ερωτηματικά.
1ον. Το συμβούλιο επικρατείας το 2015 είπε με τις αποφάσεις του σε ανάλογο αίτημα που το 2014 έγινε από τον ίδιο Υπουργό.

α) κρίνω τους νόμους 4051 και 4093 του 2012 παράνομους κι αντισυνταγματικούς για μια σειρά από λόγους, δέχομαι ότι για δημοσιονομικούς και μόνο λόγους, αναδρομικά θα δικαιούνται όσοι κατέθεσαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση των αποφάσεων, καλούμε δε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί και εάν δεν το κάνει, έχοντας οι συνταξιούχοι την απόφαση μας ως νομικό εργαλείο μπορούν να τα διεκδικήσουν δικαστικά.
Με δύο λόγια το ίδιο το Συμβούλιο Επικρατείας εμμέσως πλην σαφώς μας οδήγησε στα δικαστήρια και τώρα η κυβέρνηση τι του λέει; Πες τους συνταξιούχους ότι τότε έκανες λάθος;
β) Από τα διάφορα δικαστήρια μέχρι σήμερα που εκδίκασαν τις αγωγές που κατέθεσαν οι συνταξιούχοι, ο ΕΦΚΑ δεν κέρδισε ούτε μια υπόθεση. Τώρα η κυβέρνηση καλεί το ΣτΕ να πει σε όλους αυτούς τους δικαστές που κρίνανε τις χιλιάδες υποθέσεις πρωτόδικα και σε δεύτερο βαθμό και δικαίωσαν τους συνταξιούχους, συγνώμη κάναμε λάθος; Και για τα έξοδα που κάνανε οι συνταξιούχοι για να κάνουν τις αγωγές;
γ) Υπήρξαν και τελεσίδικες αποφάσεις Εφετείου. Εκεί αλήθεια τι γίνεται; Σε κάποιους θα πληρώσουν και σε κάποιους άλλους όχι;
δ) Καλεί αλήθεια τους δικαστές του ΣτΕ με το αίτημα που κατέθεσε να πούνε στον κόσμο ότι όσον αφορά για τις δικές τους περικοπές αυτές ήταν αντισυνταγματικές και οι άλλες όχι;
ε) Οι περικοπές που έγιναν στα ειδικά μισθολόγια και που επίσης κρίθηκαν αντισυνταγματικές και πληρώθηκαν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ότι αυτά ήταν παιδιά κάποιου άλλου Θεού;
στ) Καλεί το ΣτΕ να πει ότι το 2015 που έβγαλε τις δύο αποφάσεις του και η οικονομική κατάσταση της χώρας ήτανε πολύ πιο δύσκολη από την σημερινή διότι είχαμε μνημόνια, είχαμε τους δανειστές κρίνανε τις περικοπές αιτιολογημένα παράνομες και αντισυνταγματικές, ενώ, σήμερα που η κατάσταση της οικονομίας είναι σαφώς πολύ καλύτερη να ανατρέψει τις δικές του αποφάσεις;
Συνάδελφοι,
Είναι μια σειρά από ερωτήματα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να απαντήσει.
Πρέπει να απαντήσει στις υποσχέσεις για επιστροφή αναδρομικών με πολιτική απόφαση.
Γιατί τώρα κάνει πίσω;
Δεν ήξερε σαν αξιωματική αντιπολίτευση;
Και πως υπόσχονταν χωρίς να ξέρει;
Συνάδελφοι,
Στην πιλοτική δίκη που έχει οριστεί να γίνει στις 10 Ιανουαρίου 2020 το σωματείο μας αλλά και η ομοσπονδία μας ΓΕΝ.Ο.Σ-ΔΕΗ με το νομικό μας σύμβουλο θα κάνουμε παρέμβαση στο δικαστήριο. Πιστεύουμε στην Δικαιοσύνη. Για το θέμα αυτό θα σας ενημερώνουμε συνεχώς.

Θερμικό σοκ στη Δυτική Μακεδονία- Οι πρώτες επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης απειλούν τις τηλεθερμάνσεις

$
0
0

Τις πρώτες επιπτώσεις της επερχόμενης απολιγνιτοποίησης ζει η Δυτική Μακεδονία, με αφορμή την εισβολή του χειμώνα στην περιοχή και την ραγδαία πτώση των θερμοκρασιών, που αυξάνουν όλο και περισσότερο τη ζήτηση των τηλεθερμάνσεων.
Δήμαρχοι και αρμόδιες δημοτικές επιχειρήσεις κρατούν καθημερινά την ανάσα τους στο ενδεχόμενο έστω και κάποιων ωρών οι πόλεις να μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση με το ενδεχόμενο του «θερμικού σοκ» στην περιοχή να μην είναι πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή απλώς ένα επιχείρημα ενάντια στα σχέδια απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρώτο ταρακούνημα ήρθε τις δύο τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δίνει εντολή παύσης λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 στον Άγιο Δημήτριο, γεγονός που ανάγκασε τη ΔΕΥΑΚ να θέσει στο φουλ τις μηχανές στα λεβητοστάσια της, ώστε να μην μείνει από θερμική ενέργεια η πόλη.
Αυτή η επιλογή φυσικά είναι επιλογή με μεγάλο οικονομικό κόστος για την επιχείρηση, η οποία καλείται σύμφωνα με τα πρόχειρα οικονομικά στοιχεία να βγάλει 70.000 ευρώ ημερησίως από τα ταμεία της, για την αγορά πετρελαίου. Όπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κοζάνης, ζήτησε ήδη τη λειτουργία τουλάχιστον μίας ακόμα μονάδας(η 5 λειτουργεί κανονικά), ώστε να μην απειληθεί η λειτουργία της τηλεθέρμανσης σε μέρες μάλιστα που η θερμοκρασία έχει πέσει απότομα, ενώ  προβληματισμός υπάρχει στα στελέχη της ΔΕΥΑΚ που σε λίγες ημέρες θα φέρουν και την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η παρουσία του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τις προηγούμενες ημέρες κατείχε μόλις την 4η θέση, ζήτημα που στηλιτεύτηκε έντονα από εκπροσώπους εργαζομένων και στη συνέντευξη τύπου εν όψει του συλλαλητηρίου της Πτολεμαΐδας, με τα πρώτα μηνύματα της απολιγνιτοποίησης να είναι αρνητικά για την περιοχή.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που έχουν προειδοποιήσει και τη δημοτική αρχή Κοζάνης σε προηγούμενες συναντήσεις, με τη φράση συνδικαλιστή προς το Λάζαρο Μαλούτα «ψάξε να βρεις τηλεθέρμανση μετά το 2025», να έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό.
Φυσικά σε δυσμενή θέση βρίσκονται τόσο το Αμύνταιο όσο και η Πτολεμαΐδα, με τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς να σβήνουν τους επόμενους μήνες αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστες τις δύο πόλεις.
Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας όπου συζητήθηκε το θέμα της απολιγνιτοποίησης, τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται ώστε να ολοκληρωθεί το έργο των δύο βιολεβήτων ισχύος 30MW, το οποίο όπως είπε χρηματοδοτείται μόνο κατά 53%: «Μια καλή πρόθεση της κυβέρνησης προς την περιοχή θα είχε ήδη δώσει κίνητρα για χρηματοδότηση 100% σε ένα τέτοιο έργο», υποστήριξε ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου για  προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην παροχή θερμικής ενέργειας λόγω της παρούσας κατάστασης στον ΑΗΣ, κάτι που φυσικά δεν αποφεύχθη.
Μεγάλος στόχος της δημοτικής αρχής είναι η σύνδεση με το δίκτυο της Πτολεμαΐδας, ώστε και το Αμύνταιο να τροφοδοτείται από τη νέα μονάδα 5, για την οποία όμως κανείς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της.
Το συγκεκριμένο γεγονός φυσικά απασχολεί άμεσα και το Δήμο Εορδαίας, με το Δήμαρχο Παναγιώτη Πλακεντά, να έχει σειρά συναντήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης σύνδεσης του δικτύου με την «Πτολεμαΐδα 5», ενώ ήδη άρχισε  και η συζήτηση του εναλλακτικού σεναρίου για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο, χωρίς όμως να είναι κάτι ακόμα δεδομένο για κανέναν ενεργειακό Δήμο.

(του Ζήση Πιτσιάβα, e-ptolemeos.gr)
Viewing all 10764 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>