Quantcast
Channel: Dei Energy News
Viewing all 10775 articles
Browse latest View live

Ανταγωνιστικές χρεώσεις από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – Παρουσίαση στη ΡΑΕ μελέτης του προϋπολογισμού

$
0
0
Ανταγωνιστικές χρεώσεις από την Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας – Παρουσίαση στη ΡΑΕ μελέτης του προϋπολογισμού
Ο προσδιορισμός αφορά σε πρώτη φάση τον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμού (ΗΕΠ)
Ανταγωνιστικό προδιαγράφεται το κόστος συμμετοχής στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, και ειδικότερα σε πρώτη φάση στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμού (ΗΕΠ), με βάση τον προϋπολογισμό της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Αυτό διαφάνηκε από την παρουσίαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε η ΕΧΕ στη ΡΑΕ της αναλυτικής μελέτης του συμβούλου της εταιρείας, EY, για τον προϋπολογισμό της εταιρείας.
Έτσι, η παρουσίαση έδειξε πως οι χρεώσεις θα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα για τους «παίκτες» της αγοράς.

Το επόμενο βήμα είναι η Αρχή να αξιολογήσει τον προϋπολογισμό και να προχωρήσει στην έγκρισή του. Κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι χρεώσεις για τους συμμετέχοντες.

Νέα μελέτη για το Target Model

Με δεδομένο ότι ο ΗΕΠ θα αντικατασταθεί τον επόμενο Ιούνιο από τις τέσσερις νέες αγορές χονδρεμπορικής, σύντομα θα ακολουθήσει μία ανάλογη και εξίσου εκτενής μελέτη για τις χρεώσεις στο Target Model.
Έτσι, με βάση τη νέα μελέτη, θα γίνει ο ανάλογος επιμερισμός και για τη συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, η ΕΧΕ συνεχίζει την προετοιμασία έναρξης του Target Model, καθώς και της προθεσμιακής αγοράς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, για την ενημέρωση των συμμετεχόντων, πραγματοποίησε ημερίδα προχθές Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου.

Επανεπιβεβαίωση έναρξης του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επανεπιβεβαίωσε ότι το Target Model θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο Ιούνιο.
Χαρακτήρισε τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου ως «πρότζεκτ που θα καθορίσει το αύριο της ηλεκτρικής ενέργειας», το οποίο διατρέχει το σύνολο της οικονομίας.
Ο κ. Ιωάννου περιέγραψε τη δομή και τη λειτουργία των τεσσάρων αγορών, καθώς και τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει στο πλαίσιό τους η ΕΧΕ και ο ΑΔΜΗΕ.
Επίσης, ανέλυσε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για την προετοιμασία τους, καθώς και τις εκκρεμότητες που απομένουν ώστε η «πρεμιέρα» να γίνει το επόμενο καλοκαίρι.


www.worldenergynews.gr

ΔΕΗ: Μarket maker στην προθεσμιακή αγορά σε συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα

$
0
0
ΔΕΗ: Μarket maker στην προθεσμιακή αγορά σε συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα
Μεγαλύτερη εξοικείωση με το συγκεκριμένο είδος αγοράς έχουν επί του παρόντος κυρίως οι μικροί προμηθευτές ενέργειας και οι traders, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη σε άλλες αγορές της Ευρώπης
Η ΔΕΗ θα είναι ο market maker της προθεσμιακής αγοράς  χρηματοοικονομικών προϊόντων ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.
Πρόκειται για την αγορά μέσω της οποίας θα αντικατασταθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ που καταργήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση.

Μια κίνηση της κυβέρνησης που αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναμένει εντός του Ιανουαρίου τις ελληνικές προτάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και βεβαίως τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ τόσο στην λιανική αγορά όσο και στην παραγωγή ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει ήδη ετοιμάσει την πλατφόρμα για τη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς και μάλιστα την Τρίτη πραγματοποίησε ημερίδα για τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τα πληροφοριακά συστήματα της νέας αγοράς.

Πλαφόν συμμετοχής για τη ΔΕΗ

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει «κλειδώσει» ο ρόλος της ΔΕΗ ως market maker, δηλαδή του παίκτη της αγοράς που θα ορίζει τις ανώτατες και της κατώτατες τιμές αγοράς και πώλησης. Εντός των περιθωρίων αυτών θα γίνονται οι αγοραπωλησίες από τους υπόλοιπους παίκτες.
Δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά (δηλαδή δικαίωμα αγοραπωλησιών) θα έχει και η ΔΕΗ αλλά για το 70% των ημερών που θα γίνονται συναλλαγές.
Με δεδομένο ωστόσο ότι η ΔΕΗ επί του παρόντος τουλάχιστον δεν διαθέτει έμπειρα στελέχη στο trading χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως αυτά που θα διαπραγματεύονται στην προθεσμιακή αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, σε πρώτη φάση θα συνάψει συνεργασία με τραπεζικό ίδρυμα το οποίο θα αναλάβει το trading. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατά την πρώτη φάση λειτουργίας της, η προθεσμιακή αγορά δεν αναμένεται να έχει μεγάλη ρευστότητα καθώς οι εγχώριοι παίκτες στην πλειονότητα τους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση.

Εργαλείο διαμόρφωσης μίγματος τιμών

Όπως αναφέρουν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να ξεπεραστεί η αρχική αμηχανία που θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει, ενώ όλα δείχνουν ότι οι προσδοκίες ειδικά της βιομηχανίας να εξασφαλίσει μέσω της συγκεκριμένης αγοράς χαμηλό ενεργειακό κόστος είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Όσο δε για τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες η προθεσμιακή αγορά θα είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο διαμόρφωσης μίγματος τιμών.
Μεγαλύτερη εξοικείωση με το συγκεκριμένο είδος αγοράς έχουν επί του παρόντος μόνο οι μικροί προμηθευτές ενέργειας και οι traders οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη σε άλλες αγορές της Ευρώπης και θα θελήσουν να είναι παρόντες και την ελληνική αγορά.  
Πάντως καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της ρευστότητας της προθεσμιακής αγοράς θεωρείται η σταδιακή εξάντληση των ποσοτήτων ενέργειας που έχουν προμηθευτεί οι παίκτες της αγοράς μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

www.worldenergynews.gr

ΚΚΕ: Πολιτική συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην Ενέργεια

$
0
0
Πολιτική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων Ενέργειας της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις με επίκεντρο την Ενέργεια αναδεικνύουν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς με ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή», πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος, στα γραφεία Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας και στη σχετική  ανακοίνωση τονίζεται: 
«Ο κλάδος της Ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των γενικότερων εξελίξεων τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Η αντιπαράθεση μεταξύ ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και αντίστοιχα των χωρών τους οξύνεται ολοένα και περισσότερο αφού το μεγάλο ζήτημα είναι από τη μία ο έλεγχος των πηγών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και από την άλλη ο κλάδος συνολικά της Ενέργειας να αποτελέσει νέο πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια.
Έτσι από τη μία βλέπουμε να αναζωπυρώνονται επικίνδυνα πολεμικές εστίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια και από την άλλη να συντελούνται με γρήγορους ρυθμούς συνολικότερες μεταρρυθμίσεις γύρω από τα ενεργειακά. Από το "πράσινο new deal"και την πολιτική "απεξάρτησης"από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης"της αγοράς Ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πρόκειται για εξελίξεις από τις οποίες οι εργαζόμενοι θα βγουν χαμένοι σε κάθε περίπτωση.
Η πολιτική της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης"της χώρας που με συνέπεια ακολουθεί τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση στην ουσία αποτελεί το σχέδιο της αστικής τάξης της χώρας ώστε να μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι της μοιρασιάς της λείας. Αποκρύπτουν όμως ταυτόχρονα τους μεγάλους κινδύνους για το λαό μας από την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστκές αντιπαραθέσεις. Με την πολιτική της απελευθέρωσης, των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στον κλάδο μιλάνε για "εκσυγχρονισμό", "ανταγωνιστικότητα"και "ανάπτυξη". Την ίδια στιγμή χτυπιέται το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, εντείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, εντατικοποιείται η εργασία, καταστρατηγούνται οι ΣΣΕ όπου υπάρχουν, αυξάνει ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων αφού ακόμα και όσοι δεν έχουν υποστεί άμεση μείωση μισθών, τα κέρδη που βγάζουν με τη δουλειά τους για τα μονοπώλια του κλάδου είναι πολλαπλάσια σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμπορευτούν μαζί του. Να ακούσουν την πρότασή του, να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα και να σκεφτούν με βάση τις εξελίξεις ποια είναι η προοπτική που εκφράζει τα δικά τους συμφέροντα.
Ο δρόμος της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας και της υποταγής δεν είναι ο δικός μας δρόμος.
Σας καλούμε στη μόνη σήμερα ρεαλιστική λύση, της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία που κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι, το σοσιαλισμό.
Δεν υπάρχει δίκαιη λύση στο άδικο και απάνθρωπο σύστημα που ζούμε.
Με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής».

Εκτός ΔΕΗ οι «υπερήλικες»: Απολύονται οι 67άρηδες με 15ετία στην επιχείρηση

$
0
0
Γιάννα Παπαδημητρίου
Αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά το τοπίο και στα εργασιακά της ΔΕΗ εμφανίζεται η διοίκηση της επιχείρησης, με τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ.
Πέρα από τις σχετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η διοίκηση της ΔΕΗ επαναφέρει ένα μέτρο που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι επί διοίκησης Παναγιωτάκη και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: την απόλυση των λεγόμενων «υπερήλικων» υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε πρόσφατα να τροποποιήσει και να συμπληρώσει τη σχετική απόφαση που έλαβε τον περσινό Νοέμβριο.

Στα πλαίσια αυτά, η ΔΕΗ αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες για την λύση της σύμβασης όσων εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου της κάθε χρονιάς έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας και εργάζονται στη ΔΕΗ για τουλάχιστον 15 χρόνια.
Για φέτος, όπως αποφάσισε το ΔΣ, από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρούνται οι εργαζόμενοι των Τοπικών Σταθμών Παραγωγής (ΤΣΠ) της ΔΠΑΝ, της Γενικής Διεύθυνσης Παραγωγής. Πρακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαίρεση αφορά 2 εργαζόμενους στους ΤΣΠ Αγαθονησίου και Αμοργού, οι οποίοι κρίνονται άκρως απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας και τον ασφαλή εφοδιασμό των εν λόγω νησιών, χωρίς τη δυνατότητα άμεσης αντικατάστασής τους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη ΔΕΗ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και, εφόσον παραμείνουν ως τότε, θα λάβουν κατά την αποχώρησή τους το προβλεπόμενο bonus.
Από το 2020 και μετά, οι πιθανές εξαιρέσεις από την υποχρεωτικότητα εφαρμογής του μέτρου, θα προκύπτουν κατόπιν απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου. 
Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ, ο Διευθύνων Σύμβουλος εξουσιοδοτείται να ορίζει κάθε χρόνο τον αριθμό ή το ποσοστό των εργαζομένων που θα εξαιρούνται από τη διαδικασία αποχώρησης, βάσει ορίου ηλικίας και θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Οι εξαιρούμενοι εργαζόμενοι θα παραμένουν στην ΔΕΗ για 1 χρόνο και σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις για 1 επιπλέον (αφορά μόνο περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την κάλυψη ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών ή/και εφόσον περιπτώσεις εργαζομένων με εξειδικευμένα καθήκοντα ή ειδικές γνώσεις, οι οποίοι κρίνεται ότι δεν είναι εφικτό να αντικατασταθούν άμεσα).
Η απόφαση του 2018
Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ στις 21 Νοεμβρίου του 2018, η οποία τροποποιείται και συμπληρώνεται από την πρόσφατη απόφαση της επιχείρησης, όριζε τα εξής, όπως είχε δημοσιοποιηθεί επισήμως:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την κίνηση της διαδικασίας λύσης σύμβασης εργασίας του απασχολούμενου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, το οποίο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. 
Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που δεν αποχωρούν οικειοθελώς μέχρι την ως άνω ημερομηνία εντός της οποίας συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις καταγγέλονται.
Στους εργαζομένους που κατά τα ανωτέρω, είτε αποχωρούν οικειοθελώς, είτε καταγγέλλεται η σύμβαση τους, καταβάλλεται νόμιμη αποζημίωση.
Ειδικά οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, εφόσον αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Επιχείρηση μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2019, η εταιρεία θα τους καταβάλλει ως κίνητρο αποχώρησης το καθαρό ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) Ευρώ». 



Η “ντρίμπλα” της ΔΕΗ για να φέρει LNG στη Ρεβυθούσα

$
0
0
Γιάννα Παπαδημητρίου
Μπορεί η ΔΕΗ να μην εξασφάλισε slots για παραλαβές LNG από τη Ρεβυθούσα, με βάση την οριστική κατανομή στην οποία κατέληξε ο ΔΕΣΦΑ – μια απόφαση που προκάλεσε αρκετές αμφισβητήσεις και ερωτηματικά – αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα μείνει εκτός νυμφώνος για όλο το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΔΕΗ έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για την ικανοποίηση των αναγκών των μονάδων της – οι οποίες, σημειωτέον, είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγέθους της κατανάλωσης.
Οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για LNG αναμένεται να ικανοποιηθούν με φορτία που θα δηλωθούν στις μηνιαίες κατανομές. Αντίστοιχο σχέδιο φαίνεται να έχει και η Motor Oil, που επίσης έμεινε εκτός κατανομής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης, η ΔΕΗ έχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να αξιοποιεί slots που ενδεχομένως μείνουν κενά.Είναι γνωστό ότι τα φορτία που έρχονται θα πρέπει γρήγορα να αεριοποιηθούν προκειμένου να διατεθεί το LNG, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι σχεδόν δεδομένο ότι όποιος έφερε το φορτίο θα αναγκαστεί να το δώσει πολύ φθηνά, προκειμένου η δεξαμενή να αδειάσει για να υποδεχτεί το επόμενο φορτίο.  
Έτσι, με δεδομένο ότι στην κατανομή που αποφάσισε πρόσφατα ο ΔΕΣΦΑ καταγράφεται σημαντική αύξηση των δηλώσεων, αρκετά πάνω από τις φετινές καταναλώσεις για τις περισσότερες εταιρείες που εξασφάλισαν slots για το 2020, διόλου απίθανο δεν θεωρείται να προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο από το οποίο θα μπορέσει να επωφεληθεί η ΔΕΗ.
Έτοιμες οι συμφωνίες με τους προμηθευτές
Άλλωστε, λίγες μόλις ημέρες προτού καταλήξει ο ΔΕΣΦΑ στην οριστική κατανομή των slots στη Ρεβυθούσα, η ΔΕΗ είχε ήδη  αποφασίσει την υπογραφή τριών Master Sale Agreement (MSAs) για την  προμήθεια LNG.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την αποδοχή των προτάσεων των οίκων TOTAL GAS POWER & LIMITED, FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP & EQUINOR ASA για υπογραφή MSAs, σύμφωνα με τα σχέδια που διαμορφώθηκαν κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ επί των προτάσεων των εταιρειών.




ΔΕΗ: Το «σπριντ» για τα 200 εκ. των ΥΚΩ κι ο «μαραθώνιος» για το ταμειακό έλλειμα των 900 εκ. ευρώ

$
0
0
Κωνσταντίνος Φιλίππου
Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής για την καταβολή οφειλών 200 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας πριν το 2011 μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είναι η αρχή ενός «μαραθωνίου» για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος 900 εκ. ευρώ της εταιρίας
Το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» είχαν προσδιορίσει στα προαναφερόμενα επίπεδα, με δηλώσεις τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο διοικητής της δημόσιας εταιρίας Γιώργος Στάσσης με δηλώσεις τους το περασμένο καλοκαίρι. Η ΔΕΗ συνέρχεται αλλά τον κίνδυνο της κατάρρευσης έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να τον απαλείψει μια και καλή…

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στη Βουλή, και στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του για το κοινωνικό μέρισμα, προσδιόρισε το ποσό που θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός για παλιές οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ στα 200 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για να διατεθεί το συγκεκριμένο κονδύλι – η εκταμίευση του προβλέπεται έως το τέλος του Ιανουαρίου- θα πρέπει η ΡΑΕ με βάση την τελευταία νομοθεσία να προσδιορίσει επ ακριβώς τα ποσά που οφείλονται στην επιχείρηση και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του να ανάψει το «πράσινο» φως για την πληρωμή. Πηγές αναφέρουν ότι δίνεται μία μάχη… με τον  χρόνο ώστε η δημόσια εταιρία να έχει στα χέρια τους έγγραφες βεβαιώσεις πως τα 200 εκ. ευρώ θα τα εισπράξει, προκειμένου να τα περάσει στον ισολογισμό του 2019. Τα περιθώρια είναι στενά αλλά ακόμη κι αν δεν εγγραφούν στα έσοδα της εταιρίας για τη χρήση που φεύγει, σίγουρα θα είναι κερδισμένη για το οικονομικό έτος που έρχεται.
Ωστόσο,η εταιρία μπορεί να παίρνει μία ανάσα ρευστότητας με τα 200 εκ. των ΥΚΩ, από την άλλη πλευρά όμως τα αποτελέσματα που θα δείξουν την αλλαγή της εικόνας δεν αναμένονται πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έως τότε θα έχουν περάσει όλα τα έσοδα από τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων ρεύματος που αποφάσισε πριν από τέσσερις μήνες. Το ύψος του υπολογίζεται σε περίπου 500 εκ. ευρώ.
Η ΔΕΗ επίσης θα αναζητήσει ρευστότητα και μέσω της έκδοσης ομολογιακού περί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Με βάση τον σχεδιασμό που έκανε η προηγούμενη διοίκηση το επιθυμητό δάνειο θα είναι της τάξης των 300 – 350 εκ. ευρώ
Πέραν αυτών η επιχείρηση μέσω της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ύψους 1,5 δις. ευρώ προσδοκά την άντληση χρηματοδότησης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ. Οι τιτλοποιήσεις αναμένονται για το πρώτο τρίμηνο.
Ανάσα θα πάρει επίσης και τον ερχόμενο Ιούνιο αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο κλείσιμο των πρώτων λιγνιτικών σταθμών.
Η ΔΕΗ δεν έχει εύκολο δρόμο μπροστά της μέχρι να κλείσει το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκ ευρώ και πολλά θα φανούν με μεγαλύτερη σαφήνεια (περικοπές δαπανών, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) στο business plan που θα ανακοινωθεί σε περίπου 10 ημέρες. 


 https://energypress.gr/news/dei-sprint-gia-ta-200-ek-ton-yko-ki-o-marathonios-gia-tameiako-elleima-ton-900-ek-eyro

Τα εργοστάσια, ιδίως ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να παράγουν τεχνητό ή βιομηχανικό χιόνι και στην Ελλάδα

$
0
0

Το χιόνι που πέφτει μερικές φορές δεν είναι φυσικό, αλλά τεχνητό ή «βιομηχανικό», επειδή για τη δημιουργία του, εκτός από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, έχουν βάλει… το χεράκι τους και οι βιομηχανίες, ιδίως τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές Σταύρος Ντάφης και Κώστας Λαγουβάρδος του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε άλλες χώρες δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της τεχνητής ή βιομηχανικής χιονόπτωσης. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα και η Ρωσία.


Σε εξαιρετικές μάλιστα περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί βιομηχανική χιονόπτωση επί αρκετές ημέρες, όπως στις ΗΠΑ, όπου το στρώμα χιονιού στο έδαφος έφτασε σε ύψος τα τέσσερα εκατοστά και φυσικά δεν ήταν δυνατό να έχει προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα.
«Στη χώρα μας», τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, «πολύ πιθανό το φαινόμενο να έχει εμφανιστεί στα λεκανοπέδια της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, όπου λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας».
Όσον αφορά τον μηχανισμό της δημιουργίας του τεχνητού χιονιού, τις ξάστερες νύχτες του χειμώνα με νηνεμία, η ψύξη της επιφάνειας του εδάφους οδηγεί στην ψύξη του υπερκείμενου αέρα και σε αύξηση της θερμοκρασίας με το ύψος. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται θερμοκρασιακή αναστροφή και είναι πολύ συχνό και στην Ελλάδα.
Όταν ο αέρας είναι κορεσμένος σε υδρατμούς κατά τη διάρκεια της θερμοκρασιακής αναστροφής, δημιουργείται ομίχλη και αν η θερμοκρασία του αέρα είναι υπό το μηδέν, ονομάζεται «παγωμένη ομίχλη». Αν μέσα σε αυτό το κορεσμένο στρώμα αέρα παρέχονται επιπλέον ποσότητες υδρατμών, όπως για παράδειγμα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που έχουν πύργους ψύξης του νερού, τότε ο υπερκορεσμός οδηγεί στη δημιουργία συμπυκνώσεων σε αιωρούμενα σωματίδια και σε περαιτέρω αύξηση της μάζας των αιωρούμενων παγωμένων σταγόνων της ομίχλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεχνητού νέφους χιονιού, η δημιουργία του οποίου δεν διαφέρει σε τίποτα από τα φυσικά νέφη του χιονιού.
Όσο περισσότερα είναι τα αερολύματα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τόσο πιο εύκολα δημιουργούνται οι νιφάδες χιονιού και ενισχύεται η χιονόπτωση στο έδαφος. Αυτό το είδος των νιφάδων όμως, επειδή δημιουργείται σε πολύ μικρού πάχους νέφη λίγο πάνω από το έδαφος (100 έως 200 μέτρα), δεν προλαβαίνει να αναπτύξει εξαγωνική μορφή δενδρίτη και έχει σχήμα βελόνας μεγέθους ενός έως δύο χιλιοστών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενδιαφέρον από Ε.ΟΝ για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ - Θέμα 24ωρων η πρόσκληση για την ιδιωτικοποίηση της πρώτης

$
0
0
Ενδιαφέρον από Ε.ΟΝ για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ -  Θέμα 24ωρων η πρόσκληση για την ιδιωτικοποίηση της πρώτης
Εντός του Ιανουαρίου θα δημοσιευθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη ιδιωτικοποίησης της Δημοσίας Επιχείρησης Αερίου, καθώς εντός της εβδομάδας πρόκειται να δημοσιευθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόκληση ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γερμανικός κολοσσός Ε.ΟΝ που φέρεται ως ενδιαφερόμενος για το δίκτυο της ΔΕΠΑ Υποδομών ήδη εξετάζει και την συμμετοχή του στον σημαντικό διαγωνισμό για την ΔΕΗ, που θα λάβει χώρα το 2020 και αφορά την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρόσκληση για την ΔΕΠΑ Υποδομών θα αφορά την απόκτηση του 100% της εταιρείας, καθώς εκτός από τη συμμετοχή του Δημοσίου (65%) έχει οριστικοποιηθεί πως μέσω του διαγωνισμού θα εκχωρήσουν το μερίδιό τους (35%) και τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποχωρώντας έτσι πλήρως από τον κλάδο λειτουργίας και ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου.
Πηγές μιλούν για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς «μνηστήρες», με δεδομένο  ότι είναι δρομολογημένη η επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε αρκετές ακόμη Περιφέρειες της χώρας, πέραν της Αττικής και της Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, όπου υπάρχει ήδη πρόσβαση στο καύσιμο.
Μία επέκταση που υπόσχεται τη συνεχή αύξηση της περιουσιακής βάσης της εταιρείας και, κατά συνέπεια, των ρυθμιζόμενων εσόδων της.

Γερμανικό ενδιαφέρον για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου και ρεύματος

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Ε.ΟΝ.
Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός ασχολείται μεταξύ άλλων στη διαχείριση και ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου, τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω θυγατρικών, με συνέπεια μία πιθανή απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών να εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Ε.ΟΝ προβάλλει επίσης και ως υποψήφιος «μνηστήρας» για το μετοχικό μερίδιο του ΔΕΔΔΗΕ που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί εντός του 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία.
Όσον αφορά πάντως τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από την Italgas, τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Μάλιστα, η Italgas φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνεννοήσεις με την επίσης ιταλική Eni gas e Luce, για την εξαγορά του ποσοστού 49% και του management που κατέχει η τελευταία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Παράλληλα, υπάρχουν στους ενδιαφερόμενους φαίνεται να περιλαμβάνονται επίσης η Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas.

Ποιά είναι η E.ON. και οι τελευταίες εξελίξεις που την αφορούν

Η E.ON θα κινηθεί γρήγορα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Npower, της ζημιογόνου βρετανικής επιχείρησης λιανικού εμπορίου που αναλαμβάνει αφού οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν  την αγορά περιουσιακών στοιχείων της Innogy.
"Η Npower είναι μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί βαριά", έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος Johannes Teyssen στους δημοσιογράφους.
Οι δηλώσεις έγιναν αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμονοπωλιακή πολιτική ενέκριναν νωρίτερα την εξαγορά  από την E.ON του δικτύου και των καταστημάτων λιανικής πώλησης της Innogy, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σημαντικό ανασχηματισμό στον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας.
Η έγκριση σφραγίζει τη μοίρα της Innogy, η οποία αποσχίστηκε από την RWE και καταχωρήθηκε πριν από τρία χρόνια ως ξεχωριστή οντότητα, με τα περιουσιακά στοιχεία της να αναλαμβάνονται από τη μητρική της και την E.ON.

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας

Η Npower, ένας από τους έξι μεγάλους προμηθευτές ενέργειας της Βρετανίας, είναι ζημιογόνος  εδώ και χρόνια και τόσο η Innogy όσο και η E.ON έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν όλες τις επιλογές για την επιχείρηση, αφήνοντας περιθώρια για πώληση, αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση.
O τεμαχισμός της Innogy σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας από τη στιγμή που η χώρα επιτάχυνε την έξοδο της από την πυρηνική ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.
Θα μετατρέψει την E.ON σε αλυσίδα ενεργειακών δικτύων και λιανικών πωλήσεων με περισσότερους από 50 εκατομμύρια πελάτες.
Η RWE, με τη σειρά της, θα γίνει ο No.3 φορέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μετά την ισπανική  Iberdrola και την ιταλική Enel και θα κατέχει το 16,7% της E.ON, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μέτοχο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Rolf Martin Schmitz θα συμμετάσχει στην εποπτική επιτροπή της E.ON.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την πολιτική ανταγωνισμού στην ΕΕ των 28, ενέκρινε τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι η E.ON θα πουλήσει ορισμένες επιχειρήσεις στη Γερμανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.
"Είναι σημαντικό να μπορούν όλοι οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές", ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager προσθέτοντας ότι οι δεσμεύσεις της E.ON σημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές ή υψηλότερες τιμές.

Εκχώρηση 2 εκατ. πελατών

Η E.ON συμφώνησε να μεταθέσει πελάτες της που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία και να διακόψει τη λειτουργία 34 σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης κατά μήκος των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων.
Επίσης, θα εκχωρήσει μέρος της λιανικής επιχείρησης στην Ουγγαρία, καθώς και την επιχείρηση λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Innogy στην Τσεχία, οι οποίες έχουν ήδη προσελκύσει ενδιαφέρον από δυνητικούς αγοραστές, δήλωσε ο Teyssen.
Οι εκχωρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, θα μειώσουν τα αποτελέσματα της E.ON κατά περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ πρόσθεσε.
Ο Teyssen δήλωσε ότι ένιωσε ανακούφιση από τη ρυθμιστική εκκαθάριση καθώς η Επιτροπή άσκησε βέτο στις συμφωνίες της Siemens και της Alstom καθώς και των Thyssenkrupp και Tata Steel νωρίτερα αυτό το έτος.
"Λαμβάνοντας υπόψη ... τις εξαιρετικές ευκαιρίες ανάπτυξης της E.ON, αυτές οι αρκετά οδυνηρές παραχωρήσεις είναι ανεκτές"δήλωσε ο Teyssen.
Πηγή: Worldenergynews.gr - Τελευταία τροποποίηση στις 19/09/2019 - 08:28

Αναμενόμενη η αποχώρηση των ΕΛΠΕ


Την ίδια στιγμή, η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ κάθε άλλο παρά αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, καθώς εδώ και μήνες έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι υποδομές της ΔΕΠΑ βρίσκονται εκτός του core business του Ομίλου και, κατά συνέπεια, ότι προτίθενται να αποσυρθούν από τον συγκεκριμένο κλάδο.
Έτσι, η πώληση του ποσοστού του Δημοσίου αποτελεί ιδανική συγκυρία για να εκχωρήσουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια το μερίδιό τους.
Από την άλλη πλευρά, η δημοσίευση της πρόσκλησης επιβεβαιώνει την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να «τρέξει» όσο το δυνατόν συντομότερα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την έναρξη των σχετικών διαδικασιών παράλληλα με τον εταιρικό μετασχηματισμό της επιχείρησης, ο οποίος δρομολογήθηκε με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ μόλις στις 28 Νοεμβρίου.
Μάλιστα, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιευθεί η αντίστοιχη πρόσκληση και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Μοναδικός μέτοχος ο πλειοδότης του διαγωνισμού

Η από κοινού πώληση Δημοσίου-ΕΛΠΕ σημαίνει πως ο πλειοδότης θα αποκτήσει το 100% της εταιρείας, αποτελώντας τον μοναδικό της μέτοχο.
Με αυτό τον τρόπο, θα περιέλθουν στην κατοχή του οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στις εταιρείες διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), όπου κατέχει το 100%, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) όπου κατέχει το 51%, καθώς και λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), η οποία είναι 100% θυγατρική της.
Επίσης, στον νέο ιδιοκτήτη θα «περάσουν» η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών που ανήκει στην κυριότητα της ΔΕΠΑ, καθώς και δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων σχετικών έργων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) ή μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

www.worldenergynews.gr

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

$
0
0
Αποκαλυπτήρια του περιβόητου business plan της ΔΕΗ προγραμματίζει στις 16 Δεκεμβρίου η διοίκηση της εταιρίας.
Πρόκειται να παρουσιάσει το πενταετές επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο που επικαιροποίησε η McKinsey & Company στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της δημόσιας εταιρίας. Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο του αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά στους επενδυτές τον Ιανουάριο, οπότε και η εταιρία θα αποπειραθεί την έκδοση ομολόγου.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές, το ενδιαφέρον του business plan θα εστιάζεται:
1. Στο κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της δημόσιας επιχείρησης αναμένεται να δώσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος των 14 μονάδων, οι οποίες, σύμφωνα με τα όσα έχει πει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκαλούν αρνητική επιβάρυνση της τάξης των 200 – 300 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως και το 2022 θα βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες ισχύος μόλις 1 Γιγαβατ σε σύνολο 3,9 Γιγαβάτ, ενώ η πλειοψηφία των σταθμών θα κλείσει το 2025. Βέβαια επειδή το συγκεκριμένο κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση, δεν αποκλείεται το business plan να προβλέπει το κλείσιμο νωρίτερα κι άλλων μονάδων.
2. Στη διείσδυση των ΑΠΕ στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας:
Σήμερα η εταιρία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Το προηγούμενο business plan προέβλεπε την αύξηση του στο 10% έως το 2022 ώστε στο EBITDA της να προστεθούν 73 με 84 εκατ. ευρώ.
Δεν αποκλείεται αυτός ο στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να έχει προσαρμοστεί προς τα πάνω με δεδομένο το ό,τι και στο ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από 32% σε 35% έως το 2030.
3. Στη μείωση του μισθολογικού κόστους:
Με δεδομένες και τις αλλαγές που πέρασαν στον τελευταίο νόμο για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και την ευελιξία των προσλήψεων καθώς και του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων με τα συνοδευτικά τους ορυχεία, το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας εκτιμάται ότι θα υποδεικνύει μέτρα για τη μείωση του προσωπικού.
Πηγές κάνουν λόγο για σταδιακή αποχώρηση περί των 5.000 εργαζομένων είτε με κίνητρα εθελουσίας, είτε με μετακίνηση στο δημόσιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Άνοιξη οπότε και δεν αποκλείεται να κλείσουν οι πρώτες μονάδες.
4. Στην αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών:
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ύψος των 2,7 – 2,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστια πηγή αιμορραγίας της ΔΕΗ, καθώς της στερούν πολύτιμη ρευστότητα.
Το business plan πέραν των αποτελεσμάτων της πορείας του νέου προγράμματος του διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να εστιάσει και στις τιτλοποιήσεις χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
5. Στην εμπορική πολιτική:
Έμφαση θα δίνεται επίσης και στη νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης. Η νέα διοίκηση έχει προϊδέασει για τιμολογιακά πακέτα που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, στο πλαίσιο και των αντίστοιχων κινήσεων του ανταγωνισμού.
Η ΔΕΗ ήδη έχει μπει επίσης στην αγορά και με προϊόντα φυσικού αερίου και αυτή η στρατηγική αναμένεται να ενδυναμωθεί.

euro2day.gr

Τα πολλά αιολικά και φ/β αυξάνουν (πολύ) το κόστος του συστήματος

$
0
0
https://www.utilitydive.com/news/too-much-wind-and-solar-raises-power-system-costs-deep-decarbonization-req/568080/

Τα άρθρα αυτά δεν αφορούν εμάς ή καν την "Ευρώπη". Λένε ότι "εάν πρέπει να πάμε σε ηλεκτροπαραγωγή χωρίς άνθρακα (δηλαδή όχι από κάρβουνο ή από φυσικό αέριο), αυτό είναι εφικτό μόνο με πυρηνικά.  Και αυτό επειδή τα τα πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά απλά "ανεβάζουν το κόστος", ενώ τα τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν.

Όσοι από εσάς δεν θέλετε αιολικά επειδή σας χαλάνε την θέα ή την διάθεση, πέφτετε στην (στημένη) παγίδα να αναρωτιέστε αν προτιμάτε τα αιολικά ή τα πυρηνικά. Το δίλημμα είναι πλαστό, είναι σαν να αναρωτιέστε αν προτιμάτε βοτσαλάκια, ή μακαρονάδα. Τα αιολικά δενηλεκτροδοτούν. Τα βοτσαλάκια δεντρώγονται.

Είναι δύσκολο να διαμορφώσει κάποιος άποψη σε τεχνικά θέματα. Και αν δεν καταλάβει αυτός ο κάποιος τα βασικά, θα οδηγείται σε παραλογισμούς αδιέξοδα και, βασικά, ανοησίες.

Αυτό που κυρίως κάνουν τα αιολικά (και τα φ/β), είναι να ακριβαίνουν το ρεύμα. "Προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να ηλεκτροδοτούν". Μπορούν μεν να "ενσωματωθούν"στα δίκτυα, δηλαδή να συνυπάρχουν, βασικά με μεταβλητή λειτουργία μονάδων αερίου, και το άρθρο λέει ότι "υπάρχει ακόμα χώρος να εγκατασταθούν και άλλα αιολικά", αλλά μετά από "40% συμμετοχή"γίνονται αντιπαραγωγικά, δηλαδή δεν πληρώνονται, αφού αναγκάζονται να "περικοπούν"με την αδυναμία των μεταβλητών συμβατικών μονάδων να ανταποκριθούν, και οι μεταβλητές συμβατικές μονάδες γίνονται αντιοικονομικές με μεταβλητή λειτουργία. Αυτοί που συντάσσουν τα διάφορα "Εθνικά"Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα"δεν καταλαβαίνουν γρι από αυτήν την παράγραφο (ή, αν καταλαβαίνουν, δεν το λένε).

Η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή είναι (είτε σας αρέσει είτε όχι) είναι κατά 64% από ορυκτά καύσιμα (κυρίως κάρβουνο και δευτερευόντως αέριο):




Η Ευρωπαϊκότατη ΙΕΑ (από όπου το γράφημα)είναι, στα χαρτιά, μέγας προωθητής των λεγόμενων ΑΠΕ, και αναφέρει στο ίδιο αυτό άρθρο, ότι η ζήτηση για ρεύμα είναι στάσιμη, δεν ανεβαίνει, στον Δυτικό κόσμο (ειδικά στην Ευρώπη) και ανοδική σε "αναπτυσσόμενες"χώρες. Με "στάσιμη"την ζήτηση δείχνει "ανοδική"την ηλεκτροπαραγωγή από λεγόμενες ΑΠΕ. Η ΙΕΑ είναι περίπου όσο ειλικρινής όσο η ...Γερμανία: Μπαίνουν πολλές ΑΠΕ (σε χώρες πλέον εκτός Γερμανίας), ο μέσος όρος δείχνει αυξητικές ΑΠΕ, και η Γερμανία περνάει καλά, ευχαριστώ, ηλεκτροδοτούμενη από κάρβουνο και Ρώσικο αέριο. Αυτοί που βάζουν ΑΠΕ πληρώνουν και αυτοί έχουν την μειωμένη ζήτηση που κάνει τον "Ευρωπαϊκό"μέσο όρο στάσιμο.  Η "Ευρώπη"εξυπηρετεί με τους μέσους όρους της και με τις πληρωμές στην Γερμανία για τις ΑΠΕ που η Γερμανία εξάγει. Μήπως εξοικονομούν καύσιμα οι Ευρωπαίοι από τις ΑΠΕ;  Όχι, λένε οι δύο έγκριτες μελέτες .Απλά, πληρώνουν. Αυτή είναι η Πράσινη Απάτη.

Εμείς, στην Ελλάδα, έχουμε, λόγω παρατεταμένης ύφεσης, την πιο έντονη μείωση στην ζήτηση για ρεύμα (και από καταναλωτές και από την βιομηχανία).

Σε περιβάλλον μειωμένης ζήτησης ανακοινώνουμε κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και υποκατάστασή τους από "πολλές, πάρα πολλές ΑΠΕ και φυσικό αέριο"και, δεν το λέμε, αλλά υπονοείται, εισαγωγές ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι:
  1. θα πληρώνουμε για τις ΑΠΕ και
  2. θα πληρώσουμε και για μονάδες αερίου και θα πληρώνουμε για το αέριο για αυτές τις μονάδες. Η ενσωμάτωση των ΑΠΕ θα είναι με μεταβλητή λειτουργία των μονάδων αερίου που θα συνεπάγεται και 
  3. την πρόσθετη επιδότησή τους, αφού, μεταβλητά, θα είναι ασύμφορες. Η ενσωμάτωση θα προϋποθέτει και
  4. περισσότερες διεθνείς και, πληρωμένες από εμάς, διασυνδέσεις ώστε:  α) να μπορεί το τυχαίο ρεύμα να απορρίπτεται σε μεγαλύτερα γειτονικά δίκτυα (αν το δέχονται) και β) να καλύπτουμε τις ελλείψεις που νομοτελειακά θα υπάρξουν. Και, φυσικά,
  5. τα υδροηλεκτρικά, θα "αξιοποιηθούν"σαν "δυναμικές αντιστάσεις", δηλαδή χώρος που θα πετάμε τυχαίο ρεύμα. Το ενεργειακό όφελος από την "αντλησιοταμίευση"είναι μικρό και πανάκριβο. Η αντλησιοταμίευση είναι εύσχημος τρόπος να λέμε "επιδοτήσεις για απόρριψη ρεύματος"και δωράκια στους χωματουργούς Με όλα αυτά, 
  6. το ρεύμα εύκολα θα τριπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2010.  Για την ώρα κρατιέται σχετικά χαμηλό επειδή η Βουλγαρία και τα Σκόπια είναι σε χειρότερη φτώχεια από εμάς και μπορούν και μας εξάγουν φτηνό ρεύμα. Το Βουλγάρικο και το Σκοπιανό ρεύμα είναι σαν τα Βουλγάρικα και Σκοπιανά αμνοερίφια το Πάσχα: Κρατάνε χαμηλά τις τιμές.
Σε περίληψη, το σχέδιο για την Ελλάδα είναι να παραμείνουμε σε ύφεση, να χάσουμε οποιαδήποτε επίφαση "ασφάλειας και επάρκειας ηλεκτροδότησης", να πληρώνουμε -- με τις πληρωμές περισσότερο σαν αυτοσκοπό, σαν φόρο, και να βαθαίνουμε την ύφεση. Όποιος φαντάζεται "ανάπτυξη"σε τέτοιο περιβάλλον, μάλλον κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Γιατί όλα αυτά; Είμαστε πτωχευμένοι από το 2010 (από το 2001 θα έλεγα εγώ) και οι "Ευρωπαίοι"πιστωτές μας μάς έχουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Και δεν έχουμε την γεωπολιτική σημασία της ...Πολωνίας, για να έχουμε άποψη ότι τα αιολικά είναι μούφα και θα έχουμε ρεύμα για την Εθνική Οικονομία, ακόμα και με πυρηνικά. Δεν θα έχουμε ΕθνικήΟικονομία, τέλος.

Και γιατί είμαστε πτωχευμένοι; Ααα... Μεγάλη Ιστορία. Βασικά είμαστε φτωχοί που γίναμε  λιγάκι τεμπέληδες και λιγάκι λιγούρηδες με τον "σοσιαλισμό"και κυρίως με την Παιδεία του Ανδρέα Παπανδρέου, μάθαμε να ζούμε καλά με δανεικά με σκληρό, μετά το 2000, νόμισμα,.  έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και τσιμπάμε σε κάθε φούσκα και ακούμε τραγούδια χωρίς να ακούμε τι λένε (ή νομίζουμε ότι με τραγούδια θα έχουμε ρεύμα):
Και επειδή όλο και κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να με ρωτήσουν, "δηλαδή τι προτείνεις?", το έχω ήδη απαντήσει... Από το ...2012.  Η κοινή λογική δεν αλλάζει επειδή η Μέρκελ έχει ιδέες... Ή θέλει να βάλει Πράσινους δασμούς σε όποια Κινέζικα βολεύουν αυτήν... 
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2019/12/blog-post_3.html

Ενισχύει την Επιτροπή Ελέγχου η ΔΕΗ για να παρακολουθεί καλύτερα τις συμβάσεις προμήθειας και ανάθεσης έργων

$
0
0
Μιχάλης Μαστοράκης
Πρόταση για την ενίσχυση της Επιτροπής Ελέγχου προτίθεται να φέρει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ στις 23 Δεκεμβρίου 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης τόσο ως προς τις αρμοδιότητες του οργάνου όσο και ως προς την σύνθεσή του με την εκλογή και προσθήκη δύο νέων μελών.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί το 2ο θέμα της επικείμενης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.
Οι υφιστάμενες αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου αφορούν σε θεματοφύλακα αφενός της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου Προμηθειών (Procurement) της Εταιρείας, αφετέρου της αποδοτικότητας της λειτουργίας Προμηθειών, δηλαδή, της ανάθεσης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του ενεργειακού νομοσχεδίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η ΔΕΗ εξαιρείται των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς και των σχετικών ρυθμίσεων για την έννομη προστασία που εφαρμόζονται στο δημόσιο τομέα, όπως αυτά ορίζονται στους νόμους 4412/2016 και 4013/2011. Η ανάθεση των σχετικών συμβάσεων θα διενεργείται, βάσει του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της Εταιρείας, πάντα με την επιφύλαξη της ενωσιακής νομοθεσίας.
Οι νέες αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου
Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ εισηγείται προς την ΓΣ των μετόχων την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ελέγχου.
Πιο συγκεκριμένα, επιπροσθέτως των αρμοδιοτήτων που ήδη ασκεί η ΕΕ, θα παρακολουθεί (από τη σύσταση και συγκρότησή της σε σώμα υπό τη νέα της σύνθεση και δομή), δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 4643/2019, την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της Εταιρείας και θα προτείνει τροποποιήσεις σε αυτόν και βελτιώσεις στη λειτουργία των Προμηθειών (Procurement).
Επίσης, η Επιτροπή Ελέγχου αναλαμβάνει να συντάσσει ετήσια αναφορά προς το ΔΣ σχετικά με την απόδοση της λειτουργίας των Προμηθειών με συγκεκριμένους δείκτες (πχ χρόνοι ολοκλήρωσης, χρήση ανοιχτών διαδικασιών, ύψος και είδος συμβάσεων κοκ), προκειμένου να μειωθούν οι συναφείς κίνδυνοι για την Εταιρεία.
Δύο νέα μέλη
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 9 του ν.4643/2019, στην ήδη λειτουργούσα ΕΕ προστίθενται δύο (2) μέλη, που επιλέγονται από κατάλογο προσώπων με αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών και είναι ανεξάρτητα από την Εταιρεία, κατά την έννοια των διατάξεων του ν. 3016/2002.
Η θητεία των μελών είναι τριετής και δύναται να ανανεωθεί μία φορά, ως προς, δε, τα μέλη ΔΣ, η θητεία παύει με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο απώλεια της ιδιότητας του μέλους ΔΣ της ΔΕΗ.
Δείτε εδώτις επεξηγήσεις που κοινοποίησε η ΔΕΗ σχετικά με το παραπάνω θέμα. 

https://energypress.gr/news/enishyei-tin-epitropi-eleghoy-i-dei-gia-na-parakoloythei-kalytera-tis-symvaseis-promitheias-kai

Αναζητείται... πανάκεια για την στοχαστικότητα των ΑΠΕ - 18 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για να μελετηθούν τα υδροηλεκτρικά

$
0
0
Μιχάλης Μαστοράκης
Περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος της υδροηλεκτρικής ενέργειας ως μια εκ των μορφών πράσινης ενέργειας, στα πλαίσια των προσπαθειών των κρατών μελών της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Ειδικότερα, το κονδύλι αφορά μια κοινοπραξία 19 ευρωπαϊκών εταιρειών και οργανισμών υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στα πλαίσια της κλιματικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη.
Ανάμεσα σε άλλες εταιρείες, το consortium περιλαμβάνει την EDF, την Voith και την General Electric Hydro, καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη.

Παρά τις φωνές περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών περί επιβάρυνσης της βιοποικιλότητας και των ποτάμιων συστημάτων από την λειτουργία υδροηλεκτρικών, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα χρειαστούν όλες οι διαθέσιμες λύσεις αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει ελπίδες να πετύχει κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως κάτι τέτοιο απαιτεί επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία αφορά το έργο με την ονομασία «XFLEX HYDRO», υπό την σκέπη του οποίου θα συγκεντρωθούν κεφάλαια με σκοπό να διερευνηθεί πως η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να σταθεροποιήσει τις μεταβλητές ΑΠΕ τόσο στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας όσο και στην περίπτωση των ηλιακών σταθμών, όπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ των υπό εξέταση τεχνολογιών που θα αποτελέσουν αντικείμενο δοκιμασιών από τα μέλη της κοινοπραξίας θα είναι και ένα υβριδικό σύστημα μπαταρίας που στόχο θα έχει την βελτίωση της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τριλογία Στάσση στη Ν.Υόρκη: Ανανεώσιμες, Ψηφιοποίηση Δικτύων, Τailor made Εμπορική πολιτική

$
0
0
Τριλογία Στάσση στη Ν.Υόρκη: Ανανεώσιμες, Ψηφιοποίηση Δικτύων, Τailor made Εμπορική πολιτική
Τους βασικούς άξονες του business plan της εταιρείας παρουσίασε χθες ο Γ.Στάσσης στην Capital Link
Το στίγμα των νέων στρατηγικών στόχων της ΔΕΗ για το μέλλον σε συνδυασμό με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έδωσε από τη Νέα Υόρκη και  το βήμα της εκδήλωσης Invest in Greece Capital Link  o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.
Όπως είπε «η ΔΕΗ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, το οποίο θα ανακοινώσει σύντομα και εκτός από την απολιγντιτοποίηση έχει τρεις ακόμα βασικούς άξονες:
-την μετεξέλιξή της από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ,
-την ψηφιοποίηση των δικτύων και
-την διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής με βάση τον πελάτη».
Μέσω του συνεδρίου ο κ. Στάσσης θέλησε να απευθυνθεί στους Αμερικανούς επενδυτές προσκαλώντας τους να επενδύσουν στη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και ενημερώνοντας τους για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα ερωτήματα που δέχτηκε ήταν πολλά και κυρίως έχουν να κάνουν με την ταχεία στροφή της ΔΕΗ σε μια πράσινη εταιρία, όταν μάλιστα οι πληροφορίες μιλούν για ένα στόχο 1GW στην πενταετία.
Γιατί αυτό θα απαιτηθούν κεφάλαια και κάτα συνέπεια έρχεται στο προσκήνιο η ομολογιακή έκδοση, που σε πρώτη φάση θα μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος της Επιχείρησης, μετά την κοινοποίηση του business plan την προσεχή εβδομάδα.
Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι θα έχει σημαντική ενίσχυση από την πώληση του 49% του αναμορφωμένου ΔΕΔΔΗΕ, ενώ με μια σειρά κινήσεων που θα περιορίσουν τις ζημίες από τους λιγνίτες και τα ΝΟΜΕ, παράλληλα με τιτλοποίηση, ΥΚΩ και όφελος από την έμμεση αύξηση τιμολογίων, εκτιμάται ότι θα έχει EBITDA 800 εκατ ευρώ το 2020 και άνω του 1 δισ το 2021.
Άρα το ζητούμενο είναι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του μετασχηματισμού.
Ο κ.Στάσσης για πρώτη φορά δημιούργησε μια σιγουριά στους επενδυτές,οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχει μια στρατηγική με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ, σε σχέση με ελλειμματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, όπως αυτή της περιόδου 2014 αλλά και αυτή της περιόδου 2018.
Μέτα από όλα αυτά αναμένεται τεράστιο ενδιαφέρον για το business plan που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 16/12.

Στο Δ.Σ. της Παρασκευής και οι στρατηγικές προτεραιότητες του νέου business plan

Σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα κληθεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της εταιρίας για το 2020, καθώς και τις στρατηγικές προτεραιότητες του νέου business plan που εκπονεί η εταιρία συμβούλων McKinsey.
Τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου ο κ. Στάσσης  σχεδιάζει να παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία του επιχειρηματικού πλάνου σε συνέντευξη Τύπου.

www.worldenergynews.gr

Πρόβα ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή μεγαλοσυνδικαλιστών από την ΔΕΗ

$
0
0
«Ενώνουμε το μέτωπο να πέσει η δεξιά απ τα Πανεπιστήμια μέχρι την δουλειά».
Η συγκέντρωση του Κάραβελ είχε έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και σε αυτήν συμμετείχαν πρόσωπα που είχαν κυρίως ταυτιστεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην εκσυγχρονιστές που στήριξαν το εγχείρημα του Κώστα Σημίτη για εκσυγχρονισμό, αλλά και στελέχη που πορεύτηκαν με τον Γεράσιμο Αρσένη. Ξεχωριστή θέση έχουν και πάρα πολλά πρόσωπα που προέρχονται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ και ανήκαν στην τάση των «προεδρικών» κόντρα τους εκσυγχρονιστές και με τους οποίους διατηρούσε επαφή ο Θάνος Μωραϊτης. Κεντρικό ρόλο στις κινήσεις που έγιναν, είχαν εκτός από τον Θ. Μωραϊτη, ο Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Παράλληλα, παρόντες,και συνδικαλιστές,άλλοτε ισχυρά μέλη της ΠΑΣΚΕ, όπως ο Νίκος Φωτόπουλος, Γιώργος Αδαμίδης (πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ), Κώστας Μανιάτης (Πρόεδρος ΕΤΕ/ΔΕΗ) και Αλέξανδρος Φλέγκας από τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος των εργαζομένωντης ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης, κ.ά.

Εκεί ήταν πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Πιπεργιάς, ο Δημήτρης Παλαιοθόδωρος και ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης που ανήκαν στην ομάδα του Γεράσιμου Αρσένη και τώρα διατηρούν στενή σχέση με την Λούκα Κατσέλη, ο πρώην γραμματέας της Κ.Ο. του ΠAΣOΚ και επί σειρά ετών βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Λεβογιάννης, ο Θανάσης Γικόνογλου (γιος του πρώην βουλευτή Μόσχου Γκιόνογλου), ο Θανάσης Οικονόμου (σύντροφος της πρώην βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Μάρκου), η Μαρία Θεοχάρη, Κώστας Ασλάνης (Ηρακλείου - διετέλεσε δήμαρχος και βουλευτής), ο Ρούλης Κοκελίδης, ο Στέφανος Τζουμάκας, κ.ά.
Ο Νίκος Μαδεμλής (διετέλεσε γραμματέας της όπως και ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραϊτης), ο δικηγόρος Άγης Τάτσης, ο Θάνος Βούρδας (σ.σ. είχε μετακινηθεί εδώ και χρόνια και ήταν συνεργάτης του Χρ. Σπίρτζη), ο Ηλίας Αντωνίου (διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος).  Παρουσία έχει και η αυτοδιοίκηση, με τον Νίκο Σαράντη (πρώην δήμαρχος Αγίων Αναργύρων) και άλλοτε στενός συνεργάτης του Στέφανου Μανίκα, εκ των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ.

 https://www.newsbomb.gr/politikh/story/1036480/prova-pasok-ston-syriza-prosklitirio-tsipra-kata-tis-dexias

Η ΔΕΗ, οι ιδιώτες και το μοίρασμα της αγοράς ρεύματος

$
0
0


Ο καταναλωτής σήμερα βομβαρδίζεται από εταιρείες παροχής ρεύματος προκειμένου να αλλάξει το συμβόλαιό του. Ωστόσο, το να επιλέξει κάποιος σήμερα τον πάροχο που τον συμφέρει περισσότερο δεν είναι απλή υπόθεση.
 

Η ΔΕΗ, οι ιδιώτες και το μοίρασμα της αγοράς ρεύματος. Έντονος ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται πλέον περισσότεροι από 20 πάροχοι.

Ο καταναλωτής σήμερα βομβαρδίζεται από εταιρείες παροχής ρεύματος προκειμένου να αλλάξει το συμβόλαιό του. Ωστόσο, το να επιλέξει κάποιος σήμερα τον πάροχο που τον συμφέρει περισσότερο δεν είναι απλή υπόθεση. Με πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αναμένεται ότι θα έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν έως το τέλος του έτους, θα βαδίσει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Και σε αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί ΔΕΗ και ιδιώτες προμηθευτές, σε μια αγορά που θα τους χωράει όλους. Ωστόσο, καθώς ο ενεργειακός τομέας λειτουργεί βάσει της θεωρίας των συγκοινωνούντων δοχείων, οι ισορροπίες είναι λεπτές και η μετακίνηση ενός παίκτη επηρεάζει τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει και με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία των ανεξάρτητων εταιρειών παροχής ρεύματος, όπως και τον οδικό χάρτη απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Tο τελευταίο διάστημα εφαρμογής των νέων μέτρων για τη στήριξη της ΔΕΗ σημειώνεται μια αύξηση στη μετακίνηση οικιακών καταναλωτών από τη δεσπόζουσα εταιρεία στον χώρο του λιανεμπορίου ρεύματος προς τους ιδιώτες παρόχους, ιδίως καλών πελατών που επιβαρύνθηκαν περισσότερο διότι, εκτός από την αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, έχασαν και τη μισή από την έκπτωση συνέπειας (μειώθηκε από το 10% στο 5%). Απώλειες καταγράφει η ΔΕΗ και στη Μέση Τάση.

Δεν είναι όμως μόνο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση (παρά τα μέτρα αντιστάθμισης που συγκρατούν την... ανιούσα των τιμολογίων σε χαμηλά επίπεδα), που σπρώχνει τους πελάτες της στους ανταγωνιστές της. Είναι και η επιθετική εμπορική πολιτική των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι, βάσει της λογικής που θέλει στη βράση να κολλάει το σίδερο, επιχειρούν να προσελκύσουν σήμερα όσο περισσότερους πελάτες μπορούν. Ωστόσο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ενεργειακής αγοράς υπό το ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχο (Target Model), οι δημοπρασίες ρεύματος (ΝΟΜΕ), με τις οποίες οι ανεξάρτητοι προμηθευτές είχαν πρόσβαση σε ρεύμα φθηνότερο από εκείνο της χονδρεμπορικής αγοράς, θα αντικατασταθούν από την ενεργειακή αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε αρχική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο αγορών και να μην επιβραδυνθεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Έντονος ο ανταγωνισμός

Παράλληλα, και η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν μένει με δεμένα χέρια. Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης σχεδιάζει μια προωθημένη εμπορική πολιτική για τη ΔΕΗ, η οποία από τις αρχές του 2020 θα μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικά εξειδικευμένα πακέτα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε πελάτη, αντίστοιχα μ'εκείνα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πάντως, ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 20 πάροχοι, έχει ενταθεί σε τέτοιον βαθμό, ώστε έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο σε στελέχη της αγοράς όσο και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που ελέγχει τον χώρο για τυχόν αθέμιτες πρακτικές και φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, καθώς είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από παλιότερα «κανόνια» στην αγορά.

Η κατάργηση των ΝΟΜΕ έχει ανατρέψει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τους πιο αδύναμους παίκτες είτε σε λουκέτο είτε σε συγχώνευση ή εξαγορά από τις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες του χώρου (Εlpedison, Protergia-Mυτιληναίος και ΗΡΩΝ-ΓΕΚ Τέρνα) και όχι μόνο. Οι καθετοποιημένοι παίκτες έχουν δική τους παραγωγή ρεύματος, οπότε δεν στρεσάρονται ιδιαίτερα από τις αλλαγές που φέρνει η κατάργηση των ΝΟΜΕ, όπως οι μικρότερες εταιρείες. Παρούσες στο «αύριο» του κλάδου αναμένεται ότι θα είναι και η ΖeniΘ, η οποία ανήκει στη μεγάλη οικογένεια της ιταλικής ΕΝΙ και η NRG, που εξαγοράστηκε (90%) από τη Motor Oil, αλλά και η «Φυσικό Αέριο» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), η οποία για την ώρα ανήκει στην υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και έχει μπει δυναμικά και στην αγορά ρεύματος. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πλησιάζει η μέρα που η αγορά θα ρυθμιστεί και δεν θα παραμείνουν στον χώρο παρά 7-8 εταιρείες. Προσφάτως, πάντως, κλείδωσε η εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ από τη Volton έναντι 14,1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, το α'εξάμηνο του 2019 250.000 καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης άλλαξαν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αριθμός που καταδεικνύει μια δυναμική τάση ανόδου, δεδομένου ότι το 2018 συνολικά άλλαξαν πάροχο 350.000 καταναλωτές. Το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός έχει αυξηθεί κατά τι.


Προσοχή στα ψιλά γράμματα

Ο καταναλωτής σήμερα βομβαρδίζεται από εταιρείες παροχής ρεύματος προκειμένου να αλλάξει το συμβόλαιό του. Ωστόσο, το να επιλέξει κάποιος σήμερα τον πάροχο που τον συμφέρει περισσότερο δεν είναι απλή υπόθεση. Οι όροι στα «ψιλά γράμματα» συχνά είναι δυσδιάκριτοι, με συνέπεια πολλοί που πηγαίνουν για μαλλί να βγαίνουν τελικά κουρεμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, αν και με την πρώτη ματιά φαίνονται ακριβότερα, τελικά μπορεί να είναι πιο οικονομικά, καθώς οι κυμαινόμενες χρεώσεις δεν αποκλείεται να κρύβουν παγίδες.

Καταρχάς, τα ποσοστά των εκπτώσεων που διαφημίζονται αφορούν μόνο τις ανταγωνιστικές χρεώσεις (την πάγια χρέωση, την κατανάλωση και την κυμαινόμενη χρέωση λόγω ρήτρας) και όχι τις ρυθμιζόμενες, οι οποίες αφορούν περίπου το μισό του λογαριασμού. Επίσης, η παροχή εκπτώσεων συνήθως συνοδεύεται από όρους που έχουν σχέση π.χ. με την εμπρόθεσμη εξόφληση του τιμολογίου, την κατανάλωση για συγκεκριμένες κιλοβατώρες ή κάποιο χρονικό διάστημα. Η σύγκριση είναι προτιμότερο να γίνεται βάσει της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος (όχι του τελευταίου τιμολογίου), καθώς η κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με την εποχή του έτους. Η μέση οικιακή κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 3.600-3.800 κιλοβατώρες τον χρόνο.

Έτσι, ο καταναλωτής, πριν αλλάξει πάροχο, πρέπει να ενημερωθεί για το πάγιο, αν αυτό διαφοροποιείται με την κατανάλωση και αν η χρέωση του ρεύματος ισχύει ανεξαρτήτως κατανάλωσης (ή αν προσαυξάνεται βάσει κάποιας κλίμακας). Επίσης, πρέπει να διερευνήσει εάν το τιμολόγιο που του προσφέρεται περιέχει κάποια πρόσθετη, κυμαινόμενη χρέωση, τη λεγόμενη ρήτρα προσαρμογής ή ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (η ΟΤΣ είναι η τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος), η οποία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστική χρέωση. Η ρήτρα εφαρμόζεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις του κόστους αγοράς ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, ώστε, όταν αυξάνεται, να μετακυλίεται στους καταναλωτές και οι πάροχοι να μετριάζουν τις ζημίες τους. Έτσι, στην περίπτωση που περιλαμβάνεται τέτοια ρήτρα, ο καταναλωτής θα πρέπει να διερευνήσει από ποια τιμή και πάνω ενεργοποιείται και αναλόγως ποια θα είναι η επιβάρυνση για την κατανάλωση ρεύματος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Κώστας Σκρέκας: «Ανατροπή στα ενεργειακά δεδομένα του πρωτογενούς τομέα»

$
0
0
Στα πολλαπλά οφέλη των νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης στο θέμα της μείωσης του κόστους ενέργειας εστίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ». Επίσης, αποκάλυψε ότι στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο του ΥΠΑΑΤ για το θέμα της ρευστότητας των ΤΟΕΒ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Ρευστότητα και κόστος παραγωγής 
Να ξεκινήσουμε με το ζήτημα της ρευστότητας. Τι περιλαμβάνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ανακοινωθεί;

Κατ’ αρχάς, το πρώτο εργαλείο που ανακοινώθηκε είναι το Ταμείο Εγγυήσεων. Εκεί που μία τράπεζα για να δώσει ένα δάνειο, για παράδειγμα 100.000 ευρώ, ζητούσε εγγυήσεις τουλάχιστον ισόποσες, συν κάποιο ποσό παραπάνω, έρχεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και παρέχει εγγυήσεις. Επομένως, απαιτείται πολύ μικρότερη εγγύηση από τον παραγωγό. Όσον αφορά το δεύτερο εργαλείο, όπως γνωρίζετε είχα μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. McDowell. Να πούμε ότι σε αυτό το δεύτερο εργαλείο, το αρχικό κεφάλαιο των 200 εκατ.ευρώ είναι ένα ξεκίνημα και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, εφόσον υπάρχει επιπλέον ανάγκη χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα. Βασική προϋπόθεση για την αξιοποίησή του είναι το 10% των πόρων να κατευθύνεται σε νέους αγρότες. Η αποπληρωμή του δανείου είναι μακροπρόθεσμη και μπορεί να φτάσει έως τα 15 χρόνια. 
Επίσης, δίνεται και μία περίοδος χάριτος που μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια. Τα χρήματα αυτά θα είναι διαθέσιμα κυρίως για αγορά πάγιου εξοπλισμού, αλλά και επιπλέον για χρηματοδότηση των ΑΠΕ. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του πακέτου για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
Μιλάτε για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, όπου είχαμε και την πρόσφατη τροπολογία για το net – metering. Ποιο το όφελος αυτής της ρύθμισης;
Όσον αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, κατά τη γνώμη μας, τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα θα ανατραπούν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο. Πριν από τις ρυθμίσεις, ο παραγωγός μπορούσε να διαχέει στο σύστημα το 20% της παραγόμενης ενέργειας και να την πουλάει. Πλέον, δίνουμε τη δυνατότητα σε έναν αυτοπαραγωγό με αγροτικές δραστηριότητες να μπορεί να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό ή μια ΑΠΕ (μονάδα βιοαερίου, μικρή ανεμογεννήτρια κ.λπ.) και να πουλάει το 75% της παραγόμενης ενέργειας, κρατώντας για τις ανάγκες του το υπόλοιπο. 
Εννέα στους δέκα αγρότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος. Κάνοντας το οικονοτεχνικό μοντέλο, υπολογίσαμε ότι ένας αγρότης ο οποίος καταναλώνει ρεύμα και πληρώνει 2.000 ευρώ ετήσιο λογαριασμό για 100 στρέμματα αροτραίες καλλιέργειες, μπορεί να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό που θα του δίνει έσοδα τρεις φορές πάνω από τα ετήσια έξοδά του στο ρεύμα. Τα έσοδα αυτά θα επαρκούν για την αποπληρωμή της δόσης του δανείου που έχει λάβει.
Έτσι, από την πρώτη μέρα θα έχει δωρεάν το ρεύμα που χρησιμοποιεί και με την υπόλοιπη ενέργεια που παράγει θα μπορεί να αποπληρώνει το σύνολο του δανείου. Εφόσον, μάλιστα, το δάνειο αποπληρωθεί, θα μένει στον παραγωγό ένα σημαντικό επιπλέον έσοδο. Με αυτόν τον τρόπο, μεγάλος αριθμός παραγωγών θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια τέτοια επένδυση, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα αυτό να γίνει και εντός γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, σε ποσοστό έως 1%. 
Σκέφτεστε κάτι αντίστοιχο και για τους ΤΟΕΒ; 
Ως γνωστόν, το πρόβλημα με τις οφειλές των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων προς τη ΔΕΗ είναι μεγάλο. Δυστυχώς, πολλοί ΤΟΕΒ έχουν μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ και υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην αρδευτούν την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Πρόσφατα, συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Στάσση, μαζί με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Κοπανάκη. Συζητήσαμε τη δυνατότητα να μπορεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ το φωτοβολταϊκό. Το 75% της ενέργειας που θα πουλάει ο ΤΟΕΒ θα εκχωρηθεί στη ΔΕΗ, ώστε να αποσβέσει την επένδυσή της και να δίνει με αντιπαροχή το υπόλοιπο 25% για κατανάλωση στον ΤΟΕΒ, ή σε έναν συνεταιρισμό ή ομάδα παραγωγών. 
Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ θα μπορεί να συνεχίσει να δίνει ρεύμα σε ΤΟΕΒ με οφειλές, ενώ οι ΤΟΕΒ θα μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές αυτές, αφού πλέον δεν θα πληρώνουν ρεύμα. Εξετάζουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα να εκχωρείται η πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε τρίτους
Δηλαδή, να μην περιμένουν πετρέλαιο οι αγρότες; 
Το πετρέλαιο ήταν μέτρο που υπήρχε το 2014 και το κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να επανέλθει, θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Άρα, πρέπει να δούμε την εξέλιξη του προϋπολογισμού, αν υπάρχει χώρος για να μπορέσουμε να εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα θέλω να σας πω ότι αυτό που κάναμε με τις ΑΠΕ και την ηλεκτρική ενέργεια έχει πολλαπλάσιο όφελος σε σχέση με το αγροτικό πετρέλαιο. 
(Ύπαιθρος)

Σδούκου: Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα για την επόμενη δεκαετία στις ελληνικές πόλεις είναι ο στόχος της κυβέρνησης

$
0
0
Τον στόχο της κυβέρνησης, που αποτυπώνεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) και που προβλέπει «στην δεκαετία που έχουμε μπροστά μας, τα σπίτια, οι πόλεις μας και η χώρα μας να έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα», παρουσίασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε επιστημονική ημερίδα για την «Ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων», που οργάνωσε ο Δήμος Γρεβενών. Η κα Σδούκου ανάφερε ότι το πρόγραμμα των πράσινων επενδύσεων που προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ «το έχουμε κοστολογήσει και αγγίζει τα 43 δισ. ευρώ μέχρι το 2030».

   Έκανε εκτενή αναφορά για την κατάσταση των δημόσιων κτιρίων της χώρας, όπου από τα 130.000 κτίρια, το 60% είναι ενεργειακής κλάσης Δ, δηλαδή είναι παλιά, είναι ενεργοβόρα κι έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980. Μίλησε για τον στόχο που έχει τεθεί έως το 2023, βάσει του οποίου «όλα τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά και να ανήκουν στην ενεργειακή κατηγορία Β».
   Μίλησε με θερμά λόγια για το σχέδιο «Εξοικονομώ», αναφέρθηκε «στην επιτυχία του προγράμματος, όπου στον προηγούμενο κύκλο απορροφήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ 280 εκατ. ευρώ» και προανήγγειλε ότι στο υπουργείο «ετοιμάζουμε το καινούργιο “Εξοικονομώ”, με περισσότερα χρήματα, μιας και έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για επιτυχημένο πρόγραμμα που έχει λάβει ήδη αι τα συγχαρητήρια του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου».
   Ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με 55 εκατ. ευρώ, που άνοιξε για υποβολή προτάσεων στις 2 Δεκεμβρίου μέχρι τις 8 Μαΐου του 2020 και απευθύνεται στους δήμους της χώρας. Θα αφορά την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και προσόψεων των ΟΤΑ, καθώς και αναβάθμιση των πάρκων και πλατειών. Μίλησε για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τις οποίες χαρακτήρισε «ως σημαντικό ενεργειακό θεσμό που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2018 και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 128 κοινότητες που δίνουν έμφαση σε πρακτικές και έργα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους».
   «Ο πήχης για την ενέργεια και το κλίμα έχει τοποθετηθεί ψηλά και πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη ψηλότερα στα Γρεβενά» τόνισε η κα Σδούκου και υπογράμμισε ότι πρέπει «να αλλάξουμε όλοι τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας στο πλαίσιο των δράσεων και παρεμβάσεων έναντι της κλιματικής αλλαγής και της ηθικής υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά μας».

 Τα Γρεβενά θα γίνουν η πόλη της Γεωθερμίας 
   Ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, αναφέρθηκε στον στόχο που έχει θέσει η δημοτική αρχή «με την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων με την χρήση Γεωθερμίας», πράγμα που θα καταστήσει τον δήμο ως την «πόλη της γεωθερμίας», αφού θα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο.
   Συγκεκριμένα, ο Δήμος Γρεβενών μέσα από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών δομών του όπως σχολεία, δημοτικά κτίρια, κολυμβητήριο, κλπ που εκτελεί σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό πάνω από 8 εκατ. ευρώ, εντάσσει τη γεωθερμία ως πρωτεύουσα πηγή θέρμανσης αλλά και ψύξης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για τους δημότες έως και 70% έναντι του πετρελαίου.
   Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος 2MW, δηλαδή περίπου 130W/κάτοικο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.
   Ο Δήμαρχος Γρεβενών δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «ο δήμος θα γίνει η πρώτη βιώσιμη πόλη στην βόρειο Ελλάδα, θα γίνει το παράδειγμα συνέργειας με τα οφέλη να τα καρπώνονται οι δημότες του».
   Ο Δημήτρης Στημονιάρης από το ΠΔΜ έκανε λεπτομερή αναφορά στα δημοτικά κτίρια που μετά την ενεργειακή τους αναβάθμιση από την κλάση Δ θα γίνουν ενεργειακής κλάσης Α+ ελαχιστοποιώντας την ενεργειακή τους κατανάλωση και εξοικονομώντας χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου.
   Στην επιστημονική ημερίδα ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαϋίδ, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτριος Κορδίλας.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κρυμμένο χρυσάφι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

$
0
0
ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
 Το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ απλώνεται σε 239.236 χλμ. καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά. Η υποδομή αυτή, αν και γηρασμένη λόγω ελλιπούς συντήρησης τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται σήμερα σε πραγματικό θησαυρό για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο ρόλος των δικτύων διανομής αναβαθμίζεται τόσο λόγω του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς, όσο και των νέων αναγκών που διαμορφώνει η έλευση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς. ΙΝΤΙΜΕ 
 Στην κρυφή υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ, τη δυνατότητα δηλαδή να αποτελέσει το δίκτυό του βάση ανάπτυξης δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), «ποντάρει» η κυβέρνηση για να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές στη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της ΔΕΗ.
Τα δίκτυα και ειδικά τα δίκτυα 5G που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και την οικονομία παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, προσελκύουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει στόχο όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα. Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ του κ. Γιώργου Στάσση, εξάλλου, κινείται ήδη στην κατεύθυνση αξιοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, όπως φάνηκε από την παρουσία της εταιρείας στον διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) (870 εκατ. ευρώ) που αφορά την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» της χώρας, σε εκείνες δηλαδή που δεν έχουν εντάξει ακόμη στη στρατηγική τους οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.
 Το γεγονός ότι η τεχνολογία 5G προϋποθέτει υποδομές με πυκνό δίκτυο οπτικών ινών που να υποστηρίζονται από παροχή ρεύματος, καθιστά τον ΔΕΔΔΗΕ σήμερα τη μοναδική εταιρεία που διαθέτει πανελλαδικά έτοιμο δίκτυο προς αξιοποίηση. Το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ απλώνεται σε 239.236 χλμ. καλύπτοντας όλες τις περιοχές της χώρας και τα νησιά. 
Η υποδομή αυτή αν και γηρασμένη λόγω ελλιπούς συντήρησης τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται σήμερα σε πραγματικό θησαυρό για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ο ρόλος των δικτύων διανομής αναβαθμίζεται ενόψει του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς. 
Η διαχείριση της διάσπαρτης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς αυτή θα αυξάνεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια, με βάση τους στόχους της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, η διαχείριση της ζήτησης φορτίου με τρόπο που να εξυπηρετείται οικονομικά ο τελικός καταναλωτής, η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να μην προκαλούνται επιπλέον αιχμές φορτίου και η ανάγκη για νέες επενδύσεις καθιστούν τον ρόλο των διαχειριστών διανομής κομβικό για το ευρωπαϊκό εγχείρημα ενός ενιαίου και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος και προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού για τη μετατροπή τους σε έξυπνα δίκτυα. 
Η αξιοποίηση των υποδομών του και για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών προσθέτει σημαντικές υπεραξίες και καθιστά στην παρούσα φάση τον ΔΕΔΔΗΕ ελκυστικότατο επενδυτικά χαρτοφυλάκιο. 
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μερική ιδιωτικοποίησή του ως ένα από τα διαρθρωτικά μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο θα συνδράμει παράλληλα και στην εξυγίανση και στην ανάπτυξη της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει, όπως επισήμως έχει ανακοινωθεί, τη μεταφορά των παγίων που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ στη θυγατρική της, η οποία σήμερα ελέγχει μόνο τη διαχείριση και την ανάπτυξη του δικτύου. 
Ο σχεδιασμός δεν έχει εξειδικευθεί περαιτέρω και δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από την ολοκλήρωση του μπίζνες πλαν της ΔΕΗ που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ θα υποστηριχθεί και από ανεξάρτητο οίκο που θα προσλάβει η ΔΕΗ. Ενόψει αυτής της διαδικασίας πάντως υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ φέρονται να ξεκινούν από αποκλίνουσες απόψεις. 
Η πλευρά του υπουργείου βλέπει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ ξεκάθαρα ως μια διαρθρωτική αλλαγή για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και τάσσεται υπέρ της ενιαίας πώλησης του δικτύου σε στρατηγικό επενδυτή. Το ζητούμενο για το υπουργείο είναι πρωτίστως ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του δικτύου προς όφελος όλων των προμηθευτών που θα μπορούν να παρέχουν νέες υπηρεσίες και των καταναλωτών που θα επωφελούνται από τις δυνατότητες των έξυπνων μετρητών (project 1,5 δισ. ευρώ περίπου). 
 Η πλευρά της ΔΕΗ φέρεται να τάσσεται υπέρ της διάσπασης του δικτύου σε κομμάτια ανά γεωγραφική περιφέρεια και της παράλληλης διάθεσής τους με πακέτο πελατολογίου, ώστε να επιτευχθούν έτσι και οι στόχοι για μείωση των μεριδίων της. «Η διάσπαση του δικτύου θα οδηγήσει σε “δίκτυα πολλών ταχυτήτων”.
 Εμείς αντιμετωπίζουμε τα δίκτυα σαν μια ενιαία υποδομή και αυτό κάνουμε και με τα δίκτυα στο φυσικό αέριο. Ενοποιούμε τα δίκτυα της ΔΕΠΑ με αυτά της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ κάτω από μια εταιρεία, ώστε να τα πουλήσουμε σε έναν επενδυτή για να τα αναπτύξει», αναφέρει η πλευρά του υπουργείου. Οι επιφυλάξεις της ΔΕΗ στην ενιαία πώληση φαίνεται να συνδέονται πάντως και με το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί σήμερα το μοναδικό κερδοφόρο περιουσιακό της στοιχείο. 
Αντίστοιχες επιφυλάξεις για το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης φαίνεται να εκφράζονται και από πλευράς των τραπεζών, οι οποίες βλέπουν στον ΔΕΔΔΗΕ ένα σταθερό ετήσιο έσοδο για τη ΔΕΗ που διασφαλίζει την ομαλή αποπληρωμή των δανείων της. Οι τελικές αποφάσεις θα συνδιαμορφωθούν έπειτα και από διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Η άποψη που επικρατεί πάντως στο υπουργείο Ενέργειας είναι ότι το θέμα της έκθεσης των τραπεζών μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να κατευθυνθεί ένα μέρος του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ για την αποπληρωμή του χρέους της. 
Η ΔΕΗ επίσης θα ωφεληθεί, εκτιμά το υπουργείο, καθώς θα μπορεί να αξιοποιήσει μέρος του τιμήματος που θα εισπράξει από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε άλλους τομείς.

 Ενδιαφέρον κολοσσών από Ευρώπη και Κίνα 
 Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένουν, μεταξύ άλλων, οι μεγαλύτεροι διαχειριστές της Ευρώπης αλλά και εταιρείες από τρίτες χώρες όπως η Κίνα. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών, όπως η γερμανική ΕΟΝ, έχουν εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον τους για το δίκτυο διανομής της Ελλάδας στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΟΝ προχώρησε στην ενοποίηση του δικτύου της με το δίκτυο της Ιnnogy (θυγατρική εταιρεία διανομής της RWE), η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2019. Βέβαιο θεωρείται και το ενδιαφέρον της γαλλικής ΕNEDIS (θυγατρική εταιρεία διανομής της ΕDF), καθώς και της ιταλικής ΕΝΕL. Oι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων πέραν της αξίας των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ βλέπουν και τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης, αφού πρόκειται για ένα παλαιωμένο δίκτυο που χρήζει εκσυγχρονισμού και βέβαια προσδοκούν και στις κρυφές υπεραξίες που προσφέρει η αξιοποίηση του δικτύου για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. 
Το άμεσο project είναι η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση της χώρας έναντι σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, βάσει της οποίας τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αντικαταστήσουν το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους μέχρι το 2020. Ο προϋπολογισμός για το συνολικό project υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
 Οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη δικτύων διανομής ανακτώνται μέσω ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου που ορίζει η ΡΑΕ και το οποίο επιμερίζεται στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ως τέλος χρήσης δικτύου. 
Επενδυτικό ενδιαφέρον για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ εκφράστηκε όμως και από την Κίνα στις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης. Μεταξύ αυτών, η China Three Gorges, η οποία ελέγχει μερίδιο της πορτογαλικής ΕDP, η CHINT η οποία εξειδικεύεται στους έξυπνους μετρητές και στα φωτοβολταϊκά, καθώς και η ΖΤΕ, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, η οποία δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. H China Intellectual Electric Power, η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών εξέφρασε ενδιαφέρον για κοινά έργα με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα αλλά και για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ η FUTONG για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.


 https://www.kathimerini.gr

Στα 53,8 ευρώ/MWh έπεσε η χαμηλότερη τιμή στο σημερινό διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά - Στα 55,8 ευρώ στα αιολικά

$
0
0
Θοδωρής Παναγούλης
(upd: 13:20) Σε χαμηλά επίπεδα, αλλά χωρίς να "κατακρημνιστούν", παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό, κινήθηκαν οι τιμές με τις οποίες "πέρασαν"έργα στο σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ για τα αιολικά. Συγεκριμένα σε ένα εύρος από 55,8 έως 58,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινήθηκαν οι μειοδότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έργα εξασφάλισαν οι Iberdrola Rokas (32 MW), EDPR (33 MW), Volterra (24 MW) και εταιρείες συμφερόντων της ΕΝΤΕΚΑ για τέσσερα πάρκα με συνολική ισχύ 135 MW.
Στο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, η χαμηλότερη τιμή βρέθηκε στα 53,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για έργο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει "κατεβάσει"η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Έργα περίπου 50 MW εξασφάλισε ο Όμιλος Παναγάκου σε τιμές από 60,5 έως 61,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Υποχώρησε η χαμηλότερη τιμή στη σημερινή δημοπρασία φωτοβολταϊκών που πραγματοποίησε η ΡΑΕ, καθώς έφτασε τα επίπεδα των 53,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, περίπου τα μισά έργα δόθηκαν σε τιμές από 60,5 έως 61,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι η δημοπρατούμενη ισχύς της Κατηγορίας Ι που αφορά φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μικρότερες ή ίσες των 20 MW τέθηκε στα 105,464 MW, ενώ ο οριστικός κατάλογος συμμετεχόντων προέβλεπε την συμμετοχή συνολικά 43 έργων και συνολικής ισχύος περίπου 147, 650 MW. Στην ίδια κατηγορία, εκτός τέθηκε ένα έργο, ισχύος 0,99 MW.
Σήμερα αναμένεται επίσης η δημοπρασία των αιολικών. Σε ότι αφορά την Κατηγορία ΙΙ, δηλαδή έργα αιολικής τεχνολογίας μέχρι 50 MW, το σύνολο των έργων ανέρχεται σε 16, ενώ η ισχύς τους φτάνει τα 491 MW. Στην κατηγορία ΙΙ η δημοπρατούμενη ισχύς έχει προσδιοριστεί τα 225,450 MW.
Για τα φωτοβολταϊκά η ανώτατη επιτρεπόµενη τιµή υποβολής προσφοράς στο πλαίσιο της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίστηκε στα 66,02 €/MWh, ενώ στα αιολικά στα 68,25 €/MWh. Το επίπεδο ανταγωνισμού τοποθετήθηκε στο 40% για τις δύο δημοπρασίες.


 energypress.gr

Μυτιληναίος - Ολη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω κάτι άλλο...

$
0
0
Την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή σε μία εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα απένειμε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αναγορεύτηκε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο τίτλος και η περιένδυση του κ. Mυτιληναίου με την τήβεννο του ακαδημαϊκού ιδρύματος συνοδεύτηκε από τους επαίνους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Άγγελου Κότιου, ο οποίος εξήρε το «δημιουργικό και καινοτόμο επιχειρείν του Ευάγγελου Mυτιληναίου, ενός αυτοδημιούργητου Πειραιώτη επιχειρηματία», αλλά και το «πολυδιάστατο έργο και τη συνεισφορά στην κοινωνία και την οικονομία».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Μιχαήλ Σφακιανάκης προσφωνώντας με τη σειρά του τον τιμώμενο επιχειρηματίας παρουσίασε δύο προσόντα του Ευάγγελου Mυτιληναίου: «Έχει την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις και να επιδιώκει να πάρει θέση στην αγορά, ενώ δεν φοβήθηκε να αναλάβει ποτέ τον κίνδυνο των επιλογών του», υπογράμμισε ο Καθηγητής, αναφερόμενος στους χειρισμούς του κ. Mυτιληναίου για τη θωράκιση της Αλουμίνιον της Ελλάδας λίγο πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Στην επιχειρηματική πορεία του Ευάγγελου Mυτιληναίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων καθηγητή Αθανάσιος Κουρεμένος, ο οποίος μίλησε για «υπόδειγμα ανθρώπου και επιχειρηματία» ενώ σημείωσε ότι είναι «ένα σύμβολο της Ελλάδας που παράγει».
Εμφανώς και βαθιά συγκινημένος από την τιμή που του απένειμε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο επιχειρηματίας ευχαρίστησε τα μέλη της Συγκλήτου και το Πανεπιστήμιο για την «εξαιρετική τιμή».
«Δεν μπορούσα ποτέ στη ζωή μου να το φανταστώ», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Mυτιληναίος μιλώντας εκτός κειμένου θυμήθηκε την νεανική επαγγελματική του απασχόληση από τα 18 του χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση: «Όλη μου τη ζωή δουλεύω. Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο…» είπε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε τη σημασία της πανεπιστημιακής γνώσης: «Κάθε πανεπιστήμιο έχει δύο καρδιές: Όσες και όσοι διδάσκουν και όσες και όσοι διδάσκονται τη γνώση. Όταν λειτουργούν συντονισμένα οι δύο καρδιές η γνώση διαχέεται», είπε χαρακτηριστικά.
Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αναφορές για την ανάγκη της αλλαγής κατεστημένων αντιλήψεων που δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι η αντίληψη αυτή παύει σταδιακά να κυριαρχεί. Μίλησε για την εταιρική κοινωνική ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν οι επιχειρηματίες: «Αισθάνομαι την ευθύνη να επιστρέφω στην πατρίδα και την κοινωνία όσα μου προσέφεραν».
Έκανε λόγο για μία νέα σχέση του κράτους με την αγορά και την οικονομία, όπου το κράτος πρέπει να είναι συμπαραστάτης της επιχειρηματικότητας.
Τέλος ο κ. Mυτιληναίος απευθύνθηκε στους φοιτητές τονίζοντα: «Είστε το brain gain της Ελλάδας. Στα πρόσωπα σας βλέπω το μέλλον μίας Ελλάδας ανταγωνιστικής μίας Ελλάδας που δίνει προοπτική κι ελπίδα στα παιδιά της».
Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά έδωσε χθες το παρόν πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής σκηνής της χώρας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός κ.ά.
(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)
Viewing all 10775 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>